BELEGGEN - 30.01.2018

Hoe presteerde uw beheerder in 2017?

De beurzen hebben het in 2017 niet slecht gedaan. Met obligaties viel er echter zo goed als geen winst te rapen. Wat moet u over de prestaties van de financiële markten in 2017 weten om met kennis van zaken het jaarlijkse gesprek met uw vermogensbeheerder aan te gaan? Welk rendement kon u, afhankelijk van uw risicoprofiel, voor 2017 redelijkerwijs verwachten?

België. Met een mooie winst van 10,3% realiseerde de Bel20 in 2017 toch slechts de op een na slechtste prestatie van de voorbije zes jaar. Absolute uitschieter in de Bel20 was Umicore. Dat bedrijf maakte bekend dat het in versneld tempo zal investeren in materialen voor herlaadbare batterijen. Umicore tikte 46% hoger af ten opzichte van het begin van het jaar. Colruyt en AB Inbev kijken elk aan tegen een verlies van 7,5% over de voorbije twaalf maanden. Ook in het rijtje van de middelgrote ondernemingen stelden een paar ‘gevestigde waarden’ flink teleur. Denk daarbij bv. aan IBA of Van de Velde…

Europa. De eurozone was ongetwijfeld de verrassing van het jaar. De relatief sterke prestatie van de Europese beurzen is mede te verklaren door het feit dat de politieke onzekerheid voor een stuk naar de achtergrond werd verwezen. De verkiezing van Emmanuel Macron en de bevestiging van Angela Merkel in Duitsland hadden duidelijk een positieve impact op de beurzen. Daarnaast daalde de werkloosheidsgraad. De stijging van de euro – hetgeen in principe slecht nieuws is voor de exporterende bedrijven – gooide vooralsnog niet al te veel roet in het eten.

Andere markten. Tegen de voorspellingen van de meeste analisten in zetten de Amerikaanse beurzen een knalprestatie neer. De Dow Jones Index steeg met een kwart. De bredere S&P 500-index verdapperde met 20%. De Amerikaanse werkloosheid zakte naar ongeziene dieptepunten. Het consumentenvertrouwen piekte en de bedrijven maken zich op voor een rondje belastingverlagingen. Nochtans moet de sterke prestatie van onder meer de S&P 500 enigszins gerelativeerd worden. Een aantal grote technologiebedrijven zoals Apple en Facebook gingen ruim de helft hoger. Deze topprestaties werden niet volledig geëvenaard door tal van andere Amerikaanse bedrijven. De negatieve evolutie van de dollar ten opzichte van de euro zorgde er ook voor dat Europese beleggers ongeveer de helft van hun rendement in dollar zagen verdampen.

Groeimarkten. De ontluikende markten presteerden eveneens sterk. De MSCI Emerging Market Index klom met meer dan dertig procent. Omgerekend naar euro (en dus rekening houdend met het verlies op de dollar) kunnen de Europese beleggers tevreden zijn met een winst van meer dan twintig procent. Niet toevallig waren de drie sterkst presterende beurzen ter wereld (Venezuela, Mongolië en Oekraïne), terug te vinden in de club van de ontluikende markten. China en Brazilië deden het behoorlijk. India presteerde sterk. De Russische beursindex (de RTS) verloor wel weer meer dan tien procent.

Obligaties. Wie rendement hoopte te halen in obligaties was er in de meeste gevallen aan voor de moeite. In Europa bleven de coupons extreem laag. Doordat de marktrente lichtjes steeg, slikten de obligatiebeleggers daarnaast ook nog een koersverlies. Portefeuilles die voor de volle honderd procent in obligaties in euro beleggen, kijken niet zelden tegen negatieve prestaties aan. Helemaal dramatisch is de situatie voor beleggers die zich ‘wegdiversifieerden’ uit de euro. De dollar, traditioneel een sterkhouder, deed in 2017 zijn statuut als vluchtmunt geen eer aan. Voor beleggers uit de eurozone bedraagt het koersverlies 12%. Niet enkel de dollar werd teruggefloten. Ook andere populaire munten, zoals de Noorse kroon, de Zwitserse frank, de Australische of Canadese dollar moesten stuk voor stuk terrein prijsgeven. Beleggers in obligaties in vreemde munten beleefden dus een annus horribilis met verliezen van ettelijke procenten.

Alternatieven. 2017 was een al bij al goed jaar voor de goudkevers... toch in de Verenigde Staten. De vrees voor de escalatie van een aantal geopolitieke conflicten, een aantrekkende vraag in combinatie met een stagnerend aanbod, ... meer was er niet nodig om de prijs van het gele metaal twaalf procent hoger te jagen... in dollar. In euro tekende het goud voor een klein verlies van twee procent. Tegen de verwachtingen in ging ook het beursgenoteerd vastgoed hoger. Als geen ander weet deze activaklasse te profiteren van het lage rendement op vastrentend papier en zich te profileren als alternatief voor obligaties en andere vastrentende beleggingen. Beursgenoteerd vastgoed steeg gemiddeld met vier procent. Tot slot beleggen de beheerders van grotere portefeuilles bij sommige banken ook in hefboomfondsen. In theorie zijn de prestaties van hefboomfondsen slechts in beperkte mate gecorreleerd met de prestaties van de andere activaklassen. Het voorbije jaar steeg de referentie-index voor de hefboomfondsen met iets meer dan zes procent.

De aandelenbeurzen hebben een goed jaar achter de rug. Vooral in de Verenigde Staten en in de groeimarkten presteerden de beurzen sterk. De Europese beurzen deden het behoorlijk. Obligatiebeleggingen in euro brachten weinig tot niets op, omwille van de lage coupons en de licht stijgende rente. Wie in obligaties in andere munten belegde, kijkt wegens de stijging van de euro vaak tegen een relatief fors verlies aan. Beleggers met een neutraal profiel (± 50/50 aandelen en obligaties) mogen tevreden zijn met een return van 4% à 5%. Wie uitsluitend in obligaties in euro belegde kijkt wellicht aan tegen een verlies van 1% à 2%. Voor agressieve beleggers (100% aandelen) was 9% à 10% zeker haalbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878