Alle domeinen

2018 - Oktober

PRIVÉ - 30.10.2018

Onbelast laten ‘bijklussen’ bij u thuis of binnen een vereniging?

Wanneer kunt u nu bij u thuis of binnen een vereniging waar u bestuurder bent iemand belastingvrij laten bijklussen? Riskeert u dan problemen met de fiscus of met de RSZ, als de betrokkene zich niet aan de regels houdt?

Welke verzekeringen zijn in die situatie wettelijk verplicht en voor welke dekking zorgt u daarnaast het best altijd spontaan?


INTERESTEN - 30.10.2018

Wanneer kan de fiscus de aftrek van interesten verwerpen?

Zoals we in een vorig advies meldden, heeft recente rechtspraak de aftrek van interesten op een lening om dividenden te financieren verworpen, omdat de interesten niet betaald zouden zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.

De verwerping van interesten wegens die reden is eerder zeldzaam. Op basis van welke specifieke wettelijke bepalingen kan de fiscus daarnaast interestkosten nog verwerpen? Wat heeft de hervorming van de vennootschapsbelasting daaraan gewijzigd? Een overzicht...


BESTUUR - 30.10.2018

Een bestuurder of zaakvoerder afzetten?

Een bestuurder of zaakvoerder afzetten lijkt gemakkelijker dan het is, zelfs indien u de meerderheid van de aandelen bezit. Hoe pakt u dit correct aan?

Wie ontslaat een bestuurder of zaakvoerder? Moet de betrokkene vooraf gehoord worden?

Welke wijzigingen mag u op dit punt verwachten in het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen?


ERFRECHT - 30.10.2018

Nieuw erfrecht: gevolgen voor de langstlevende

Hoewel het nieuwe erfrecht dat op 1 september 2018 in werking getreden is noch het wettelijk noch het reservatair erfrecht van de langstlevende echtgenoot wijzigt, zijn er wel degelijk belangrijke verschillen tussen het oude en het nieuwe erfrecht.

Wat verandert er voor schenkingen die u vóór uw huwelijk verricht heeft? Wat houdt het wettelijk opvolgend vruchtgebruik concreet in? Gelden er ook nieuwe regels voor de omzetting van het vruchtgebruik van de langstlevende?


INFORMATIEVERPLICHTING - 30.10.2018

UBO-register: weet iedereen binnenkort alles over uw bedrijf en uw maatschap?

U moet nu tegen 31 maart 2019 de uiteindelijke begunstigden van uw vennootschap aanmelden bij het UBO-register. Wat is het doel van dat register? Welke informatie moet u precies doorgeven?

Wie zal toegang hebben tot het UBO-register? Welke gegevens zijn ook toegankelijk voor elke geïnteresseerde burger?

Moet u via het UBO-register ook informatie over uw maatschap bekendmaken? Welke gevolgen heeft het nieuwe ondernemingsrecht daarnaast voor het discreet karakter van uw maatschap?


VERLIEZEN RECUPEREREN - 30.10.2018

Fiscale consolidatie: niet voor overgedragen verliezen?

Vanaf aanslagjaar 2020 komt er ook in ons land een beperkte vorm van fiscale consolidatie. Daarmee kunnen echter enkel verliezen van het lopende boekjaar gecompenseerd worden.

Hoe zorgt u er dan toch voor dat u de overgedragen verliezen van het ene bedrijf van de groep in mindering kunt brengen van de winst van een ander bedrijf van de groep? Waarom is een fusie meestal geen goede oplossing? Kunt u meer bereiken door een vennootschap te liquideren?


ONROEREND GOED - 30.10.2018

Eerst vruchtgebruik bedrijfspand verkopen en dan de blote eigendom schenken?

Als u privé een waardevol bedrijfsgebouw of handelspand bezit, dan kan een verkoop van het vruchtgebruik aan uw vennootschap een goede manier zijn om geld uit die vennootschap te halen.

Misschien wilt u daarbij in het kader van uw successieplanning de blote eigendom reeds op naam van uw kind zetten. Verkoopt u dan het best eerst het vruchtgebruik aan uw vennootschap of draagt u beter eerst de blote eigendom aan uw kind over?

En hoe kunt u dan optimaliseren als uw vennootschap het vruchtgebruik ten gevolge van een eerdere gesplitste aankoop reeds bezit?


BELASTINGEN - 30.10.2018

Effectentaks: hoe de taks die de Belgen niet willen betalen eenvoudig ontwijken?

De meeste beleggers zijn allergisch voor de effectentaks. Vandaar dat velen een uitweg zoeken om die taks op een legale manier te omzeilen.

Wat zijn daarvoor de sluitende oplossingen? Is een schenking van een klein deel van uw portefeuille een optie? Over welke mogelijkheden beschikt u als u reeds een vermogensplanning uitgewerkt heeft door een maatschap op te richten?


ONROEREND GOED - 30.10.2018

Een pand in uw vennootschap verbouwen: hoe zit het dan met de btw?

Hoe zit het met de btw op de verbouwingswerken als uw vennootschap eigenaar of vruchtgebruiker is van een privé gebruikt pand? Welk tarief is er dan van toepassing, 6% of 21%?

Moeten de aannemers btw aanrekenen of is de regeling ‘medecontractant’ van toepassing? Hoeveel btw kan uw vennootschap recupereren? Speelt het gebruik van het pand een rol?


SUCCESSIEPLANNING - 29.10.2018

Restschenking: fiscaal ideaal, maar...

Met een restschenking kunt u een vermogen twee generaties ver doorschuiven zonder erf- of schenkbelasting te betalen. In de praktijk brengt zo’n restschenking echter tal van problemen mee en leidt ze soms tot ongewenste gevolgen. Hoe vermijdt u dat? Is uw vermogen vooraf in een maatschap onderbrengen een goede oplossing? Wanneer is verzaken aan de schenking een interessante optie?

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 29.10.2018

Uw vastgoed en uw relatie: nieuwe regels

Sinds 1 september 2018 gelden er nieuwe regels voor partners die samen of van elkaar onroerend goed willen kopen. Kunnen echtgenoten nu ook van elkaar kopen? Waarom doen samenwonenden er goed aan om nu meteen een anticipatieve inbreng in de aankoopakte te voorzien? Wanneer kunt u nu bij een echtscheiding de preferentiële toewijzing van een onroerend goed vragen?

ONROEREND GOED - 29.10.2018

Mag uw huurder nu altijd huisdieren houden?

Enkele weken geleden las u wellicht ook in de pers dat huurders voortaan huisdieren mogen houden. Wat is daar precies van aan? Kunt u in uw huurcontract toch nog een verbod op het houden van huisdieren opnemen? Waarom motiveert u dat verbod dan het best grondig? Wat zijn de aandachtspunten als u toch uw toestemming geeft? Wat kunt u nog ondernemen als het huurcontract niets voorziet?

ONROEREND GOED - 29.10.2018

Digitaal (ver)kopen en (ver)huren in de lift?

Is het nu mogelijk om een compromis of een huurovereenkomst digitaal te ondertekenen? Kunt u een beroep doen op een e-mail om te bewijzen dat er effectief een verkoopovereenkomst tot stand gekomen is? Wat zijn de spelregels rond openbare verkopen via een digitaal platform? Hoe kunt u als verhuurder online een aantal formaliteiten vervullen, zoals de registratie van de huurovereenkomst?

BELEGGEN - 29.10.2018

Cash is king... ?

Vooral in de VS staan de beurzen op een recordhoogte. Geen wonder dus dat veel bankiers nu aanraden om wat aandelen te verkopen. Is dat ook voor u aangewezen?

SCHENKING - 29.10.2018

‘Voortgezet’ vruchtgebruik: vergiftigd geschenk?

Als u na 1 september 2018 schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik, geniet de langstlevende automatisch een ‘voortgezet vruchtgebruik’. Wanneer speelt dat wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik en wanneer niet? Wat zijn de nadelige fiscale gevolgen en hoe kunt u ze vermijden? Wat onderneemt u het best als u helemaal geen voortzetting van het vruchtgebruik door de langstlevende wenst?

BELEGGEN - 29.10.2018

Van telecom naar communicatiediensten

Nieuwe technologieën en veranderende bedrijfsmodellen: u kunt er als gebruiker en als belegger nauwelijks om heen. De telecomsector staat echter doorgaans bekend als een sector met weinig groeipotentieel. Door een recente herindeling van een aantal aandelenindexen kan hier weleens verandering in komen...Wat zijn de gevolgen voor u als belegger?

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 29.10.2018

Huwelijk: van wie is de levensverzekering?

Hoewel de Belgische levensverzekeraars voor meer dan € 140 miljard beheren in Tak 21- en Tak 23-verzekeringen, was er tot voor kort onzekerheid of de aanspraken op die verzekering eigen of gemeenschappelijk zijn. De hervorming van het huwelijksvermogensrecht heeft hier verandering in gebracht. Kunt u nu op uw beide oren slapen of zijn er toch nog stappen die u beter onderneemt?

ONROEREND GOED - VARIA - 29.10.2018

Meer voordeel door uw winkel om te bouwen tot woning

In Vlaanderen bestaat een vrijstelling voor grondlasten als u uw winkel laat ombouwen tot een woning. Onlangs zijn de voorwaarden daartoe nog wat versoepeld. Wat is er dan gewijzigd en speelt de ligging van uw winkel een rol?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 29.10.2018

Hoeveel betaalt u op een geërfde gezinswoning?

In de drie gewesten geldt een gunstregeling voor vererving van de gezinswoning, maar die regeling is in alle gewesten nagenoeg verschillend. Wie kan daar gebruik van maken en welke woning komt daar dan precies voor in aanmerking?

BELASTINGBEREKENING - VOORAFBETALINGEN - 29.10.2018

Te veel voorafbetaald, terugvragen?

Eerder schreven we dat u een overschot aan voorafbetalingen voor 2018 kunt terugvragen. Is dat nu al mogelijk en tegen wanneer moet u dat doen?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 29.10.2018

Aanwas vruchtgebruik fiscaal gunstig


CONTROLE EN BETWISTINGEN - INDICIAIRE TAXATIE - 29.10.2018

Een omzetverhoging op basis van wat klanten zeggen?

Uw collega kreeg een zgn. regularisatieopgave van de Btw met een omzetverhoging. De Btw baseerde zich op antwoorden die zijn klanten gegeven hadden op vragen om inlichtingen. Moest uw collega dit zomaar aanvaarden?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - 29.10.2018

Belastingvermindering tot uw 99ste


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 29.10.2018

Een factuur onder € 100?


BELASTINGAANGIFTE - 29.10.2018

Is uw boekhouder te laat?


VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 29.10.2018

Nu uw sociale bijdragen verlagen of toch niet?

Uw voorlopige sociale bijdragen van 2018 worden berekend op uw netto belastbaar inkomen van 2015. Kunt u vragen om deze te verlagen indien uw inkomen merkbaar lager zal zijn, bv. omdat uw VAA gratis woonst sterk daalde?

BELASTINGEN - DIENSTENCHEQUES - 29.10.2018

Tijd om uw dienstencheques te tellen!

Sinds de dienstencheque een paar jaar geleden een regionale materie geworden is, heeft ieder gewest zijn fiscale regeltjes in wet omgezet. Hoe zit dat juist en moet u vóór eind december nog een pakketje bestellen?

BTW - TARIEF - 29.10.2018

Onroerende werken: wanneer medecontractant of 6%?

Het is niet altijd even duidelijk wat het juiste tarief is inzake btw (0%, 6% of 21%) voor werken in onroerende staat aan de woning die uw vennootschap u ter beschikking stelt. En wanneer is het verplicht om te factureren met medecontractant?

BELEGGEN - TAK 21 - 29.10.2018

Is beleggen in een Tak 21 nog wel interessant?

Wie op lange termijn wil sparen zonder risico, komt bijna automatisch terecht bij een Tak 21. Hoe zit dat fiscaal? Kunt u de 30% roerende voorheffing ontwijken? Wat bracht dit de laatste jaren op? En hoeveel bedragen de in- en uitstapkosten?

SCHENKING - ECHTGENOTEN - 29.10.2018

Wast vruchtgebruik belastingvrij aan?


PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 29.10.2018

Na uw pensioen aan de slag blijven in uw vennootschap?

U bent zaakvoerder en heeft de leeftijd bereikt om met (vervroegd) pensioen te gaan. Mag u na uw pensionering nog blijven werken in uw vennootschap en een loon opnemen of verliest u dan een stuk van uw pensioen?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 29.10.2018

Oei, fiche 281.50 vergeten, wat nu?

Voor de erelonen die uw vennootschap in 2017 betaalde, moest u uiterlijk op 30 juni 2018 zgn. fiches 281.50 indienen. Wat indien dit niet gebeurde?

SUCCESSIERECHTEN - ONROEREND GOED - 29.10.2018

Gezinswoning altijd zonder erfbelasting?

Sinds begin dit jaar betaalt de langstlevende partner in geen enkel gewest nog erfbelasting op de gezinswoning. Hoe optimaliseert u dat fiscaal en wanneer is er sprake van een ‘gezinswoning’?

BTW - AFTREKBAARHEID - 29.10.2018

Btw-forfait van 75% recupereren op uw fiets?


BEDRIJFSWAGEN - AANSPRAKELIJKHEID - 26.10.2018

Schade aan de firmawagen als werknemer al weg is...

Stel, bij de beëindiging van het contract regelt u met de werknemer een schadegeval m.b.t. zijn firmawagen. Een beetje later blijkt er nog andere schade te zijn. Kunt u hem daar ook nog voor laten betalen? Een recent arrest licht toe...

WETTELIJKE VAKANTIE - 26.10.2018

Nu nog vakantieperikelen door minder uren in 2017

Als een bediende vorig jaar (2017) voor een jaar minder uren ging werken en in de loop van dit jaar (2018) opnieuw meer is gaan werken, welke gevolgen heeft dat dan voor zijn vakantierechten en -geld, en waarom moet u dit nu bekijken?

PALLIATIEF VERLOF - 26.10.2018

Flexibel opnemen van palliatief verlof met uw akkoord

Als een werknemer bijstand wil verlenen aan een terminaal zieke, heeft hij recht op zgn. palliatief verlof. Gebeurt het in een formule van arbeidsvermindering, dan laat een wetswijziging toe om het verlof flexibel in te vullen. Wat houdt dit in?

ONTSLAGBESCHERMING - 26.10.2018

Wie is er beschermd sinds 14.10.2018?

De gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14.10.2018 zijn achter de rug. Bij wie moet u nu allemaal ‘dubbel oppassen’ als u zou willen ontslaan?

GROEPSVERZEKERING - 26.10.2018

Welke taxatievoet voor uitkering groepsverzekering?

Stel, uw werknemer A is al 65 jaar, maar heeft geen volledige carrière (45 jaar), terwijl B wel een volledige carrière heeft, maar nog geen 65 jaar is. Welk fiscaal verschil geeft dat voor de groepsverzekering als ze met pensioen zouden gaan?

BEDRIJFSWAGEN - 26.10.2018

‘Cash for car’ voor één werknemer en niet voor de rest?

Stel, omdat er geen echte vraag van uw personeel naar het inruilen van de firmawagen voor cash geweest is, heeft u ook geen ‘plan’ in die zin ingevoerd. Is het dan toch mogelijk om voor één bepaalde werknemer zoiets te doen?

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 26.10.2018

Halfweg de maand begonnen, wanneer gedaan?

Een contract voor bepaalde tijd hoeft niet per se in te gaan op de eerste van de maand; dat kan bv. ook halfweg de maand zijn. Schrijf in zo’n geval echter liever niet dat het bv. 3,5 maanden duurt. Waarom niet, en wat dan wél doen?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.10.2018

Tijd om een backservice te storten?

Om het verlaagd tarief vennootschapsbelasting te kunnen genieten, heeft u uw loon opgetrokken naar € 45.000. Een hoger loon wil zeggen dat u meer IPT-premie kunt aftrekken en meer ruimte heeft voor een backservice. Doen of niet?

FISCAAL - VARIA - 26.10.2018

Wat als u voor 2018 al te veel voorafbetaald heeft?

Uit de tussentijdse cijfers die u onlangs gekregen heeft van uw boekhouder, blijkt dat uw winst behoorlijk lager ligt dan verwacht en dat u daardoor voor 2018 eigenlijk te veel voorafbetaald heeft! Wat doet u dan het best met dat overschot?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 26.10.2018

Voortaan uw eigen vennootschap delen met uw ex?

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht laat uw ex bij een echtscheiding soms delen in de waarde van uw vennootschap, hoewel de aandelen alleen van u zijn! Wanneer is dat precies het geval en wat moet u daarvan weten?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 26.10.2018

Een STS-norm is toch geen wet, is die dan verplicht?

Begin dit jaar werd het KB van 01.02.2018 gepubliceerd over de vaststelling van technische normen, de zgn. STS. Bent u verplicht om die STS altijd te volgen of kunt u daar bv. op vraag van de klant van afwijken?

ONROEREND GOED - VARIA - 26.10.2018

Eindejaarsstunt voor dakisolatie!?

Vanaf 2019 zou er gesnoeid worden in de gewestelijke premies voor dakisolatie. Oei, hoe zit dat dan en hoe gaat u daar in de praktijk dan het best mee om?

RECHT - RECLAME - 26.10.2018

Wilt u mijn zaak even vermelden op de sociale media?

Meer en meer sluipt er reclame in de posts op de sociale media. Een ‘influencer’ of een bekend persoon krijgt een gratis attentie en vermeldt uw zaak daarom op de sociale media. Gelden er daarvoor ook spelregels?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 26.10.2018

Kunt u dit even herstellen op kosten van mijn verhuurder?

De huurder van een pand contacteert u om zijn chauffage te repareren. Hij vraagt u om de factuur niet aan hem, maar aan zijn verhuurder te sturen. Hoe gaat u daar dan het best mee om?

ONROEREND GOED - HUUR - 26.10.2018

Feestzaal huren vanaf 2019 ook met btw?


FISCAAL - VARIA - 26.10.2018

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen?


KAPITAAL - 26.10.2018

Vastgeklikt spaarpotje nu uitkeren...

Nu de zgn. sperperiode voorbij is, wilt u de vastgeklikte spaarpot belastingvrij uit uw vennootschap halen. Hoe kunt u dat doen en wat betekent dat concreet?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 26.10.2018

Een rekening-couranttegoed omzetten in een lijfrente?

Heeft u een grote vordering via rekening-courant (rc) op uw vennootschap, dan kan het fiscaal interessant zijn om dat tegoed om te zetten in een lijfrente. Waarom is dat en hoe vermijdt u dat u belast wordt op een privévoordeel?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 26.10.2018

Is het verlies bij de verkoop van een belegging aftrekbaar?

U heeft met uw vennootschap belegd in individuele aandelen en obligaties, in beveks, in beleggingsfondsen. Nu verkoopt u sommige van die beleggingen met verlies. Zijn die verliezen of zgn. minderwaarden dan fiscaal aftrekbaar of niet?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - BEROEPSKOSTEN - 26.10.2018

Waarop letten bij de afbraak van een gebouw?

Uw vennootschap is eigenaar van een loods waarop ze afschrijft. Ze is echter van plan om die af te breken. Mag u dan de boekwaarde van die loods in één keer in kosten nemen en wat moet u doen ten aanzien van het kadaster?

VOORZIENINGEN - 26.10.2018

Lijstje van belaste voorzieningen?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 26.10.2018

Intern pensioen nú nog externaliseren?

Een arrest van het Grondwettelijk Hof heeft nog eens de aandacht gevestigd op de zgn. interne pensioenbelofte. Loont het om die nú nog te externaliseren?

ONROEREND GOED - 26.10.2018

Samen met uw bvba kopen tegen 7%?


ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 26.10.2018

Nu nog een algemene vergadering bijeenroepen?

U heeft net uw jaarvergadering achter de rug, maar u zou nog een aantal wijzigingen willen doorvoeren in uw bvba. Kunt u dan dit jaar nog een algemene vergadering houden en welke formaliteiten moeten daarvoor nageleefd worden?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 26.10.2018

Wanneer zijn uw sociale bijdragen aftrekbaar?

Uw persoonlijke sociale bijdragen zijn aftrekbare beroepskosten, maar voor welk bedrag? Zijn ze aftrekbaar voor het bedrag op de ‘kwartaalafrekeningen’ van uw sociale kas of voor het bedrag dat op het fiscaal attest staat?

FINANCIEEL - WAARBORG - 26.10.2018

Niet-gereglementeerd, nog waarborg?


RECHT - BETALING - 26.10.2018

Gekocht is gekocht, wanneer geldt dat dan precies?

Een klant koopt in uw winkel bv. een wasmachine die hij pas later kan komen ophalen. Nadien wil hij toch liever die verkoop nog ‘annuleren’ en vraagt hij om het betaalde bedrag terug te betalen. Moet u dat inderdaad doen?

PERSONEEL - AFWEZIGHEID - 26.10.2018

Werknemer in de gemeenteraad? Niet zonder gevaar...

Stel, u heeft een politiek geëngageerde werknemer die verkozen werd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Voor u geen probleem... maar kan het dat worden? Wist u al dat hij politiek verlof kan vragen en zelfs beschermd is tegen ontslag?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 26.10.2018

Uw personeelsetentje fiscaal plannen?

U wilt graag uw personeel uitnodigen om eens samen te gaan eten. Zijn die kosten van dat etentje dan aftrekbaar? Wat is er daarbij van belang?

SOCIALE BIJDRAGEN - 24.10.2018

Sociale bijdragen 2018 optimaliseren!

Uw sociale bijdrage voor 2018 hangt af van uw inkomen van 2018. Vermits uw sociale kas dat nog niet kent, betaalt u voorlopige bijdragen. Moet u ingrijpen?

FACTUUR - PROTESTEREN - 24.10.2018

Geen protest, dus akkoord met uw factuur? Wat wijzigt er?

Protesteert een klant uw factuur niet of niet op tijd, dan kunt u die in sommige gevallen eenvoudig innen buiten de rechtbank om. Vanaf 01.11.2018 kunt u dit principe ook voor meer klanten toepassen. Hoe zit dat?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 24.10.2018

Een handelspand huren én het appartement erboven...

U huurt een bepaald handelspand of u bent van plan om dat te doen, maar ook het appartement erboven komt vrij en/of staat te huur. Wat indien u beide panden wilt huren? Hoe pakt u dat dan het best aan?

SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 24.10.2018

Een klant vraagt u om een afbetalingsplan...

Een klant laat u weten dat hij uw factuur niet volledig zal kunnen betalen op de vervaldag en vraagt u om een afbetalingsplan. Wat zijn dan zoal de aandachtspunten indien u op die vraag wilt ingaan?

REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 24.10.2018

Goedkoop vastgoed uit uw bvba bij de vereffening?

Zo u uw bvba vereffent en er dan een pand naar u privé komt, betaalt u soms zo goed als geen registratierechten. Wanneer is dat ook alweer en gelden daarvoor dezelfde regels in zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië?

BODEMATTEST - VERKOOP - 24.10.2018

Vanaf 2019 is in alle gewesten een bodemattest verplicht

Wilt u een onroerend goed in Vlaanderen of Brussel verkopen, dan moet u vooraf een bodemattest afleveren. Vanaf 2019 is dat voor het eerst ook het geval voor een verkoop in Wallonië. Hoe zit dat precies?

MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 24.10.2018

De nieuwe Appartementswet: wat wijzigt er als verhuurder?

Vanaf 01.01.2019 wijzigt er heel wat aan de federale Appartementswet. Dit is ook van belang indien u als mede-eigenaar een appartement verhuurt. Hoe zit dat en wat wijzigt er hier precies?

MEDE-EIGENDOM - PRIVACY - 24.10.2018

Een bewakingscamera in het (appartements)gebouw...

Dikwijls worden camera’s ingeschakeld voor de bewaking, bv. in en rond een appartementsgebouw. Wat indien een bewoner gefilmd wordt als hij een overtreding begaat? Mag u die beelden dan gebruiken als bewijs?

BTW - 6%-TARIEF - 24.10.2018

Is 6% btw uw enig voordeel bij ‘afbraak en heropbouw’?

Een pand afbreken en heropbouwen kan in sommige steden onder bepaalde voorwaarden tegen slechts 6% btw. Hoe zit die regeling ook alweer in elkaar en waar heeft u ook nog recht op andere fiscale of financiële voordelen?

VERKOOP - COMPROMIS - 24.10.2018

Een verkoop via e-mail, hoe zit dat nu?

Recentelijk werd de wet gepubliceerd die de digitale verkoop van een onroerend goed regelt. Is een bod van een kandidaat-koper via e-mail nu dan bindend?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 24.10.2018

Is het dak nu al dan niet voldoende geïsoleerd?

Vanaf 2020 kan een huurwoning ongeschikt verklaard worden in het Vlaams gewest als ze onvoldoende geïsoleerd is. Hoe zit dat precies en hoe weet u nu precies of uw woning hier al dan niet aan voldoet?

VERKOOP - VARIA - 24.10.2018

Hoe gebruikt u de nieuwe website Biddit?


BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 22.10.2018

Hoe kunt u uw btw-kerstvoorschot optimaliseren?

Net zoals de btw-maandaangevers, moet u als btw-kwartaalaangever in principe sinds verleden jaar ook een decembervoorschot betalen. Hoe berekent u dat en tegen wanneer moet u dat betalen? Kunt u de te betalen btw optimaliseren?

PENSIOEN - LANGETERMIJNSPAREN - 22.10.2018

Belastingvermindering tot uw 99ste verjaardag?


AANGIFTE - ROERENDE VOORHEFFING - 22.10.2018

De toekenning van een dividend en het tarief van de rv

Volgens de heer X bedraagt het tarief van de roerende voorheffing (rv) op een dividend van 2011 uit een Poolse vennootschap 15%. Volgens de fiscus was de toekenning in 2012, zodat er 21% + 4% rv verschuldigd was. Wat zei de rechter?

PERSONEEL - VARIA - 22.10.2018

‘Nieuwe’ fiscale vrijstelling vanaf 2019

Indien u personeel in dienst heeft dat in 2019 een anciënniteit van minstens vijf jaar bereikt, kunt u een fiscale vrijstelling genieten. Hoe zit dat precies?

CONTROLE & GESCHILLEN - AKKOORD - 22.10.2018

Wanneer is bezwaar mogelijk tegen uw eigen akkoord?

Een vennootschap bezit een pand dat volgens een akkoord met de fiscus voor 95% privé gebruikt wordt. De zaakvoerder gaat in bezwaar tegen de aanslag die volgens het akkoord gevestigd wordt. Kan dat? Wat zei de rechter hierover?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 22.10.2018

Lager VAA gratis woonst, dus lagere sociale bijdragen?

Als uw vennootschap u een gratis woonst ter beschikking stelt, dan bedraagt uw voordeel alle aard (VAA) nog maar een fractie van wat het drie jaar geleden was. Is dat een probleem voor uw sociale bijdragen?

BEVEILIGING - IPHONE - 22.10.2018

Beveilig uw iPhone (of iPad) bij diefstal

IPhones en iPads worden steeds duurder. Hoe stelt u uw iPhone precies in zodat bij verlies of diefstal niemand toegang krijgt tot al uw data?

COMPUTER - MOBIEL - 22.10.2018

Efficiënter aan de slag met apps op uw Chromebook

Chromebooks – laptops met als besturingssysteem Chrome OS van Google – zijn goedkoop (vanaf € 200), licht en draagbaar. Windows-programma’s kunt u er niet op installeren. Welke interessante Chrome-apps zijn er dan wel?

WEBDIENSTEN - SOCIALE NETWERKEN - 22.10.2018

Efficiënter aan de slag met Facebook

Gebruikt u Facebook voor uzelf, uw vereniging of uw bedrijf? Met enkele tips en trucs gaat u nog efficiënter om met de socialenetwerksite.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 22.10.2018

De beste gratis mailapp voor de desktop

Wie veel mailt en meerdere mailaccounts combineert, haalt beslist voordeel uit een mailapplicatie voor de desktop. Wat zijn momenteel de beste gratis apps?

WEBDIENSTEN - SOCIALE NETWERKEN - 22.10.2018

Hoe adverteren uw concurrenten?


SOFTWARE - OFFICE - 22.10.2018

Wat is er nieuw in Office 2019?

Microsoft heeft Office 2019 gelanceerd. Gebruikers van Office 365 kregen echter al langer toegang tot de nieuwe functies in o.a. Word, Excel en PowerPoint.

ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 22.10.2018

Zo vindt u passende foto’s

Bent u voor uw website, bedrijfsbrochure of presentatie op zoek naar passend beeldmateriaal? Hoe vindt u foto’s met de juiste compositie of kleurtinten?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 22.10.2018

Zo volgt u uw deadlines op

Als zelfstandige of ondernemer heeft u wellicht allerlei lopende opdrachten of andere projecten. Met welke tools en apps houdt u zicht op uw deadlines?

ZAKELIJK - E-COMMERCE - 22.10.2018

Verkopen via een extra kanaal?

Overweegt u naast uw eigen winkel of website een extra verkoopkanaal? Bol.com en eBay bieden u alvast deze mogelijkheid.

TELEFONIE - SMARTPHONE - 22.10.2018

Uw vingerafdruksensor is veelzijdiger dan u denkt

Steeds meer smartphones hebben een vingerafdruksensor. Hoe benut u die het best en hoe verbetert u de herkenning?

SOFTWARE - WINDOWS - 22.10.2018

Wat brengt de Windows 10 Oktober Update?

Sinds begin oktober is de volgende halfjaarlijkse Windows 10-update beschikbaar, de zgn. Oktober Update. Bevat die interessante nieuwe features?

SOFTWARE - VARIA - 22.10.2018

Uitvergroten in een presentatie


EIGEN WEBSITE - VARIA - 22.10.2018

Extra verdienen via ‘affiliate marketing’?

Door andere bedrijven op uw eigen site te laten adverteren, kunt u extra inkomen genereren. Hoe pakt u dat aan en waar moet u op letten?

LOONOPTIMALISATIE - 16.10.2018

Aandelenopties: kunt u een verlies bij uitoefening nu indekken via een cashbetaling?

Als het bedrijf opties of warrants toekent, dan wordt de werknemer al op een voordeel belast terwijl hij uiteindelijk misschien geen meerwaarde realiseert. Welke mogelijkheden bestaan er om dat risico in te dekken? Kan de werkgever nu volgens de Rulingcommissie de werknemer in bepaalde omstandigheden achteraf de betaalde belasting vergoeden?

BTW - BTW AANREKENEN - 16.10.2018

Kleine ondernemer en btw verlegd

In principe moet een aannemer zijn btw-plichtige klanten factureren met ‘btw verlegd’, tenzij die kleine ondernemers zijn. Tot nu toe was het degene die de factuur uitreikte die de gevolgen droeg van het verkeerdelijk gebruik ‘btw verlegd’, maar dat is onlangs veranderd. Hoezo?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 16.10.2018

Help, mijn voorlopige sociale bijdragen zijn te hoog!

Voor zelfstandigen worden de voorlopige sociale bijdragen van 2018 berekend op het geïndexeerd netto belastbaar inkomen van 2015. Als uw vennootschap u een gratis woonst ter beschikking stelt, dan bedraagt uw voordeel alle aard (VAA) nog maar een fractie van wat het drie jaar geleden was. Bij een gelijk loon is het referentieloon van drie jaar terug waarop die sociale bijdragen berekend worden, dus te hoog. Kunt u dan nu uw sociale bijdragen laten verlagen of moet u wachten tot de eindafrekening?

PERSONEEL - VARIA - 16.10.2018

Vanaf 2019 kunt u een vrijstelling sociaal passief eenheidsstatuut aanleggen!

Sinds de invoering van het eenheidsstatuut zijn de ontslagkosten voor lagere bedienden en arbeiders sterk gestegen. De wetgever heeft daarom in 2014 reeds voorzien in de invoering van een fiscale vrijstelling voor het ‘sociaal passief’, maar in de praktijk kunt u die pas voor het eerst in 2019 aanleggen. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 16.10.2018

Fiscus legt nieuwe regels voor kapitaalvermindering uit!

De hervorming van de vennootschapsbelasting heeft de regels voor kapitaalverminderingen grondig gewijzigd. De fiscus heeft nu met een circulaire van 02.08.2018 de nieuwe regels toegelicht. Wat staat erin?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 16.10.2018

Optimaliseer nu uw sociale bijdragen voor 2018!

Uw definitieve sociale bijdragen worden berekend op het netto belastbaar inkomen van het jaar zelf. Daar uw sociale kas uw inkomen van 2018 nog niet kent, betaalt u voorlopige bijdragen op uw inkomen van 2015. Even kijken of u nu moet bijsturen.

BUITENLAND - 16.10.2018

Meldingsplicht grensoverschrijdende constructies: wanneer van toepassing?

De Europese richtlijn (richtlijn 2011/16) betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van belastingen werd onlangs geamendeerd (de zgn. DAC 6) om een meldingsplicht van grensoverschrijdende fiscale planningsstructuren in te voeren. Welke constructies moeten nu gemeld worden? Bij wie berust de meldingsplicht?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSGEHEIM - 16.10.2018

Kan de verzekeraar info van het ziekenfonds gebruiken?

Als behandelende arts bent u in principe gebonden door het beroepsgeheim als de verzekeraar informatie uit het medisch dossier vraagt na overlijden. Kan de verzekeraar de gewenste informatie dan elders bekomen? Een arrest licht toe...

RECHT - 16.10.2018

U wordt ondernemer: welke gevolgen?

Ingevolge een nieuwe wet worden ook artsen en tandartsen vanaf 01.11.2018 juridisch gezien als ondernemers beschouwd. Welke gevolgen heeft dat?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 16.10.2018

Wat als een aanvullende verzekering duurder wordt?

Begin oktober 2018 berichtten de media over het feit dat de CM zijn aanvullende verzekering medische kosten fors gaat opslaan. De premie zou zelfs tot € 100 per jaar kunnen stijgen. Als een patiënt dat te veel vindt, kan hij dan iets doen?

FISCAAL - 16.10.2018

Gemeentelijke mandaten door de fiscale bril bekeken

Stel, ingevolge de verkiezingen van 14.10.2018 jl. zal u een zitje in de gemeenteraad of misschien zelfs een uitvoerend ambt, zoals schepen, opnemen. Welke (para)fiscale gevolgen heeft dat in combinatie met uw praktijk?

MEDISCH RECHT - 16.10.2018

Misverstanden rond de wilsverklaring euthanasie

In september 2018 wou de Federatie Palliatieve Zorg er met een persbericht op wijzen dat er nog veel misverstanden zijn over de wilsverklaring euthanasie. Zo is ze slechts tijdelijk geldig en telt ze niet voor dementie. Hoe zit dat precies?

PRIVÉ - SCHENKINGEN - 16.10.2018

Een vroegere schenking aanpassen aan nieuwe situaties?

U deed indertijd aan een van uw kinderen een schenking ‘als voorschot op erfdeel’. Nu de situatie gewijzigd is, wilt u de schenking wijzigen in ‘buiten erfdeel’ (geen verrekening). Kan dat wel en wat veranderde er door de nieuwe Erfwet?

GOED OM TE WETEN - SUCCESSIERECHTEN - 16.10.2018

€ 50.000 vrijstelling voor langstlevende partner?


SOCIAAL STATUUT - HELPER - 15.10.2018

Uw afgestudeerd kind als helper of ‘echte’ zelfstandige?

Uw zoon of dochter is afgelopen zomer afgestudeerd en zou als zelfstandige bij u in de zaak komen. Doet hij/zij dat dan het best meteen als ‘echte’ zelfstandige of beter nog eerst een tijdje als ‘helper’?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 15.10.2018

Dan toch niet volledig btw recupereren op publiciteit!?

Een bouwpromotor maakte publiciteit voor de verkoop van een gebouw met de daarbij horende grond. De rechter weigerde echter een deel van de btw-recuperatie van die kosten. Oei, hoe kan dat en wat moet u daarvan onthouden?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 15.10.2018

Hoe zit het nu met een gesplitste aankoop?

In het kader van successieplanning kopen ouders vaak het vruchtgebruik en de kinderen de blote eigendom van een pand. De fiscus had daarop sinds 2013 een zeer strenge visie. De Raad van State heeft die op 12.06.2018 vernietigd.

BTW - ONROEREND GOED - 15.10.2018

Nieuwe procedure voor bouwaangifte


FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 15.10.2018

Vermindering energiezuinige woning niet ontvangen?

Heeft u een energiezuinige woning laten bouwen, dan krijgt u daarvoor in principe een vermindering van uw grondlasten. Uw collega vindt die vermindering echter nergens terug in zijn aanslag. Is hij dan iets vergeten aan te vragen? Even kijken...

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 15.10.2018

Aangiftetijd voor forfaitaire belastingplichtige!


PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - PENSIOENSPAREN - 15.10.2018

Meedoen met het zgn. duaal pensioensparen?

U krijgt bericht van uw bankier dat er sinds kort aan duaal pensioensparen gedaan kan worden. Waar heeft die het dan eigenlijk over en wat is dan fiscaal gezien het interessantst? Hoe gaat u het best te werk?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 15.10.2018

Sociale bijdragen verminderen?

Uw belastbaar inkomen ligt dit jaar lager dan de voorbije jaren. Kunt u uw sociale bijdragen of voorafbetalingen voor het laatste kwartaal nu dan verminderen?

BTW - ONROEREND GOED - 15.10.2018

Addendum bij uw magazijnhuur?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 15.10.2018

Eindejaarsgeschenk van € 35 of € 40?


PENSIOEN - LEVENSVERZEKERING - 15.10.2018

Langetermijnsparen: waar moet u rekening mee houden?

Op uw betaalde premie langetermijnsparen krijgt u in principe een belastingvermindering van 30%. Tot welke leeftijd kunt u die belastingvermindering genieten? Wanneer vindt de eindbelasting plaats?

BELASTINGEN - PROCEDURE - 15.10.2018

Waarvoor en hoe stapt u naar de bemiddelingsdienst?

Sinds 2010 is de zgn. fiscale bemiddelingsdienst actief. Een wet van 29.03.2018 heeft de bevoegdheden van deze dienst uitgebreid. Waarvoor kunt u er nu eigenlijk allemaal bij terecht en hoe gaat u daarbij te werk?

BELEGGEN - TERMIJNREKENING - 15.10.2018

Termijnrekeningen in USD als alternatief?

De rente in Europa blijft nog steeds laag. Is een termijnrekening in Amerikaanse dollar (USD) een mogelijk alternatief? Wat krijgt u momenteel op zo’n termijnrekening? Wat zijn de vooruitzichten?

SCHENKING - NEDERLANDSE NOTARIS - 15.10.2018

De zgn. kaasroute is weer helemaal open!

Doordat de Raad van State (RvS) het standpunt van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) vernietigde, is de kaasroute opnieuw volledig open. Wat is het verschil met vroeger? Verandert dit iets voor Wallonië en Brussel?

SUCCESSIERECHTEN - MAATSCHAP - 15.10.2018

Winst oppotten in een maatschap?


PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 15.10.2018

‘Duaal’ pensioensparen: wat kiezen?

Heeft uw bankier of verzekeraar u ook een bericht verzonden met de vraag of u uw pensioensparen wilt optrekken van € 960 naar € 1.230? Doen of niet?

onderneMingsrecht - 15.10.2018

Help, mijn vennootschap(svorm) verdwijnt – wat nu?

Begin 2019 verdwijnen er 13 vennootschapsvormen en blijven er slechts 4 over! Moet u nu reeds in actie schieten als uw vennootschapsvorm verdwijnt of zijn er overgangsmaatregelen? Wat als u niets doet?

RECHT - 15.10.2018

Mag u het voorschot houden als uw klant zijn bestelling afzegt?

Mag u bij elke bestelling een voorschot vragen? Kunt u dat voorschot zonder meer behouden als de klant zijn bestelling annuleert? Welke afspraken maakt u daarover het best?

BOEKHOUDING - 15.10.2018

Hoe ‘belastingen’ correct verwerken in uw boekhouding en uw jaarrekening?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen heeft op 30 mei 2018 een advies (CBN-advies 2018/14) uitgebracht over de verwerking van belastingen in de jaarrekening. Hoe reflecteert u een betwiste fiscale aanslag op de juiste manier in uw boekhouding? Welke gegevens m.b.t. belastingen vermeldt u in de toelichting bij uw jaarrekening?

ONKOSTENVERGOEDING - 15.10.2018

Forfaitaire vergoeding voor ‘stallingskosten’ bedrijfswagen?

De Rulingcommissie (voorafg. besl. 2017.993 van 08.05.2018) aanvaardde recentelijk dat een werkgever een belastingvrije forfaitaire vergoeding voor ‘stallingskosten’ toekent aan de werknemers die hun bedrijfswagen thuis in een afgesloten privégarage stallen...

ondernemingsrecht - 15.10.2018

Hakbijl in het aantal vennootschapsvormen!

Door het invoeren van een nieuw wetboek (WVV) wordt het aantal vennootschapsvormen binnenkort gereduceerd van 17 naar 4. Welke verdwijnen en welke blijven bestaan?

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 15.10.2018

Hoe afspreken dat opzeg stopt als de opvolger er is?

Stel, iemand geeft zijn opzeg om elders te beginnen en vraagt u om meteen weg te mogen zodra er een opvolger is. U zegt ja, maar wanneer het een aantal weken later zover is, wil híj er niet meer van weten. Wat gebeurt er dan?

EDUCATIEF VERLOF - 15.10.2018

Ziek en (niet) naar de les geweest: welk loon betalen?

Stel, een werknemer die in het kader van educatief verlof een opleiding volgt, meldt zich ziek voor een week, maar blijkt wél een (werk)dag naar de les te gaan. Kan dat, en zo ja, zijn dat dan ziekte-uren of uren educatief verlof?

RE-INTEGRATIE ZIEKEN - 15.10.2018

Te ziek voor het werk, maar niet voor de vakbond...

Stel, een werknemer kan na een volledige afwezigheid wegens ziekte deeltijds hervatten. Nu wil hij dat alleen doen voor zijn syndicale activiteiten (en voor de rest niet). Moet u dat toestaan of kunt u weigeren? Een recent arrest licht toe...

POLITIEK VERLOF - 15.10.2018

Als uw werknemer gemeenteraadslid of schepen wordt...

Wanneer een werknemer opgekomen is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en ook verkozen werd, kan hij zgn. politiek verlof nemen op het werk. Wat houdt dit in? En wat als hij een uitvoerend ambt, bv. schepen, zou opnemen?

UITZENDARBEID - 15.10.2018

Strengere regels voor opeenvolgende dagcontracten

Sinds 1 oktober 2018 wil cao 108/2 voorkomen dat interims nog langer maanden aan een stuk met een dagcontract moeten werken. De zgn. motivatie- en informatieplicht (aan de vakbonden) werd daarom verzwaard. Wat houdt dit in?

ONTSLAGMOTIEF - 15.10.2018

Kunt u nog van motief veranderen?

Meldde u dat persoonlijke redenen het ontslagmotief vormden, kunt u dan later nog zeggen dat het bedrijfsmatige redenen waren? Ja, zo blijkt uit een vonnis...

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR - 15.10.2018

Kan ook uw werknemer een ‘Woutje’ doen?

In september 2018 was er heel wat te doen over het feit dat wielrenner Wout Van Aert zijn contract (van bepaalde tijd) onmiddellijk verbroken heeft ‘zonder te betalen’. Een werknemer die een dringende reden inroept, kan dat nu ook al?

RSZ-VERMINDERING - 15.10.2018

Loongrens RSZ-korting ouderen geïndexeerd


ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 15.10.2018

Vermindering voor energiezuinige woning niet gekregen?

Heeft u voor uw klant een energiezuinige woning gebouwd, dan krijgt hij in principe een vermindering van onroerende voorheffing (ov). Uw klant komt nu bij u polsen omdat hij vermoedt dat de voorwaarden niet nageleefd zijn. Oei, wat nu?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 15.10.2018

Binnenlandse dagvergoeding geïndexeerd!


PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 15.10.2018

Ook de RVA doet ‘flitscontroles’ in de bouw...

Er zijn meer en meer georganiseerde controles in de bouwsector door allerlei inspectiediensten. Zo organiseerde ook de RVA onlangs een specifieke flitscontrole. Waarop moet u letten om in orde te zijn voor deze inspectie?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 15.10.2018

Energiefactuur volledig door de bvba laten betalen?

Als het pand waarin u woont én werkt in uw bvba zit, is het dan altijd interessanter om de energiefacturen volledig door de bvba te laten betalen? Of kunt u, gelet op het VAA voor privégebruik, soms beter het privédeel privé betalen?

FISCAAL - VARIA - 15.10.2018

Meewerkbezoldiging of huwelijksquotiënt?

Stel, u bent gehuwd en uw partner, die geen eigen beroepsinkomsten heeft, helpt in uw eenmanszaak. Kent u hem/haar dan een bezoldiging meewerkende partner toe of werkt u beter met het huwelijksquotiënt?

BTW - VARIA - 15.10.2018

Vanaf 01.01.2019 een bestaand pand verhuren met btw?

De zgn. optionele btw-heffing waarbij een bedrijfspand dan soms toch met btw verhuurd kan worden, zou ingaan op 01.01.2019. Hoe zit die regeling in elkaar en geldt dat enkel voor nieuwe of ook voor bestaande gebouwen? Even kijken...

ONROEREND GOED - VERKOOP - 15.10.2018

Welke verplichtingen gelden er voor een stookolietank?

Onlangs wijzigde er een en ander in de verplichtingen in het Brussels gewest rond stookolietanks voor verwarming van gebouwen. Welke verplichtingen zijn er precies en zijn de spelregels dan anders in Vlaanderen en Wallonië?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.10.2018

Meer tijd om zgn. UBO-register in te vullen!


PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 11.10.2018

De prijs van het kerstcadeau voor uw personeel in 2018?

Eindejaarsgeschenken voor beroepsrelaties zijn in principe (voor 50%) aftrekbaar, zolang ze een bedrag van € 125 niet overschrijden, maar hoe zit het met dergelijke geschenken voor uw personeel? Welk bedrag geldt er dan voor 2018?

BEROEPSKOSTEN - 11.10.2018

Uw opendeur volledig in de kosten!?

De bvba van uw collega hield een opendeurdag en bracht alle kosten in aftrek. Volgens de fiscus kan dat enkel voor de hapjes en drankjes. Wat zei de rechter?

FISCAAL - AUTO - 11.10.2018

Auto afgeschreven, maar toch wachten met verkopen?

Stel, u kocht een auto op 25 oktober 2014 en hij is eind 2018 afgeschreven. Toch wacht u – in de personenbelasting – beter nog ongeveer een jaar om hem te verkopen door de zgn. belasting op de meerwaarde. Waarom is dat zo?

ONROEREND GOED - OPSLAGRUIMTE - 11.10.2018

Optie verhuren met btw ook voor bestaand magazijn!

In principe kan de optie om vanaf 01.01.2019 te verhuren met btw enkel voor nieuwe gebouwen. Het wetsontwerp maakt dat nu ook mogelijk voor bestaande opslagplaatsen. Hoezo dan, en wat als daarbij ook een kantoor verhuurd wordt?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 11.10.2018

Hoe belastingvrij geld uit uw vennootschap halen?

Uw bvba heeft € 10.000 cashoverschot op de bank die u nog in 2018 onbelast naar u privé wilt halen. Doet u dat dan het best door een opname via rekening-courant, door vastgeklikte reserves uit te keren of door iets privé te verkopen?

AANDEELHOUDERS - 11.10.2018

Het UBO-register: tijd voor actie!

Het UBO-register is online, er is ook al wat officiële info over beschikbaar en de termijn om het register in te vullen is verlengd. Eens kijken hoe dat allemaal zit!

GROEPSVERZEKERING - 11.10.2018

Juiste timing van backservicepremie


SOCIALE VOORDELEN - 11.10.2018

Vijfjarig bestaan, dus een premie?


INTERESTEN - 11.10.2018

Lening tussen twee vennootschappen


ONKOSTENVERGOEDING - 11.10.2018

Iets meer dagvergoeding sinds 01.10.2018!

Sinds 01.10.2018 kunt u voor uw beroepsmatige verplaatsingen wat meer onbelaste dagvergoedingen opnemen. Hoeveel? En wat zijn de spelregels?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 11.10.2018

Wanneer móét u nog tegen 31.12.2018 investeren?

Als op 31.12.2018 de herbeleggingstermijn voor de gespreide taxatie of de investeringsreserve verstrijkt en uw vennootschap nog niet genoeg geïnvesteerd heeft, dan is het nú tijd voor actie! Eens kijken wat daarbij van belang is...

CONTRACTEN - 11.10.2018

Is een ingescand contract geldig?


BTW-TARIEF - 0% BTW - 09.10.2018

Pro Deo dan toch blijvend aan 0%!

In principe zouden pro-Deoprestaties vanaf 1 september 2018 onderworpen worden aan het normaal tarief van 21%. Recentelijk werd dit evenwel uitgesteld. Hoe zit het precies?

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 09.10.2018

Hoe het beroepsgebruik van een fiets bepalen?

Bij gemengd gebruikte goederen moet de btw-aftrek van bij het begin beperkt worden tot het beroepsmatig gebruik. Mag u voor een fiets dan ook een van de drie methodes van de Btw gebruiken die gelden voor een auto of geldt daarvoor het 75%-forfait?

ONROEREND GOED - VARIA - 09.10.2018

Geen btw meer op eigen kluswerk of soms toch nog?

De zomer is voorbij en u heeft zelf geklust in uw zaak. Wat zijn de gevolgen op het vlak van de btw als u een belastingplichtige bent met volledig recht op aftrek, een vrijgestelde of een gemengde belastingplichtige en wat is er ter zake recentelijk gewijzigd?

BTW-AANGIFTE - BIJZONDERE BTW-AANGIFTE - 09.10.2018

Soms beter om te wachten tot na Nieuwjaar!

Goederen kopen in een andere EU-lidstaat heeft verschillende btw-gevolgen naargelang van uw hoedanigheid als koper. Even kijken wat die gevolgen precies zijn, waar u desgevallend op moet letten en hoe u eventueel kunt optimaliseren...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.10.2018

Hoe moet die 10 jaar precies geteld worden?

Werken aan een woning van minstens 10 jaar kunnen het verlaagd tarief van 6% genieten. Dé vraag in de praktijk is dan veelal vanaf wanneer die termijn precies begint te lopen en wat er dan buiten die 10 jaar moet vallen? De offerte, de werken of de factuur?

AUTO - VARIA - 09.10.2018

Buitenlandse firmawagen: geen attest meer, maar wat dan wel?

Wie als Belgische inwoner rijdt met een firmawagen met buitenlands kenteken, had vroeger een zgn. btw-attest nodig. Die formaliteit is al enkele jaren afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat u helemaal niets meer nodig heeft. Wat is er ter zake van belang?

FACTUUR - CREDITNOTA - 09.10.2018

Creditnota is geen wonderoplossing!

Naarmate het jaar vordert en het aantal openstaande facturen toeneemt, groeit bij sommigen ook het idee om wanbetalers te crediteren. Waarom is dat geen goed idee?

AFTREKBARE BTW - GESCHENKEN - 09.10.2018

Wat mag u nu geven of schenken van de Btw?

Recentelijk verhoogde de RSZ de grens voor de prijs van een personeelsgeschenk naar € 40. Geldt dat ook voor de Btw en voor de fiscus, en wat als u een personeelsfeestje houdt en/of een opendeurdag? We zetten de verschillende spelregels nog eens naast elkaar...

BTW-AANGIFTE - AANGIFTE NIEUWBOUW - 09.10.2018

Geen facturen meer bij btw-aangifte nieuwbouw, maar... !

Heeft u als particulier een nieuwe woning gebouwd, dan moet u daarvoor een speciale btw-aangifte indienen. Wat is er daar recentelijk aan gewijzigd en betekent zo’n aangifte ook dat u die btw bij verkoop weer kunt recupereren?

FISCAAL - SCHENKING - 09.10.2018

Weer onbelast schenken vóór een gesplitste aankoop?

Nadat Vlaanderen op 12.06.2018 al teruggefloten werd inzake de gesplitste aankoop tussen ouders en kinderen, werd nu aan de minister gevraagd of dat goede nieuws ook federaal geldt. Waar gaat dat over en wat zei de minister?

SLECHTE BETALERS - INCASSO - 09.10.2018

Procedure voor innen onbetwiste facturen in het buitenland

Al enkele jaren kunt u onbetwiste facturen van binnenlandse professionele klanten eenvoudiger innen via een gerechtsdeurwaarder. Sinds 01.10. 2018 kan die procedure ook gebruikt worden voor klanten in andere landen. Hoe zit dat?

ONROEREND GOED - HUUR - 09.10.2018

Elk gewest zijn eigen spelregels voor woninghuur?

Verhuurt u een woning, studentenkamer of tweede verblijf in Wallonië, dan gelden daarvoor sinds 01.09.2018 eigen specifieke spelregels. Hoe zit dat precies en hebben Brussel en Vlaanderen ook reeds hun eigen woninghuurregels?

BTW - ONROEREND GOED - 09.10.2018

Kunt ook u vanaf 01.01.2019 een pand verhuren met btw?

De zgn. optionele btw-heffing waarbij een bedrijfspand dan soms toch met btw verhuurd kan worden, zou ingaan op 01.01.2019. Hoe zit die regeling in elkaar en waarmee moet u zeker rekening houden?

GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 09.10.2018

De huurder gaat akkoord om vroeger te vertrekken

U wilt een pand verkopen dat momenteel verhuurd wordt, maar de huurder gaat wel akkoord om vroeger te vertrekken. Wat is van belang als u zo’n akkoord sluit met de huurder en maakt het uit of het gaat om woninghuur of om handelshuur?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 09.10.2018

De huurhernieuwing weigeren omwille van ‘eigen gebruik’

Een vennootschap verhuurt een handelspand en wil zelf in dit pand een handel beginnen. Kan ze dan de huurhernieuwing weigeren omwille van zgn. eigen gebruik? Het Hof van Cassatie sprak zich hier onlangs over uit...

BTW - OPSLAGRUIMTE - 09.10.2018

Uw magazijn verhuren... Wat verandert er vanaf 2019?

Het nieuw optioneel btw-stelsel voor onroerende verhuur dat vanaf 01.01.2019 zal gelden, bevat ook specifieke regels voor de verhuur van opslagruimten, waarbij de zgn. 10%-regel versoepeld wordt! Wat moet u hierover zeker weten?

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 09.10.2018

Geen registratie, ook geen indexatie in Wallonië


GESPLITSTE AANKOOP - SUCCESSIERECHTEN - 09.10.2018

Hoe zit het met de gesplitste aankoop in de drie gewesten?

Nadat de Raad van State het Vlaams standpunt inzake een gesplitste aankoop al vernietigde, gaf de minister op 19.09.2018 antwoord op de vraag of ook het federaal standpunt herzien zal worden. Eens kijken wat hij daarover zei...

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 09.10.2018

Gebouw afbreken en heropbouwen zonder unanimiteit?

Om het appartementsgebouw volledig af te breken en opnieuw te bouwen, moeten momenteel alle mede-eigenaars akkoord gaan. De nieuwe wet voorziet een specifieke procedure waardoor dit niet steeds meer nodig is. Hoe zit dat?

WONINGHUUR - RENOVATIE - 09.10.2018

Opzeg voor renovatie van een verhuurde woning

U verhuurt een woning die dringend toe is aan een grondige renovatie of nog moeilijker: u verhuurt meerdere appartementen in één gebouw. Hoe en wanneer kunt u daarvoor de huur opzeggen? Wijzigt dit in de gewesten?

VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 09.10.2018

De koper stort op uw derdenrekening...

Sinds 01.08.2018 gelden er striktere spelregels over uw derdenrekening als vastgoedmakelaar. Mag u uw ereloon nog inhouden op het voorschot van de koper?

SLECHTE BETALERS - 09.10.2018

Uw klant betaalt niet: wanneer en hoe kunt u de teruggaaf van de btw vragen?

Wat houdt de wettelijke teruggaafregeling concreet in? Wat zijn de regels als uw klant failliet gaat of in een procedure van het insolventierecht zit (de vroegere WCO)?

Welke vormvoorwaarden moet u naleven? Welke vermelding moet u dan op het ‘verbeterend stuk’ opnemen? Hoe verwerkt u de aanvraag tot teruggaaf correct in uw btw-aangifte?


GEWAARBORGD LOON - 09.10.2018

Ziek tijdens de vakantie of op een feestdag: wanneer recht op gewaarborgd loon?

Tijdens de voorbije vakantieperiode heeft ook u misschien een discussie gehad met een collega die vóór of tijdens zijn vakantie ziek werd. Tijd dus om eens op een rijtje te zetten wanneer een werknemer recht heeft op gewaarborgd loon.

Verliest een werknemer die ziek is op een vakantiedag, een feestdag of een brugdag zijn recht op die vrije dagen? Wanneer wel en wanneer niet?


DUBBELBELASTINGVERDRAGEN - 09.10.2018

Taxatievoorwaarde dubbelbelastingverdrag: hoe correct interpreteren?

Het Hof van Cassatie heeft onlangs een zeer opmerkelijk arrest geveld over de taxatievoorwaarde in het Belgisch-Nederlands dubbelbelastingverdrag. De fiscus heeft daarover nu ook een circulaire uitgebracht.

Hoe moet u de taxatievoorwaarde volgens de fiscus interpreteren? Wat betekenen in die context ‘belastbaar’, ‘belast’ en ‘daadwerkelijk belast’? Op wie rust de bewijslast?


UBO-REGISTER - 09.10.2018

UBO-register: nu uw gegevens aanmelden?

U moet nu tegen 31 maart 2019 de uiteindelijke begunstigde van de vennootschap aanmelden bij het UBO-register. Wat is het doel van dat register?

Hoe bepaalt u in de praktijk die uiteindelijke begunstigde? Welke informatie moet u dan doorgeven? Wie zal toegang hebben tot het UBO-register? Welke gegevens zijn ook toegankelijk voor elke geïnteresseerde burger?


UITZENDARBEID - 09.10.2018

Uitzendarbeid: nu meer flexibiliteit?

De sociale partners hebben eind juli in de Nationale Arbeidsraad een cao (cao nr. 108/2) gesloten om het gebruik van opeenvolgende dagcontracten in de uitzendsector beter te regelen. Wat houdt die cao concreet in?

BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 09.10.2018

Bestuurders: binnenkort wettelijke beperking aansprakelijkheid?

Op 1 januari 2019 treedt in principe een nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking. Nagenoeg alle onderdelen van het vennootschapsrecht ondergaan dan ingrijpende wijzigingen.

Een van de meest in het oog springende nieuwigheden op bestuurlijk vlak is de invoering van een aansprakelijkheidsbeperking voor bestuurders. Wat moet u daarover weten?


VOORDELEN - 09.10.2018

Personeelsgeschenken: RSZ past bedragen aan

Bij bepaalde gelegenheden kan het bedrijf aan u en uw collega’s een geschenk aanbieden dat onder bepaalde voorwaarden 100% fiscaal aftrekbaar is, vrij is van RSZ en onbelast blijft bij de begunstigde. De RSZ heeft onlangs de drempels herzien. Volgt de fiscus?

ARBEIDSONGEVALLEN - 09.10.2018

‘Wetsverzekering’: telt alleen de premie?

Omdat de wet bepaalt welke waarborgen uw arbeidsongevallenverzekering voorziet, wordt weleens gezegd dat enkel de premie telt. Die visie is echter toch wat kort door de bocht. Met welke andere aandachtspunten houdt u het best rekening?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 09.10.2018

Notionele interestaftrek: antimisbruikbepaling nu uitgebreid

Hoe wil een nieuwe antimisbruikbepaling een oneigenlijk gebruik van de notionele interestaftrek tegengaan? Welke wijzigingen werden onlangs aangebracht aan de berekeningswijze van die notionele interestaftrek?

Hoe moet u volgens de minister die aftrek berekenen als het eigen vermogen op het referentietijdstip negatief was?


LOONOPTIMALISATIE - 09.10.2018

Belastingen en btw voor een cafetariaplan?

Via zgn. cafetariaplannen geven meer en meer bedrijven aan hun personeel de kans om zelf een deel van hun loonpakket samen te stellen.

Zo’n cafetariaplan heeft natuurlijk ook fiscale aspecten. Een recente ruling (voorafg. besl. nr. 2018.084 van 27.03.2018) verduidelijkt hoe de fiscus daar tegenaan kijkt.


ONKOSTENVERGOEDING - 09.10.2018

Vergoeding ‘stallingskosten’ bedrijfswagen?

De Rulingcommissie (voorafg. besl. nr. 2017.993 van 08.05.2018) aanvaardde recentelijk dat een werkgever een belastingvrije forfaitaire vergoeding voor ‘stallingskosten’ toekent aan de werknemers die hun bedrijfswagen thuis in een afgesloten privégarage stallen...

HOLDING - 09.10.2018

Toch btw recupereren bij uw holding?

Wanneer kan uw holding btw recupereren en wanneer niet? Welke interessante uitspraak deed het Europees Hof van Justitie daarover onlangs? Welke praktische gevolgen heeft die uitspraak wanneer u binnenkort kiest voor het optioneel btw-stelsel voor onroerende verhuur?

VENNOOTSCHAP - BELEGGEN - 08.10.2018

Is de minderwaarde op een beleggingsfonds aftrekbaar?

Een vennootschap boekt een minderwaarde naar aanleiding van de verkoop van haar beveks en beleggingsfondsen. De fiscus verwerpt de aftrek omdat minderwaarden op aandelen niet aftrekbaar zijn. Wat vond de rechter daarvan?

INVESTERINGEN - VARIA - 08.10.2018

Puur fiscaal bekeken doet u investeringen beter vóór 2020!

Door de hervorming van de vennootschapsbelasting is het als kmo-vennootschap extra voordelig om nu te investeren, want vanaf 2020 wijzigen de afschrijvingsregels en daalt in principe het tarief van de investeringsaftrek. Hoe zit dat?