BEDRIJFSWAGEN - AANSPRAKELIJKHEID - 26.10.2018

Schade aan de firmawagen als werknemer al weg is...

Stel, bij de beëindiging van het contract regelt u met de werknemer een schadegeval m.b.t. zijn firmawagen. Een beetje later blijkt er nog andere schade te zijn. Kunt u hem daar ook nog voor laten betalen? Een recent arrest licht toe...

De aansprakelijkheidsbeperking

Principes. Kunt u de schade aan de firmawagen op de werknemer verhalen? Dat hangt in eerste instantie af van de vraag of het ongeval tijdens de privétijd of de uitvoering van de arbeidsovereenkomst gebeurde. In het laatste geval geldt nl. een aansprakelijkheidsbeperking en moet u bedrog, een zware fout of een herhaaldelijke lichte fout aantonen. Bovendien kan de werknemer dan ook nog aanvoeren dat het om zgn. normale gebruiksschade gaat. Zelfs wanneer al deze ‘hinderpalen’ niet van toepassing zijn, lees: wanneer de werknemer in principe effectief aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade, blijkt het niet altijd even eenvoudig te zijn om echt aan uw geld te raken, indien de werknemer ondertussen al uit dienst is...

Wat is er gebeurd?

Nog schade na regeling andere schade. Een werkgever en zijn werknemer beëindigden hun arbeidsovereenkomst in onderling akkoord en handelden alles af in een overeenkomst. Aan de werknemer werd een vertrekvergoeding betaald, onder aftrek van twee gespecifieerde schadegevallen met zijn firmawagen waarvan hij aanvaardde dat de kosten voor hem waren. Korte tijd daarna bleek dat er nog andere schade was. De werkgever wilde ook die factuur op de ondertussen ex-werknemer verhalen, maar die weigerde om te betalen. Het stond weliswaar vast (door een pv van de politie) dat deze schade tijdens de privétijd (lees: op een zaterdag) gebeurd was, maar de werknemer meende dat hij niet meer aangesproken kon worden, omdat de werkgever door de ondertekening van de overeenkomst afstand gedaan zou hebben van alle mogelijke (andere) claims.

Wat heeft de rechter gezegd?

Geen afstand van ‘nieuwe’ schade. Net als in eerste aanleg (arbrb. Brussel, 15.11.2016) werd het argument over de afstand door de werkgever, ook in beroep verworpen. Het hof sloot zich nl. aan bij de stelling dat de werkgever enkel afstand gedaan had van de specifieke, toen al gekende schadeposten vermeld in de overeenkomst, maar niet van het schadegeval dat nadien kwam vast te staan. De gesloten overeenkomst betrof ook geen dading met een algemene afstandsclausule en werd niet gesloten ‘per slot van alle rekeningen’.

Wat moet u ervan onthouden?

Juridisch mogelijk, praktisch moeilijk. Ook schade aan de firmawagen die pas ontdekt wordt na het einde van de arbeidsovereenkomst, als u de werknemer al alles betaald heeft, kunt u nog recupereren bij hem. De voorwaarde is natuurlijk wel dat u er geen afstand van gedaan heeft in een overeenkomst. Als de werknemer al zijn vergoedingen al ontvangen heeft en u nog schade op hem wilt verhalen, kunt u hem een brief in die zin sturen. Betaalt hij niet, dan kan het misschien helpen om uw advocaat een aangetekende brief onder het dreigement van een dagvaarding te laten sturen. Betaalt hij ook dan nog niet, dan zal u echter niet anders kunnen dan te procederen.

Let op! Verifieer eerst (samen met uw advocaat) of het wel vaststaat dat de ex-werknemer aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade (en bv. de aansprakelijkheidsbeperking niet speelt).

Arbeidshof Brussel, 10.04.2018. De uitspraak is pro de werkgever.

Tenzij de betrokken overeenkomst een dading was, is het niet zo dat u door een regeling over één schadegeval te treffen, achteraf geen andere schade meer op een ex-werknemer kunt verhalen. U zal er misschien wel voor moeten procederen en bovendien mag de zgn. aansprakelijkheidsbeperking niet spelen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878