BELEGGEN - TERMIJNREKENING - 15.10.2018

Termijnrekeningen in USD als alternatief?

De rente in Europa blijft nog steeds laag. Is een termijnrekening in Amerikaanse dollar (USD) een mogelijk alternatief? Wat krijgt u momenteel op zo’n termijnrekening? Wat zijn de vooruitzichten?

Een termijnrekening in USD?

Tel-EUR-stellend. Beleggingen met een vast rendement (bv. obligaties, kasbons, staatsleningen, termijnrekeningen, ...) brengen de dag van vandaag niet veel op. Een termijnrekening in euro met een looptijd van 5 jaar bv. brengt hoogstens 1,20% bruto of 0,84% netto op.

Depositogarantie. Een termijnrekening in USD kunt u niet bij elke bank verkrijgen, maar Belfius, BNPP Fortis, Deutsche Bank, KBC, ING en MeDirect bieden deze wel aan. Uw termijnrekening in vreemde valuta valt onder het depositogarantiestelsel. Dat systeem dekt uw tegoeden tot € 100.000. Voor de termijnrekening in USD wordt de tegenwaarde in euro in aanmerking genomen.

Termijn. Een termijnrekening in een vreemde munt heeft meestal redelijk korte looptijden: van 14 dagen tot 6 maanden tot 1 jaar (bij sommige banken tot 5 jaar).

Kosten. Op een termijnrekening zijn er geen instapkosten, beheerskosten of uitstapkosten. Wel wordt vaak een minimuminleg gevraagd, met bv. een tegenwaarde van € 2.500.

Fiscaal. Op uw interesten betaalt u een roerende voorheffing (rv) van 30%. Die wordt door de financiële instelling automatisch afgehouden en doorgestort aan de fiscus.

Opbrengst. De rentevoet hangt af van de looptijd en de munt waarin u belegt. Momenteel krijgt u op een termijnrekening in USD met een looptijd van 1 jaar ± 0,75% bruto en ± 1,15% op 5 jaar. Na afhouding van 30% rv houdt u daar dus tussen 0,53% en 0,81% netto van over. Op zich zijn dat vandaag nog geen spectaculaire rendementen.

Wisselkoersrisico. Naast de rente is er ook de wisselkoersevolutie waarmee u rekening moet houden. Als de dollar verzwakt tegenover de euro is dat nefast voor het rendement.

Let op! Uw kapitaal blijft op een termijnrekening gedurende een vaste periode geblokkeerd. In geval van vervroegde opvraging zal u uitstapkosten moeten betalen (deze variëren volgens de beleggingsvoorwaarden en het opgevraagd bedrag).

Interessant als wachtrekening? Een termijnrekening in USD biedt u de mogelijkheid om in dezelfde munt te blijven en kosten en renteverlies te vermijden. Is een belegging in USD op eindvervaldag gekomen en vindt u niet meteen een valabel alternatief, dan kunt u ze tijdelijk parkeren op een USD-termijnrekening, om ze achteraf te herbeleggen in bv. een USD-obligatie.

En de vooruitzichten?

Europa. De teleurstelling rond de brexit-onderhandelingen en de bezorgdheid over de Italiaanse begrotingsdiscipline werkten tijdens de voorbije zomer in het nadeel van de euro.

Trump. De USD kon kracht putten uit de protectionistische handelspolitiek van president Trump. De toegenomen kans op een handelsoorlog weegt op het economisch vertrouwen. De afgelopen maanden is er reeds sprake van een vertraging van de economische groei in de EU en China, terwijl in de VS de BBP-groei aanzienlijk verstevigd is na een zwak jaarbegin. De Amerikaanse economie, die minder afhankelijk is van de uitvoer, lijkt beter gewapend tegen een dergelijk scenario. Daarnaast verwachten analisten ook nog een renteverhoging in de VS. Toch allemaal signalen in het voordeel van de dollar.

Een termijnrekening in USD levert momenteel niet veel meer op dan in euro. U kunt er wel mee inspelen op een stijging van de munt zonder aandelenrisico te lopen. Signalen voor die stijging zijn er: de economische groei in de VS is aanzienlijk en bovendien verwachten analisten ook een renteverhoging in de VS.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878