KAPITAAL - 26.10.2018

Vastgeklikt spaarpotje nu uitkeren...

Nu de zgn. sperperiode voorbij is, wilt u de vastgeklikte spaarpot belastingvrij uit uw vennootschap halen. Hoe kunt u dat doen en wat betekent dat concreet?

Sperperiode vastgeklikte reserves voorbij voor kmo’s. Inderdaad, de kapitaalverhoging waarbij u die fameuze reserves kon vastklikken, moest uiterlijk op 31.03.2014 gebeurd zijn. Vanaf de datum van kapitaalverhoging moest u dan vier jaar wachten. Dat wachten is dus nu voorbij.

Uitkering in geld. Tegenover de daling van het kapitaal staat een daling van het banksaldo van uw bvba en daarmee is de kous af.

Let op! U beperkt de uitkering in geld het best wel tot het bedrag dat uw vennootschap op de bank heeft staan en kan vrijmaken. Wanneer u uw vennootschap laat lenen om de uitkering te betalen, zou de fiscus eventueel de aftrek van de interesten in vraag kunnen stellen.

Uitkering in natura. Voor een uitkering in natura komen in principe alle activa, maar in de praktijk vooral beleggingen en onroerende goederen in aanmerking. Een belangrijk verschil met een uitkering in geld is dat u de uitgekeerde activa voor hun werkelijke waarde in rekening moet brengen. Het verschil tussen die werkelijke waarde en de boekwaarde is voor uw bvba normaal belastbaar, eventueel gespreid.

Let op 1! Meerwaarden op aandelen zijn eventueel vrijgesteld, maar de vrijstelling geldt sinds 01.01.2018 enkel nog voor participaties van ten minste 10% of € 2.500.000 en DBI-beveks.

Let op 2! Op de uitkering van een gebouw moet u eventueel nog 10% of 12,5% registratierechten betalen.

Boeking op rc. Dit is normaal de beste keuze wanneer u een rc-schuld heeft. U kunt met de losgeklikte reserves de schuld aanzuiveren en u zo van het dure voordeel gratis lening verlossen.

Let op! U kunt ook een rc-tegoed creëren met de losgeklikte reserves, maar het is niet uitgesloten dat de fiscus dan moeilijk doet met de antimisbruikbepaling (art. 344 WIB 92) en/of de aftrek van interesten op dit tegoed weigert. U kunt er daarom het best voor zorgen dat u niet-fiscale motieven heeft waarom u reserves die u voorlopig niet effectief uitkeert toch uit het kapitaal wilt halen en in een rc-tegoed wilt omzetten.

Een uitkering in geld is te verkiezen boven een uitkering in natura omdat uw bvba dan meestal een belastbare meerwaarde realiseert. Zo u een rc-schuld heeft, verlost de aanrekening daarop u van uw voordeel gratis lening.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878