UITZENDARBEID - 09.10.2018

Uitzendarbeid: nu meer flexibiliteit?

De sociale partners hebben eind juli in de Nationale Arbeidsraad een cao (cao nr. 108/2) gesloten om het gebruik van opeenvolgende dagcontracten in de uitzendsector beter te regelen. Wat houdt die cao concreet in?

Dagcontracten

Principe

Opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid zijn arbeidsovereenkomsten voor uitzendarbeid bij eenzelfde gebruiker die elk een looptijd van 24 uur niet overschrijden en die elkaar onmiddellijk opvolgen of hooguit gescheiden worden door een feestdag of door de gewone inactiviteitsdagen die binnen de onderneming gelden voor de categorie van werknemers waartoe de uitzendkracht behoort. U mag als gebruiker van uitzendarbeid enkel een beroep doen op opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid indien er een nood is aan flexibiliteit en indien u deze nood kunt bewijzen. Als een interim terecht vindt dat de opeenvolging van dagcontracten niet aan de voorwaarden voldeed, kan hij na een verzoeningsprocedure op het niveau van het PC voor de uitzendarbeid twee weken loon eisen van het uitzendkantoor... die aan u doorgefactureerd zullen worden.

Nu verduidelijking

Omdat er veel oneigenlijk gebruik gemaakt werd van deze opeenvolgende dagcontracten, wilden de sociale partners hier meer regels rond invoeren. Nu wordt verduidelijkt dat de nood aan flexibiliteit door de gebruiker bewezen wordt voor zover en in de mate waarin het werkvolume bij de gebruiker afhankelijk is van externe factoren of het werkvolume sterk fluctueert of gekoppeld is aan de aard van de opdracht. Dit impliceert dat het aantal opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid voortaan proportioneel moet zijn ten opzichte van de aangetoonde nood aan flexibiliteit. Parallel met het sluiten van de nieuwe cao hebben de sociale partners het principe onderschreven dat het gebruik van opeenvolgende dagcontracten een uitzondering om economische redenen moet blijven.

Informatie en raadpleging

Indien er een ondernemingsraad (OR) of vakbondsafvaardiging (VA) is, moet u met ingang van 1 oktober 2018 één keer bij het begin van elk semester en ongeacht de concrete datum van het sociaal overleg, de volgende informatie verstrekken aan de OR of bij ontstentenis de VA: (1) het aantal opeenvolgende dagcontracten in het voorgaande semester en het aantal uitzendkrachten dat in het voorgaande semester met een opeenvolgend dagcontract tewerkgesteld werd, (2) het door de gebruiker aan te leveren bewijs voor de nood aan flexibiliteit om gebruik te maken van opeenvolgende dagcontracten. Dat bewijs moet statistisch onderbouwd worden en kan aangevuld worden met elementen die aantonen dat de gebruiker alternatieven onderzocht heeft voor het gebruik van opeenvolgende dagcontracten, (3) op uitdrukkelijk verzoek van de werknemersvertegenwoordigers, informatie over het aantal uitzendkrachten per schijf van opeenvolgende dagcontracten. De eerste semestriële informatiesessie zal betrekking hebben op de gegevens voor het vierde kwartaal van 2018.

Daarnaast moet de OR of de VA jaarlijks tijdens één van de twee semestriële informatiesessies geraadpleegd worden over het gebruik van opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid en over de motivatie om blijvend daarvan gebruik te maken.

Is er in uw onderneming geen OR of VA, dan moet het Fonds voor bestaanszekerheid voor de uitzendkrachten dezelfde informatie met dezelfde periodiciteit ter beschikking stellen van de representatieve werknemersorganisaties. Daartoe bezorgt elk uitzendkantoor de nodige gegevens aan het Fonds voor bestaanszekerheid voor de uitzendkrachten.

  • Opeenvolgende dagcontracten voor uitzendarbeid zijn enkel toegelaten als u de nood aan flexibiliteit kunt bewijzen. De nieuwe cao verduidelijkt dat die nood bewezen is in zoverre en in de mate waarin het werkvolume afhangt van externe factoren, sterk fluctueert of gekoppeld is aan de aard van de opdracht.
  • U moet die nood aan flexibiliteit vanaf het vierde kwartaal van 2018 ook aantonen binnen het kader van een uitgebreidere rapporteringsverplichting naar de werknemersvertegenwoordigers toe.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878