PALLIATIEF VERLOF - 26.10.2018

Flexibel opnemen van palliatief verlof met uw akkoord

Als een werknemer bijstand wil verlenen aan een terminaal zieke, heeft hij recht op zgn. palliatief verlof. Gebeurt het in een formule van arbeidsvermindering, dan laat een wetswijziging toe om het verlof flexibel in te vullen. Wat houdt dit in?

Wat is palliatief verlof nu weer?

Principes. Palliatief verlof is een zgn. thematisch verlof dat de werknemer kan nemen, als de persoon die hij wil bijstaan zich al in de terminale fase bevindt. De behandelende arts moet een attest schrijven waaruit blijkt dat dit het geval is. De persoon die men wil bijstaan, kan om het even wie zijn: een gezins- of familielid, maar bv. ook een kennis of een buurman. U kunt als werkgever dit verlof niet weigeren, zelfs niet uitstellen, wanneer de voorwaarden vervuld zijn.

Modaliteiten. Het gaat om een verlof, waarbij de RVA uitkeringen betaalt, voor de duur van één maand dat twee keer met een maand verlengd kan worden. Het verlof kan bestaan uit een formule van volledige onderbreking van de prestaties of uit een formule van arbeidsduurvermindering, nl. een van 1/2 (indien men minstens 75% werkt) of van 1/5 (indien men voltijds werkt). Ook bij deze deeltijdse formules is de duur van het verlof echter beperkt tot drie keer één maand.

Let op! Naast het thematisch verlof voor palliatieve zorgen bestaat er sinds 2017 ook nog een vorm van tijdskrediet met het motief palliatieve zorgen. De werknemer kan mogelijk ook voor deze vorm opteren of die opnemen wanneer zijn thematisch verlof uitgeput is.

Wat is eraan veranderd?

Spreiding wordt mogelijk. Ingevolge een aanpassing van de zgn. Herstelwet is het sinds 6 oktober 2018 mogelijk om de vermindering van de arbeidsprestaties (met 1/2 of 1/5) te spreiden (lees: flexibel in te vullen) over de periode van een maand (art. 2 wet 02.09.2018, BS 26.09.2018) .

Voorbeeld. Stel, een voltijdse werknemer vermindert zijn prestaties met 1/2 tot 19 uur per week. Vroeger moest hij in principe ‘mooi’ elke week 19 uur werken en 19 uur palliatief verlof nemen. Voortaan kan hij dat flexibeler invullen, in functie van de noden van de palliatieve persoon, en bv. eens een week slechts 9 uur en een andere week dan weer 29 uur palliatief verlof nemen. Aan het einde van de rit (van een maand) moet het dan wel op gemiddeld 19 uur per week uitkomen.

Is dit echt nieuw? In de praktijk bleek de RVA een dergelijke flexibele invulling meestal al wel te gedogen, maar op ‘puur’ arbeidsrechtelijk vlak was er in feite geen wettelijke basis voor. Nu is die er wél, zodat u er als werkgever geen problemen met bv. de arbeidsinspectie meer mee kunt krijgen.

Uw akkoord is nodig. Ook dat is in feite nieuw: de wetswijziging stelt duidelijk dat de spreiding of flexibele invulling afhankelijk is van de “overeenstemming met de werkgever” . Ziet u die spreiding niet zitten, dan moet de werknemer zijn palliatief verlof dus ‘gewoon’ opnemen.

Let op! Voor de volledigheid herhalen we nog eens dat het palliatief verlof op zich een recht is dat niet aan uw akkoord onderhevig is; het is dus alleen voor de eventuele flexibele opname ervan dat de werknemer uw akkoord nodig heeft.

Ook voor bijstand aan zwaar zieke

Naast het palliatief verlof bestaat er ook een verlof voor bijstand aan een zwaar ziek familie- of gezinslid; laat ons zeggen de fase vóór het palliatief zou kunnen worden. Dezelfde wetswijziging maakt ook hier een spreiding mogelijk, maar die moet nog uitgevoerd worden door een KB.

Sinds 6 oktober 2018 kan palliatief verlof ‘gespreid’ opgenomen worden over een termijn van een maand. Wie 1/2 palliatief verlof neemt, in principe dus 19 uur per week, kan bv. de ene week 9 uur en de andere week 29 uur nemen. Belangrijk voor de werkgever is echter dat men uw akkoord nodig heeft voor zo’n spreiding.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878