FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 26.10.2018

Uw personeelsetentje fiscaal plannen?

U wilt graag uw personeel uitnodigen om eens samen te gaan eten. Zijn die kosten van dat etentje dan aftrekbaar? Wat is er daarbij van belang?

Een etentje maar voor 69% aftrekbaar? Normaal gezien zijn restaurantkosten maar voor 69% aftrekbaar. Nodigt u uw volledige personeel uit voor een etentje, dan kunt u van de kosten daarvan mogelijk nog meer aftrekken.

Extra voordeel voor één personeelsfeestje per jaar. De fiscus doet een ‘geste’ voor één personeelsfeestje per jaar en dan nog enkel naar aanleiding van Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar of het in de sector gebruikelijke patroonsfeest. De kosten daarvan (de factuur van het restaurant) zijn immers voor 100% aftrekbaar.

Tip. Is de eindejaarsperiode net een heel drukke periode, dan belet niets u om uw kerstetentje al begin december te doen of om uw nieuwjaarsfeest later in januari te plannen. Het moet wel min of meer in de juiste periode vallen en dus niet bv. in de zomer.

Nog een bijkomend feestje? Dat kan ook, maar enkel naar aanleiding van de overhandiging van eretekens aan een personeelslid, bv. omdat hij al lang in dienst is of voor de pensionering van een werknemer. Ook dat is dan voor 100 % aftrekbaar.

Liever een feest in een zaal of in uw zaak, kan dat ook? U kunt ook een traiteursfirma naar een zaal of naar uw zaak laten komen. Ook dat is onder dezelfde voorwaarden voor 100% aftrekbaar.

Wel anders voor de btw. De btw op eten en drinken en dus ook op restaurantkosten is in principe niet recupereerbaar. Zorgt een traiteur dus voor de bereiding en de bediening van het eten en de dranken tijdens een receptie of gaat u op restaurant, dan is de btw niet aftrekbaar. Wél aftrekbaar is de btw op de andere kosten verbonden aan het feest, zoals de huur van de zaal, een springkasteel, een dj, enz.

Goed om te weten. Voor de btw-aftrek daarentegen speelt het evenwel geen rol wanneer het feest precies doorgaat en hoeft het ook niet beperkt te zijn tot één feest per jaar.

Iedereen moet uitgenodigd zijn. Dat is dan weer wél van cruciaal belang, zowel inzake btw als inzake belastingen. Het is wel niet vereist dat iedereen ook effectief aanwezig is.

De restaurantkost van één feest of etentje per jaar voor uw personeel is voor 100% aftrekbaar. Organiseer dat etentje dan wel in de (ruimere) eindejaarsperiode en zorg ervoor dat iedereen uitgenodigd is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878