PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 15.10.2018

Ook de RVA doet ‘flitscontroles’ in de bouw...

Er zijn meer en meer georganiseerde controles in de bouwsector door allerlei inspectiediensten. Zo organiseerde ook de RVA onlangs een specifieke flitscontrole. Waarop moet u letten om in orde te zijn voor deze inspectie?

Flitsacties door RVA-inspectie

Waar gaat dat om? Naast de gewone onaangekondigde inspectiebezoeken worden er de laatste jaren ook geregeld aangekondigde flitscontroles uitgevoerd. Dit zijn georganiseerde controles waarbij verschillende inspectiediensten samen een aantal bouwwerven bezoeken.

Ook door de RVA... Eind september organiseerde de RVA voor de eerste keer een flitscontrole in de bouwsector. Hierbij zijn de sociaal inspecteurs van de RVA op verschillende plaatsen in België op pad gegaan om bouwbedrijven en bouwwerven te bezoeken. Gelukkig ligt de klemtoon bij die controle wel op preventie en het geven van informatie aan bouwbedrijven.

Let op! Dat betekent echter niet dat ze niet zullen optreden als ze zware inbreuken ontdekken.

Checklist hierover. Zoals voorheen de sociale inspectie van de RSZ al deed, maakte nu ook de RVA zelf een checklist op voor die controles. Daarin vindt u een overzicht van een aantal punten waarop de sociaal controleurs van de RVA bij dergelijke acties in het bijzonder zullen controleren. Zo kunt u op voorhand die checklist al even overlopen en nagaan of u in orde bent als er zo’n controle zou komen op uw bouwwerf...

Download deze checklist van http://tipsenadvies-bouw.be/download  – code BW 21.18.05.

Wat is er precies van belang?

Nadruk op tijdelijke werkloosheid? Inderdaad. Naast de ‘gewone sociale documenten’ die iedere inspecteur kan opvragen zoals contracten, arbeidsreglement, Dimona, Limosa, Checkin@work, ... zullen deze inspecteurs vooral extra vragen stellen over de tijdelijke werkloosheid en alles wat daarmee te maken heeft.

Verwacht u dus aan vragen daarover... De RVA kan bij de controle meer uitleg vragen over de redenen waarom u gebruikmaakt van tijdelijke werkloosheid en of u een beroep doet op onderaannemers en dergelijke. De RVA wil hiermee nagaan of u de werkzaamheden van de werknemers die u tijdelijk werkloos gesteld heeft, niet aan derden uitbesteed heeft.

Controlekaarten. Ook uw werkwijze met betrekking tot het afleveren van de controlekaarten kan onder de loep genomen worden. In dat kader kan de inspecteur u ook vragen om een aantal documenten zoals facturen, het validatieboek, loonfiches, prestatielijsten, onderaannemingscontracten, ... ter controle voor te leggen.

Waarom hebben ze al die info nodig?Dat gaat toch nogal ver? Met die informatie zal de RVA willen nagaan of er geen onjuiste verklaringen inzake tijdelijke werkloosheid afgelegd zijn. Hij wil bv. vermijden dat er werknemers tijdelijk werkloos gemeld zijn, terwijl deze werknemers toch prestaties geleverd hebben.

Ook gericht op uw werknemers! Er zal aan uw bouwarbeiders ook gevraagd worden om een correct ingevulde controlekaart C 3.2. A Bouw voor te leggen.

Tip. Het kan zeker geen kwaad om uw werknemers er nog eens extra op te wijzen dat ze de controlekaart iedere ochtend moeten invullen. U riskeert immers beiden een sanctie als dat niet gebeurd is wanneer u een controle krijgt...

Zoals u ook in de checklist kunt nagaan, ligt de klemtoon van de RVA-inspectie vooral op de tijdelijke werkloosheid en alles wat daarmee samenhangt. Wijs uw werkmannen er het best nog eens op dat ze hun controlekaart C 3.2. A Bouw bij zich moeten hebben en dagelijks moeten invullen voor ze beginnen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878