TELEFONIE - SMARTPHONE - 22.10.2018

Uw vingerafdruksensor is veelzijdiger dan u denkt

Steeds meer smartphones hebben een vingerafdruksensor. Hoe benut u die het best en hoe verbetert u de herkenning?

Een vingerafdruksensor is een handig alternatief voor een pincode: met uw vingerafdruk beveiligt u uw toestel tegen diefstal of ongewenste gebruikers. Het ontgrendelen van uw toestel gaat zo veel sneller, dus u heeft geen enkel excuus meer om uw toestel niet altijd te vergrendelen.

Doe meer met uw vinger

Sommige smartphones bieden een aantal extra mogelijkheden om het toestel te bedienen via vingerbewegingen op uw vingerafdruksensor. Zo kunt u bij Huawei-smartphones via ‘sensor aanraken en ingedrukt houden’ een foto maken als u de camera-app gebruikt, bij een telefoonoproep het gesprek aannemen of bij een alarm het alarmsignaal stoppen. Dit soort mogelijkheden verschilt van toestel tot toestel, dus lees er de handleiding van uw smartphone eens op na.

Tip.  Als uw Android-toestel dergelijke vingerbewegingen niet ondersteunt, kunt u ook een app als Fingerprint Gestures (Vingerafdruk Gebaren) of Fingerprint Quick Action installeren. Uw toestel moet wel Googles vingerafdruk API ondersteunen en dat is niet altijd het geval.

De iPhone ondersteunt dergelijke diensten niet.

Beveilig uw apps en aankopen

U kunt uw aankopen in de Google Play Store beveiligen met uw vingerafdruk: ga in de Google Play -app naar Instellingen en vink Vingerafdrukverificatie aan. U kunt ook de toegang tot bepaalde apps op uw Android-smartphone beveiligen met een app zoals FingerSecurity . U geeft op welke apps u wilt afschermen, en dan kunnen die alleen opgestart worden na herkenning van uw vingerafdruk.

Als u een passwordmanager zoals LastPass Password Manager gebruikt, hoeft u slechts uw vingerafdruk te geven om automatisch het juiste wachtwoord te laten invullen op een bepaalde website. Er zijn ook een heleboel bankingapps die de vingerafdruksensor gebruiken om in te loggen en om betalingen te bevestigen.

Vingerafdrukken beter herkennen

Vingerafdruksensoren zijn de laatste jaren flink verbeterd, maar toch gebeurt het nog dat uw afdruk niet (meteen) herkend wordt. Er bestaan enkele trucjes om dit te vermijden. U moet dan wel de vingerafdrukinstellingen van uw smartphone aanpassen. Bij iPhone vindt u die onder Instellingen ; Touch ID & Toegangscode ; Toegangscode invoeren ; Vingerafdruk Toevoegen . Bij Android-toestellen vindt u onder Instellingen iets als Schermvergrendeling en beveiliging of Vingerafdruk-ID (afhankelijk van het merk).

Een eerste trucje bestaat erin dezelfde vingerafdruk meermaals te registreren. In zowel iOS als Android kunt u tot 5 verschillende vingerafdrukken registreren. Als u dezelfde vinger meermaals laat inscannen, dan zal die vingerafdruk veel beter herkend worden. Een ander trucje is om uw vinger ook in te scannen als u net uit de douche komt. Dat zal ervoor zorgen dat uw vingerafdruk ook herkend wordt als uw vinger nat is van de regen of van het zweten. Het is trouwens ook aan te raden om (meerdere) vingers van uw beide handen te registreren. Zo kunt u uw telefoon ontgrendelen met bv. de wijsvinger van uw rechter- én linkerhand. Geef hierbij een duidelijke naam aan uw ingescande vingerafdrukken, zodat u goed weet welke vingers u ingescand heeft en kunt gebruiken, en welke niet.

Gebruik de vingerafdruksensor in ieder geval om uw smartphone snel te ontgrendelen, maar probeer ook de extra mogelijkheden: uw toestel sneller bedienen (afhankelijk van het merk), inloggen in apps, aankopen beveiligen, wachtwoorden automatisch laten invullen, enz.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878