ONROEREND GOED - VERKOOP - 15.10.2018

Welke verplichtingen gelden er voor een stookolietank?

Onlangs wijzigde er een en ander in de verplichtingen in het Brussels gewest rond stookolietanks voor verwarming van gebouwen. Welke verplichtingen zijn er precies en zijn de spelregels dan anders in Vlaanderen en Wallonië?

Voldoet de tank aan alle regels?

Verschillende spelregels per gewest. De regels over welke stookolietank u kunt installeren, zijn nauwkeurig bepaald. Ze verschillen bovendien per gewest. Houd er rekening mee dat veel voorwaarden dus verschillen naargelang van het gewest waar de tank gelegen is.

Hoe zit dat nu in ieder gewest? Ieder gewest stelt andere voorwaarden, bv. qua materialen van de tank. Overal worden zowel staal als kunststof wel aanvaard. Voor nieuwe tanks wordt het principe van dubbele bescherming sterk aangeraden, ook al is dat nog niet overal verplicht. Dubbele bescherming betekent dat u kiest voor een dubbelwandige tank of een enkelwandige met een inkuiping die een eventueel lek kan opvangen.

Welke controles nodig?

Ook dat verschilt per gewest... Heeft u een stookolietank, dan moet u er ook als particuliere eigenaar rekening mee houden dat die regelmatig gecontroleerd moet worden. Zo’n controle is meestal verplicht bij de plaatsing en nadien zijn er nog periodiek bepaalde controles voorzien.

Bij de plaatsing. Alle stookolietanks bij particulieren moeten in Vlaanderen bij de plaatsing gekeurd worden. In Wallonië is dat enkel voor tanks vanaf 3.000 liter. In beschermingsgebieden gelden wel strengere regels. In Brussel geldt de eerste keuring enkel voor nieuwe ondergrondse tanks en voor bovengrondse tanks vanaf 3.000 liter.

Periodieke controle? Ook hier verschillen de regels per gewest naargelang de tank boven- of ondergronds gelegen is. Een tank is bovengronds als hij in open lucht of in kelders en garages geplaatst is. Voor bovengrondse tanks zijn er minder frequente controles nodig.

Tip. Voor nieuw geplaatste tanks in Vlaanderen is er soms in de eerste periode na de plaatsing geen controle meer nodig.

Ook een melding bij gemeente? In Wallonië en Brussel is er soms ook een melding nodig bij de gemeente en/of Leefmilieu Brussel. In alle gewesten is er voor grotere tanks ook een milieuvergunning nodig, maar wanneer dat precies nodig is, verschilt ook weer.

Hoe zit het dan nu precies in Brussel? Onlangs kwam er in het Brussels gewest een besluit (besluit 01.02.2018, BS 27.02.2018) dat sinds 27.08.2018 hierin een en ander wijzigt. Er zijn wel overgangsperiodes voorzien voor bestaande tanks.

Tip. Van belang is vooral dat er nu voor het eerst ook duidelijke spelregels bestaan op het niveau van het gewest. Voorheen bestonden er veel verschillende gemeentelijke reglementeringen in Brussel.

Nu ook in Brussel een groene merkplaat... Ook in het Brussels gewest zal er voortaan na een controle een (groen, oranje of rood) controleplaatje komen dat verwijst naar de toestand van de tank, zoals voorheen ook al in Vlaanderen en Wallonië...

Tip. Informazout vzw informeert via een handige zoektool over welke verplichtingen er nu precies bestaan voor de stookolietanks, wat geen overbodige luxe is gezien de ingewikkelde regels...

Download een link naar een tool per gewest via http://tipsenadvies-bouw.be/download – code BW 21.18.03.

Sinds 27.08.2018 gelden er nieuwe spelregels rond de materialen, installatie, periodieke controle, ... van mazouttanks in het Brussels gewest. De spelregels zijn erg verschillend per gewest en per type tank. Raadpleeg de tools van Informazout om de precieze voorwaarden te kennen via de link in de bijlage.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878