CONTROLE & GESCHILLEN - AKKOORD - 22.10.2018

Wanneer is bezwaar mogelijk tegen uw eigen akkoord?

Een vennootschap bezit een pand dat volgens een akkoord met de fiscus voor 95% privé gebruikt wordt. De zaakvoerder gaat in bezwaar tegen de aanslag die volgens het akkoord gevestigd wordt. Kan dat? Wat zei de rechter hierover?

Een pand van een bvba wordt zowel voor activiteiten van de vennootschap als privé door de zaakvoerder gebruikt. Na een controle tekent de boekhouder een akkoord waarin staat dat het beroepsgebruik slechts 5% bedraagt. Hij voegt aan dit akkoord wel een ‘voorbehoud voor bezwaar’ toe en een verklaring die hij enkel getekend heeft om de aanslag geheime commissielonen op het voordeel (VAA) gratis woonst te vermijden. Wanneer de zaakvoerder van de vennootschap een aanslag ontvangt waarbij het VAA gratis woonst berekend wordt op 95% van het kadastraal inkomen (ki), dient hij effectief een bezwaarschrift in.

Standpunt Administratie

Volgens de fiscus is de zaakvoerder gebonden aan het akkoord. Het doet er niet toe dat de boekhouder een voorbehoud gemaakt heeft, noch dat in een akkoord met de Btw van enkele jaren eerder een veel hoger beroepsgebruik aanvaard was.

Standpunt rechter

De rechter erkent eerst dat het sluiten van een akkoord niet inhoudt dat men afstand doet van de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift kan echter maar ingewilligd worden als het akkoord aangetast is door een vergissing in feite of in rechte. Daarvan is hier geen sprake. Hoewel uit het voorbehoud blijkt dat de zaakvoerder het eigenlijk niet eens is met het standpunt van de fiscus, heeft hij het akkoord toch door zijn boekhouder laten tekenen. Zodoende is hij zelf teruggekomen op het akkoord met de Btw.

Download het arrest van het hof van beroep te Gent van 17.04.2018 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download  – code BT 25.01.06.

Commentaar

Bezwaar tegen akkoord is mogelijk? Ja, net zoals tegen een aanslag die gevestigd is volgens uw eigen belastingaangifte, kunt u in bezwaar gaan tegen een aanslag die gebaseerd is op een door uzelf of uw mandataris ondertekend akkoord. U maakt echter maar kans op succes als het akkoord een vergissing in rechte of in feite bevat of wanneer u onder dwang getekend heeft.

Vergissing in rechte. Een vergissing in rechte is een verkeerd idee over een wetsbepaling. Een akkoord in strijd met de wet is ongeldig.

Voorbeeld. U bent akkoord gegaan met de belasting van een VAA gratis woonst berekend op het geïndexeerd ki x 3,8. Deze berekening van het VAA is ongrondwettig, zoals intussen ook de fiscus aanvaardt, en dus kunt u tegen de aanslag volgens uw akkoord bezwaar indienen.

Vergissing in feite. Een akkoord over feitelijke elementen is in principe bindend voor zowel u als de fiscus. Het mag echter wel niet gebaseerd zijn op onjuiste feiten, die bv. het gevolg zijn van een zgn. materiële vergissing zoals een schrijffout.

Voorbeeld. De controleur heeft in een akkoord de percentages voor het beroeps- en privégedeelte omgewisseld. U stelt dit pas vast nadat u het akkoord getekend heeft. U kunt die feitelijke vergissing via een bezwaarschrift laten rechtzetten.

Dwang. Deze rechter vermeldt het niet, maar u kunt tegen een aanslag op basis van een akkoord ook in bezwaar gaan als u getekend heeft onder dwang van de controleur. De rechtspraak aanvaardt wel niet snel dat er van dwang sprake geweest is. De ‘dreiging’ met de aanslag geheime commissielonen, zoals in deze zaak, wordt normaal gezien niet als dwang beschouwd.

Als u een akkoord onder dwang tekende of als het een vergissing in rechte of in feite bevat, kunt u in bezwaar gaan. U kunt niet terugkomen op een akkoord dat niet strijdig is met de wet of de feiten en dat u uit vrije wil met kennis van zaken tekende. Teken dus niet ‘met voorbehoud’ voor akkoord als u niet akkoord gaat.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878