FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 15.10.2018

Vermindering energiezuinige woning niet ontvangen?

Heeft u een energiezuinige woning laten bouwen, dan krijgt u daarvoor in principe een vermindering van uw grondlasten. Uw collega vindt die vermindering echter nergens terug in zijn aanslag. Is hij dan iets vergeten aan te vragen? Even kijken...

Grondlasten

Onroerende voorheffing (ov)? Ja, daar gaat het inderdaad om. Die grondlasten zijn jaarlijkse belasting die u betaalt op het kadastraal inkomen van uw onroerende goederen. Zowel op gebouwen als op gronden als in sommige gevallen op bedrijfsuitrusting (materieel en outillage).

Hoe berekend? Het basisbedrag wordt bepaald door het gewest waar uw woning gelegen is en is een percentage van het geïndexeerd kadastraal inkomen (ki). In Vlaanderen is dat 3,97%, in Wallonië en Brussel 1,25%. Op dit basisbedrag rekenen de provincies (voor Brussel: de agglomeratie) en de gemeenten nog opcentiemen, die dan samen de onroerende voorheffing vormen.

Verminderingen. In alle gewesten kunnen verminderingen toegekend worden. De meest gekende is deze voor kinderen. U heeft voor 2018 recht op deze vermindering voor een woning waar, op 1 januari van dit jaar, minstens twee kinderbijslaggerechtigde kinderen hun domicilie hadden (Vlaanderen) of als u op 1 januari 2018 minstens twee kinderen ten laste had (Wallonië, Brussel) of één andere persoon (Wallonië).

Vermindering aanvragen? Neen, toch niet in Vlaanderen. In Wallonië en Brussel moet u dat de eerste keer wel doen.

Nog verminderingen mogelijk? Jazeker, het lijstje gaat verder dan kinderen. Zo kunt u in alle gewesten ook aanspraak maken op een vermindering voor o.m. een ‘bescheiden’ woning, maar ook voor energiezuinige woningen. Nadat uw collega zijn eerste aanslag ov ontving, bleek die vermindering echter niet automatisch verrekend te zijn.

Wat zijn de voorwaarden?

E-peil. Er wordt een vermindering van de onroerende voorheffing toegekend voor een energiezuinige woning of een ander gebouw. Hoe energiezuinig dat gebouw is, wordt gemeten aan de hand van het E-peil, dat vastgelegd wordt in een certificaat, het EPC. De vermindering geldt zowel voor nieuwbouw als voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan hebben.

Hoeveel vermindering? Voor woningen waarvoor de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd werd vanaf 1 oktober 2016, wordt er gedurende vijf jaar een vermindering met maar liefst 50% toegekend indien het E-peil max. gelijk is aan 30. Is het E-peil lager of gelijk aan 20, dan is er zelfs een gehele vrijstelling van ov gedurende vijf jaar. Voor ingrijpende energetische renovaties bedragen de E-peilen max. 90 (50% vermindering) en 60 (100%).

Hoe bekomen? U hoeft er niets voor te doen! Uw collega dacht echter dat hij wel iets vergeten aan te vragen was, omdat hij het eerste jaar de volledige aanslag ov moest betalen. De vermindering wordt echter toegekend vanaf het aanslagjaar dat volgt op het jaar waarin het E-peil bepaald werd. Deze datum is vermeld onderaan het EPC. Als het certificaat dus bijvoorbeeld uitgereikt werd op 28.08.2018, zal de vermindering voor de eerste keer toegekend worden op het aanslagbiljet van 2019. Nog een jaartje geduld dus.

Let op!  Ligt de woning in Wallonië of Brussel, dan kunt u geen vermindering genieten voor energiezuinige gebouwen. Dat is enkel het geval in Vlaanderen.

De vermindering voor uw grondlasten is afhankelijk van het zgn. E-peil van uw woning. De vermindering wordt automatisch toegekend, maar u moet er wel wat geduld voor hebben. Ze wordt nl. pas toegekend in het jaar na het jaar waarin het E-peil van uw woning bepaald werd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878