ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 26.10.2018

Halfweg de maand begonnen, wanneer gedaan?

Een contract voor bepaalde tijd hoeft niet per se in te gaan op de eerste van de maand; dat kan bv. ook halfweg de maand zijn. Schrijf in zo’n geval echter liever niet dat het bv. 3,5 maanden duurt. Waarom niet, en wat dan wél doen?

Het einde van een contract bepalen

Opdat er van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gesproken zou kunnen worden, moet die overeenkomst duidelijk aangeven wanneer ze eindigt; dat is een essentiële voorwaarde (om niet geherkwalificeerd te worden in een overeenkomst voor onbepaalde tijd). Het aanduiden van dat einde kan door er een bepaalde (eind)datum, bv. 31 december 2018, of een bepaalde gebeurtenis, bv. Kerstmis 2018, aan te verbinden. In de praktijk gebeurt het echter meestal door een aanvangsdatum en een looptijd (bv. zes maanden) te specifiëren.

Uit het leven gegrepen

Aanvangsdatum + 3,5 maanden. Een werkgever sluit met een bediende een contract voor bepaalde tijd dat begint op maandag 11 juni 2018. De bedoeling is dat het contract tot 30 september 2018 zou lopen, en dus schrijft de werkgever dat “de bediende in dienst komt op 11 juni 2018 en de duur van de overeenkomst 3,5 maanden bedraagt” . Vreemd genoeg blijft de bediende ook na 30 september komen; de werkgever stuurt hem echter naar huis. Een beetje later wordt duidelijk wat de bedoeling was: de vakbond stelt nl. dat de duur van 3,5 maanden al overschreden was vóór 30 september en er dus een (mondelinge) arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur ontstaan is. Men eist een opzegvergoeding van vier weken loon.

Wat is hier fout gelopen?

Te lang gewerkt, zegt de vakbond. Zoals al gezegd, is het, om van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur te kunnen spreken, essentieel dat het precieze einde van de overeenkomst vaststaat. Hoewel het zeker mogelijk is om dat te doen aan de hand van een aanvangsdatum en een looptijd, was dat in casu niet zo eenvoudig, vermits de werkgever voor een looptijd van 3,5 maanden gekozen had (dus geen volledige kalendermaanden). De vakbond stelde dan ook dat het contract nooit tot 30 september kon duren. Hun redenering is: mocht het contract, dat begon op 11 juni 2018, drie maanden geduurd hebben, dan was het ten einde gelopen op (maandag) 10 september 2018; dan kan men er toch nooit nog eens drie weken (min één dag) moeten bijtellen voor die halve maand? Het ziet er dus inderdaad naar uit dat de bediende effectief ‘te lang’ gewerkt heeft en er daardoor een nieuw (mondeling) contract ontstaan is...

Hoe kunt u problemen vermijden?

Liever geen looptijd bij halve maanden... Als het gaat om volledige maanden, kan men, zoals al gezegd, gerust werken met een aanvangsdatum en een looptijd om het einde van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te bepalen. Ook wanneer het gaat om halve maanden, is dat op zich niet verboden, maar dan is het niet aan te raden, omdat het dan moeilijk kan worden om correct te tellen. Dat geldt uiteraard nog meer wanneer de aanvangsdatum van het contract niet eens precies in de helft van de maand valt, maar nog vroeger.

... maar een concrete einddatum. Als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in de loop van de maand aanvangt en u die aan het einde van een maand wilt laten stoppen, werk dan niet met een aanvangsdatum en een looptijd, maar met een concrete einddatum. In casu had de werkgever bv. beter geschreven dat het contract begon op 11 juni en eindigde op 30 september; zo was er geen enkele discussie mogelijk geweest.

Als het niet 100% duidelijk is wanneer een contract van bepaalde tijd precies zal eindigen doordat u een aanvangsdatum en looptijd invult, riskeert u een herkwalificatie naar onbepaalde tijd, waardoor u mogelijk een opzegvergoeding moet betalen. Werk dan liever met een aanvangsdatum en concrete einddatum.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878