AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 15.10.2018

Dan toch niet volledig btw recupereren op publiciteit!?

Een bouwpromotor maakte publiciteit voor de verkoop van een gebouw met de daarbij horende grond. De rechter weigerde echter een deel van de btw-recuperatie van die kosten. Oei, hoe kan dat en wat moet u daarvan onthouden?

Btw op publiciteitskosten

Btw recupereren? Ja, althans wanneer het gaat om btw op goederen en diensten die u specifiek gebruikt voor de uitoefening van uw economische activiteit. Dat is een algemene regel. Btw op goederen en diensten die u louter privématig gebruikt, is m.a.w. niet recupereerbaar.

Let op!  Voor gemengd gebruikte goederen en diensten, die u zowel beroeps- als privématig gebruikt, moet u de btw-aftrek beperken tot het beroepsmatig gedeelte ervan.

Btw op publiciteitskosten? Daarvoor geldt hetzelfde algemene principe. Maakt u reclame om uw goederen of diensten te verkopen, dan is de btw op die reclamekosten voor 100% recupereerbaar. Normaliter is dat geen kost die beperkt moet worden in functie van beroepsmatig gebruik, want u maakt immers geen reclame voor privézaken.

Let op!  Er bestaan sowieso enkele uitzonderingen op deze algemene regel, zoals dat het geval is bij relatiegeschenken.

De Btw oordeelt soms anders. Dat was in casu het geval. Het ging om een onderneming die actief is in het bouwen en de verkoop van vastgoed. Ze maakte reclame voor een vastgoedproject waarbij ze appartementen trachtte te verkopen die ze zelf opgericht had op grond die niet haar eigendom was, maar aan een andere partij toebehoorde. Haar activiteit bestond dus enkel uit de verkoop van het gebouw. De grond werd verkocht door een andere onderneming. Ze maakte wel publiciteitskosten voor de verkoop van het totale project, incl. de grond, en bracht de btw op die kosten volledig in mindering. De Btw was het daar niet mee eens en beperkte de btw-aftrek tot het gedeelte dat betrekking had op de verkoop van de gebouwen.

Wat zei de rechter? De rechter in eerste aanleg oordeelde dat de kosten deel uitmaakten van één geheel en de verkoop van de gebouwen niet los van de verkoop van de grond gezien kon worden, en gaf uw collega gelijk. De Btw ging echter in beroep en de beroepsrechter volgde de Btw (Gent, 28.11.2017) .

Link met uw activiteit? Dat moet volgens de Btw steeds voorhanden zijn. In casu was er volgens de Btw geen rechtstreeks en onmiddellijk verband tussen enerzijds de kostprijs van de publiciteit gemaakt voor de grond en anderzijds de activiteit van de onderneming, die vooralsnog niet bestaat uit de verkoop van de grond in dit geval. De btw-aftrek werd dan beperkt tot het gedeelte in verband met de verkoop van de gebouwen.

Wat moet u daarvan onthouden?

Gaat de Btw niet te ver? Ja, ergens wel. In casu is de link met de activiteit voorhanden, nl. een bouwpromotor die publiciteit maakt voor de verkoop van een gebouw en de daarbij horende grond. Het lijkt dan ook vergezocht dat de btw op de publiciteitskosten gedeeltelijk verworpen wordt. Het gebouw en de grond kunnen immers niet los van elkaar gezien worden.

Niet onmiddellijk panikeren. In casu was het immers zo dat de grond en de gebouwen apart van elkaar door twee verschillende ondernemingen verkocht werden. De Btw heeft dus ook wel een punt. Dat neemt echter niet weg dat u de btw op publiciteitskosten voor zaken die gewoon verband houden met uw beroepsactiviteit, nog volledig kunt recupereren. Het waren vooral de omstandigheden eigen aan de zaak in casu die de Btw en de rechter anders deden oordelen.

In casu besliste de rechter dat enkel de btw op publiciteitskosten voor de verkoop van het gebouw gerecupereerd kon worden, vermits de grond door een andere onderneming verkocht werd. De btw op kosten kan immers maar gerecupereerd worden als die verband houden met uw activiteit, maar doorgaans is dat voor u zo.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878