BODEMATTEST - VERKOOP - 24.10.2018

Vanaf 2019 is in alle gewesten een bodemattest verplicht

Wilt u een onroerend goed in Vlaanderen of Brussel verkopen, dan moet u vooraf een bodemattest afleveren. Vanaf 2019 is dat voor het eerst ook het geval voor een verkoop in Wallonië. Hoe zit dat precies?

Eerst een bodemattest, dan verkopen...

Zo is het al jaren in Vlaanderen. Het Vlaams Bodemdecreet voorziet dat wanneer er een compromis opgemaakt wordt, de inhoud van het bodemattest – op te vragen bij de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) – daarin opgenomen moet zijn.

Let op!  Gebeurt dat niet, dan riskeert u dat de koper, als hij intussen niet meer geïnteresseerd is, dit kan aangrijpen om het compromis nadien nietig te laten verklaren.

Een opschortende voorwaarde? Is het bodemattest er nog niet bij de verkoop, dan rijst de vraag of er hierover een opschortende voorwaarde opgenomen kan worden in het compromis. Dat dat mogelijk is, werd begin dit jaar nog bevestigd door Cassatie (Cass., 22.03.2018) . Voorzie in het compromis dan wel een opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een blanco bodemattest of een attest waaruit blijkt dat er geen verontreiniging aanwezig is.

In het Brussels gewest. Hier moet een attest opgevraagd worden bij het BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer). De ordonnantie (05.03.2009) voorziet uitdrukkelijk dat een opschortende voorwaarde voor het bekomen van een gunstig bodemattest mogelijk is.

Hoe zit dat in het Waals gewest?

Nieuwe regeling vanaf 2019. Een nieuw decreet (decr. van 01.03.2018) voorziet nu ook in het Waals gewest dat iedere overeenkomst, zowel een compromis als een akte, voor de verkoop van een onroerend goed vanaf 01.01.2019 maar gesloten kan worden met een bodemattest. De verkoper moet de koper informeren aan de hand van een attest over de staat van de bodem.

Ook een databank over de bodem. Via deze link kunt u nu reeds informatie terugvinden over de bodem en vindt u ook hoe u een attest kunt aanvragen: https://dps.environnement.wallonie.be/bdes.html .

Let op!  Ook hier is de verplichting dus niet beperkt tot de verkoop, maar ook bij een verdeling, het sluiten van een huur van langer dan negen jaar, een opstalrecht, enz. is zo’n attest nodig.

Wat moet u concreet vermelden? Zowel het compromis als de akte moeten de inhoud van het attest opnemen zoals de bodemdatabank dit laat weten. Verder moeten er nog bepaalde extra vermeldingen toegevoegd worden, bv. de verklaring van de koper dat hij de informatie bekomen heeft.

Download een modelclausule van http://tipsenadvies-vastgoed.be/download  – code VG 23.04.05.

Ook hier een nietigheidssanctie! Enkel indien het terrein vervuild of mogelijk vervuild is en de verkoper zijn informatieplicht niet nagevolgd heeft voor het tekenen van het compromis en/of de akte, kan de koper de nietigheid van de verkoop vorderen.

Tip 1. Een opschortende voorwaarde voorzien voor het verkrijgen van een attest waaruit blijkt dat er geen verontreiniging aanwezig is, blijft dus ook in Wallonië mogelijk.

Tip 2. Indien de verkoper bij het sluiten van de akte zijn informatieverplichtingen wél vervuld heeft, kan de koper bovendien afstand doen van de nietigheid.

Net zoals al eerder in Vlaanderen en Brussel, zal voor de verkoop van een onroerend goed in Wallonië vanaf 01.01.2019 een bodemattest nodig zijn. Voorzie bij de verkoop van een Waals onroerend goed dus voortaan in het compromis en in de akte een clausule met o.a. de inhoud van het attest.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878