ONROEREND GOED - HUUR - 09.10.2018

Elk gewest zijn eigen spelregels voor woninghuur?

Verhuurt u een woning, studentenkamer of tweede verblijf in Wallonië, dan gelden daarvoor sinds 01.09.2018 eigen specifieke spelregels. Hoe zit dat precies en hebben Brussel en Vlaanderen ook reeds hun eigen woninghuurregels?

Nieuwe Waalse woninghuur

Van belang waar de huurwoning ligt. Sluit u een woninghuurcontract, dan is het sinds dit jaar van belang in welk gewest die huurwoning gelegen is. De spelregels die u moet toepassen, zijn immers niet meer over hetzelfde.

In Wallonië wijzigde dit sinds 01.09.2018. Verhuurt u een woning of appartement gelegen in het Waals gewest, dan gelden er daarvoor voortaan dus specifieke spelregels. De regels wijzigen niet enkel voor woningen die dienen als hoofdverblijfplaats, maar ook voor de verhuur van een tweede verblijf (toeristische verhuur is wel uitgesloten) of een studentenkamer.

Tip.  Gaat het om de verhuur van een woning als hoofdverblijfplaats, dan blijven de spelregels grotendeels ongewijzigd. Toch zijn er ook een aantal belangrijke wijzigingen.

Voor nieuwe contracten. Sluit u een nieuw woninghuurcontract, dan zijn er een aantal verplichte vermeldingen. Gebruik dus voortaan het best een model dat specifiek is voor het Waals gewest. Nieuw is ook dat de huurder dan verplicht is om een brandverzekering af te sluiten en u hiervan jaarlijks een bewijs moet bezorgen.

Tip.  Levert hij dit bewijs niet, dan kunt u zelf uw eigen polis laten uitbreiden met een ‘afstand van verhaal’ en de kost daarvan doorrekenen aan uw huurder. Die polis mag dan ook de franchise ten laste van de huurder leggen.

Contracten van korte duur. Sluit u een contract met de huurder voor een termijn van drie jaar of minder voor een hoofdverblijfplaats, dan kan de huurder dat contract voortaan opzeggen met een opzeg van drie maanden en een vergoeding van één maand huur.

Tip.  U kunt ook als verhuurder voortaan zo’n kort contract opzeggen voor eigen gebruik na het eerste huurjaar en met betaling van één maand huur.

Ook wijzigingen voor lopende contracten! Inderdaad. Er zijn ook wijzigingen die van belang zijn voor al lopende contracten. Zo kunt u bv. in geval van overlijden van de huurder eenvoudiger een stopzetting van de huur bekomen.

Hoe zit dat in Brussel en Vlaanderen?

In Brussel zijn er al langer specifieke regels. Sinds 01.01.2018 gelden er ook in het Brussels gewest eigen spelregels voor woninghuur. Verhuurt u dus een woning in het Brussels gewest, dan gelden er dus andere regels dan in Wallonië of Vlaanderen.

Voorlopig nog niet in Vlaanderen? In Vlaanderen is er momenteel nog niets gewijzigd en blijven de spelregels van de federale Woninghuurwet dus gelden. Er zijn wel al ontwerpteksten, maar die zijn nog niet definitief goedgekeurd. Voor contracten die u nog in 2018 sluit, wijzigt er wellicht niets. De nieuwe regels zouden immers enkel gelden voor woninghuurcontracten gesloten vanaf 01.01.2019.

Overzicht spelregels woninghuur per gewest
Waals gewest (decr. 14.03.2018, BS 28.03.2018) Sinds 01.09.2018
Brussels gewest (ord. 27.07.2017, BS 30.10.2017) Sinds 01.01.2018
Vlaams gewest (ontwerptekst) Wellicht vanaf 01.01.2019

Net zoals eerder al voor het Brussels gewest gebeurde, liggen er nu ook in het Waals gewest specifieke woninghuurregels vast die op sommige punten afwijken van de federale Woninghuurwet. Enkel in het Vlaams gewest is er momenteel nog niets gewijzigd, maar komt er wellicht ook een eigen regeling vanaf 01.01.2019.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878