EXTRALEGAAL PENSIOEN - 26.10.2018

Intern pensioen nú nog externaliseren?

Een arrest van het Grondwettelijk Hof heeft nog eens de aandacht gevestigd op de zgn. interne pensioenbelofte. Loont het om die nú nog te externaliseren?

Intern pensioen? Vroeger kon u ‘intern’ in uw vennootschap een extralegaal pensioenkapitaal opbouwen. Uw bvba legde daartoe een in principe fiscaal aftrekbare pensioenvoorziening aan, zonder dat ze effectief premies moest betalen. Later, bij uw pensionering, moest ze dan het bedrag dat ze ‘voorzien’ had, als pensioenkapitaal aan u uitbetalen.

‘Bevroren’ sinds 01.01.2012. Er werd inderdaad beslist dat vanaf 01.01.2012 zulke voorzieningen niet meer mochten toenemen. Vennootschappen waren weliswaar niet verplicht om hun bestaande voorzieningen te ‘externaliseren’, d.w.z. om te zetten in een pensioenverzekering (groepsverzekering of IPT), maar als ze dat niet deden, moesten ze op de voorziening wel een bijzondere belasting betalen van 1,75% of drie keer 0,60%. Het arrest van het Grondwettelijk Hof (GwH, 04.10.2018) gaat over die taks, maar voor een zo beperkt aantal vennootschappen, dat we er niet verder op ingaan. Interessanter is de vraag, als er nog zo’n voorziening in uw bvba zit, of het zin heeft om die nu nog te externaliseren…

Zinvol om nu nog te ‘externaliseren’? U moet dat niet doen om die bijzondere belasting terug te krijgen, want dat gaat niet meer. Wat wel een reden kan zijn, is een maatregel van de regering-Michel, die van belang is als u van plan bent om na uw pensioen nog verder als bedrijfsleider aan de slag te blijven. De maatregel houdt in dat u verplicht bent om uw intern aangelegde pensioenkapitaal op te nemen op het moment waarop u met pensioen gaat. Het probleem is dat wanneer u blijft werken, dit kapitaal wegens het zgn. attractiebeginsel als loon belast wordt, dus tegen de progressieve tarieven tot 50%, i.p.v. tegen normaal 16,5%. Door te externaliseren vermijdt u dit aangezien het attractiebeginsel op de uitkering van een groepsverzekering of IPT niet van toepassing is.

Tip 1. Zo u actief blijft tot minstens de pensioenleeftijd én op dat moment nog geen ‘pensioen trekt’, betaalt u op een extern verzekerd pensioenkapitaal maar 10% i.p.v. 16,5%.

Tip 2. De premies die voor de externalisatie betaald worden, zijn vrijgesteld van de premietaks van 4,4% en van de zgn. Wijninckx-bijdrage.

Let op! U moet wel kunnen aantonen dat het effectief gaat om een externalisatie van een interne pensioenprovisie en op het moment van de storting moet u de 80%-regel respecteren. U betaalt ook instapkosten, maar het gestorte bedrag geeft u wel meteen recht op een gegarandeerd rendement en eventueel een winstdeelname.

Uw pensioenbelofte nu nog externaliseren is zeker te overwegen wanneer u na uw pensioen nog wilt blijven werken, omdat een interne pensioenbelofte dan tegen de progressieve tarieven tot 50% belast wordt en een extern pensioen maar tegen 16,5% of 10%.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878