AUTO - VARIA - 09.10.2018

Buitenlandse firmawagen: geen attest meer, maar wat dan wel?

Wie als Belgische inwoner rijdt met een firmawagen met buitenlands kenteken, had vroeger een zgn. btw-attest nodig. Die formaliteit is al enkele jaren afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat u helemaal niets meer nodig heeft. Wat is er ter zake van belang?

Buitenlandse firmawagen

Mag dat dan niet zomaar? Kortweg, neen. Wie in België woont, mag hier in België alleen met Belgische platen rondrijden. Kwestie uiteraard van geen verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling te ontlopen...

Tenzij buitenlandse werkgever? Ja, inderdaad, dan mag het wel, maar dan moet u dat ook kunnen bewijzen. Tot eind september 2014 had u daarvoor een specifiek btw-attest nodig dat permanent in de auto aanwezig moest zijn.

Wat heeft u nu nog nodig?

Kopie arbeidsovereenkomst. Dat is het eerste document dat permanent in de auto aanwezig moet zijn. Bent u geen werknemer, maar zaakvoerder van een buitenlandse vennootschap, dan heeft u een bewijs nodig van uw benoeming.

Bewijs van terbeschikkingstelling! Ook dat is inderdaad nog vereist. Een verklaring dus van de werkgever of uw eigen vennootschap waarin vermeld wordt dat die auto u wel degelijk ter beschikking gesteld werd.

Rijdt u met een buitenlandse firmawagen, dan moet u een kopie van uw arbeidsovereenkomst in de auto hebben liggen én een verklaring van uw buitenlandse werkgever dat hij u die auto wel degelijk ter beschikking gesteld heeft. Bent u zelf zaakvoerder van een buitenlandse vennootschap, zorg er dan voor dat u een bewijs van uw benoeming in de auto heeft liggen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878