WONINGHUUR - REGISTRATIE - 09.10.2018

Geen registratie, ook geen indexatie in Wallonië

Registratie binnen de twee maanden. Een woninghuurcontract moet binnen de twee maanden na de ondertekening geregistreerd worden. Is zo’n contract niet geregistreerd, dan kan de huurder weg zonder een opzegtermijn en zonder een vergoeding te betalen.

Huurder moet aanmaning sturen in Brussel en Wallonië! De huurder kan de soepele opzegmogelijkheid in Brussel en in Wallonië enkel nog benutten indien hij de verhuurder per aangetekende brief in gebreke stelde. Hij moet dus laten weten dat de registratie niet tijdig gebeurd is (dus niet binnen de twee maanden). U heeft als verhuurder dan één maand de tijd om toch nog te registreren. Enkel als u dat niet gedaan heeft, mag de huurder weg zonder een opzegtermijn of vergoeding.

Let op!  De sanctie geldt in Wallonië en Brussel ook voor huurcontracten van korte duur. In Vlaanderen geldt dit momenteel (en wellicht tot 01.01.2019) nog steeds enkel voor negenjarige contracten.

Er is in Wallonië nog een extra sanctie... Het Waals Huurdecreet bepaalt dat sinds 01.09.2018 de verhuurder de huurprijs niet mag indexeren als het contract niet tijdig geregistreerd werd. Dat kan zelfs indien de huurder geen aanmaning stuurde. In Brussel en Vlaanderen is die sanctie niet voorzien.

Als u in Wallonië als verhuurder de huurovereenkomst niet laat registreren, kunt u de huurprijs niet indexeren. In het Vlaams en Brussels gewest is die ‘extra sanctie’ niet voorzien.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878