VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 08.06.2018

Tijd om eens met uw bank rond de tafel te zitten?

Uw jaarrekening is binnenkort ‘publiek’ en dus kan ook uw bank nakijken hoe uw vennootschap ervoor staat. Tijd om ook zelf even te bekijken of er op basis van uw cijfers geen zaken zijn die u binnenkort het best met uw bank opneemt.

Waarover gaat het?

Jaarrekening goedgekeurd. Op de jaarvergadering die eerstdaags plaatsvindt of mogelijk al plaatsgevonden heeft, is de jaarrekening van uw vennootschap goedgekeurd.

Binnenkort zijn uw cijfers dus ‘publiek’. Uw boekhouder legt uw cijfers in principe dan ook binnen de maand na die goedkeuring neer bij de Nationale Bank. Korte tijd nadien kan om het even wie uw cijfers opvragen. Ook uw bank zal daar werk van maken...

Wat leren uw cijfers u/uw bank?

De cijfers op zich? In uw jaarrekening staat bv. hoeveel winst u in 2017 gemaakt heeft, hoeveel uw klanten bij u openstaan, hoeveel u aan uw leveranciers moet en voor welk bedrag u bankkredieten had lopen. Op zich zeggen die cijfers niet veel...

Opvallende evoluties? Wie uw cijfers opvraagt (bv. uw bank), krijgt niet alleen de cijfers van het vorige boekjaar, maar ook die van het jaar voordien. Meteen worden opmerkelijke evoluties duidelijk.

Hoe zit het met uw bedrijfskapitaal? Die vraag slaat niet op uw gestorte en/of geplaatste kapitaal. Wat uw bank wel zal interesseren, is of er meer of minder bedrijfskapitaal is. De bank zet daarvoor het totaalbedrag aan kortetermijnschulden af tegen de zgn. vlottende activa om op basis daarvan na te gaan of er voor uw vennootschap mogelijk liquiditeitsproblemen dreigen.

Minder dan vorig jaar, hoe komt dat?Zonder technisch te worden... Uw boekhouder kan verduidelijken hoe het komt dat er minder liquiditeiten (kas, vorderingen op klanten, stock) staan ten opzichte van de kortetermijnschulden (leveranciers en kredieten op minder dan één jaar). Even belangrijk is het om te kijken wat daarvan het gevolg is en of er een reden is om in actie te schieten.

Met uw bank samenzitten?

Betaalt u niet te veel interesten? Is uw bedrijfskapitaal gedaald, dan kijkt u het best even na of onder de ‘financiële kosten’ (in uw resultatenrekening) in 2017 geen merkelijk hoger bedrag staat dan in 2016. Dat betekent dan dat u meer interesten betaald heeft aan uw bank.

Uw kaskrediet te intensief gebruikt? Dat is mogelijk het geval. Controleer dat met deze vuistregel: vermenigvuldig de limiet van uw kaskrediet (bv. € 75.000) met de kostprijs (bv. 10%) en deel dat bedrag door drie. Betaalt u op jaarbasis meer interesten op uw kaskrediet dan dat bedrag, dan heeft u uw kaskrediet niet alleen gebruikt om tijdelijke pieken op te vangen.

Beter af met ‘vaste voorschotten’? Heeft u in 2017 uw kaskrediet intensief gebruikt, dan doet u er wellicht goed aan om met uw bank een andere (lees: voor u goedkopere) financiering af te spreken. Uw kaskrediet volledig of gedeeltelijk omzetten naar een krediet ‘vaste voorschotten’ (of zgn. straight loan ) kan daarbij een optie zijn. Zo’n krediet kost u op jaarbasis heel wat minder dan een kaskrediet.

Meer krediet op de lange termijn. Zit u met een beperkt overschot of zelfs een negatief bedrijfskapitaal, bekijk dan of u bepaalde kortetermijnkredieten niet beter nu herfinanciert via een ‘krediet wedersamenstelling bedrijfskapitaal’, vóór de langetermijnrentevoeten beginnen te stijgen...

Is uw buffer aan liquide middelen om alle betalingsverplichtingen op korte termijn na te komen, gedaald, dan kan het zijn dat de financiering van uw vennootschap niet optimaal is. Ga dan met uw bank onderhandelen, want mogelijk bent u immers beter af met een krediet ‘vaste voorschotten’ dan met een duur kaskrediet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878