BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 06.06.2018

De Btw en haar artiesten...

Wanneer is er inzake btw sprake van een artiest en wat is dan desgevallend hun btw-statuut? Klopt het dat het een verschil maakt naargelang de artiest optreedt als natuurlijk persoon dan wel als vennootschap? Even kijken...

Het statuut van artiest

Wanneer is men voor de Btw een artiest?

Optreden als voorwaarde? In zekere zin wel ja. Een artiest is nl. iemand die deelneemt aan de uitvoering van dramatische, muzikale of choreografische werken, of circus- of musicalvoorstellingen. Het gaat concreet dan o.m. om een acteur, orkestleider, muzikant, de presentator en iedere andere persoon die in een rol of een nummer van een toneelwerk, ballet, film, ontspanningsprogramma, enz. optreedt (aanschrijving nr. 13/1997 van 19.11.1997) .

Artistiek maar zonder op te treden? Neen, dan niet. Zo is een grimeur dus geen artiest voor de Btw, net zomin als de kapper, de kostuumontwerper, de pruikenmaker, de cameraman, enz.

Wat is het btw-statuut van de artiest?

Voor zichzelf of voor een ander? Dat is inderdaad de eerste vraag die ter zake gesteld dient te worden. Het btw-regime verschilt nl. naargelang de artiest optreedt in opdracht van iemand anders dan wel of hij dat doet in eigen naam.

Juridische vorm ook van belang? Ja, maar alleen als hij optreedt in opdracht van iemand anders. Dan maakt het m.a.w. een verschil of de artiest een vennootschap heeft of niet. Treedt hij op in eigen naam, dan speelt de juridische vorm geen rol.

In opdracht van

De artiest is een natuurlijk persoon

Vrijgesteld van btw! De prestaties van uitvoerende artiesten-natuurlijke personen zijn vrijgesteld van btw als ze verricht worden in opdracht van een organisator van een event of van een maker van films (art. 44, §2, 8° W.Btw) .

Dat betekent dat de artiest geen btw mag aanrekenen op zijn prestaties die hij aan de organisator in rekening brengt en anderzijds dat hij ook de btw niet in aftrek kan brengen op de beroepsmatig gedane uitgaven die hiermee verband houden.

Ook voor dj’s? Jawel! Ook de prestaties van de dj-natuurlijke persoon die optreedt in opdracht van een organisator van een event, zijn vrijgesteld van btw. Diezelfde vrijstelling geldt ook als de dj zijn prestaties verricht voor een particulier die een privéfeest organiseert.

Wat met een artiest in vennootschap?

Keuzestelsel! Dat is vrij uniek inzake btw, maar een artiest in een vennootschap heeft inderdaad wel degelijk de keuze. In principe geldt ook dan de btw-vrijstelling, maar de Btw aanvaardt dat de artiest-rechtspersoon kan verzaken aan die vrijstelling (Informaties en mededelingen AOIF-Btw, 18.07.2006) . De artiest-rechtspersoon kan er dus m.a.w. voor kiezen om toch btw aan te rekenen.

Btw-tarief? Dat is heel eenvoudig. Kiest de artiestenvennootschap voor de toepassing van btw, dan rekent zij 6% btw aan op haar prestaties (KB nr. 20, Bijlage, Tabel A, XXIX) en kan zij uiteraard ook de btw op haar inkomende handelingen volgens de normale regels recupereren.

In eigen naam

Geen btw-vrijstelling!

Gewone btw-plichtige dan? Inderdaad. Organiseert de artiest zelf een optreden of voorstelling, dan geldt de btw-vrijstelling in principe niet en moet hij in principe 6% btw rekenen op zijn prestaties. Uiteraard heeft hij dan ook een recht op aftrek van btw volgens de normale regels.

Tip. Het maakt niet uit of de artiest een fysieke persoon is dan wel in een vennootschap zit.

Ook voor dj’s? Jawel. De prestaties van een dj zijn in principe met 6% btw te belasten als hij zelf de organisator is van een dansfeest.

Tip. Bedraagt de omzet uit de organisatie van voorstellingen op jaarbasis maximaal € 25.000 exclusief btw, dan kan de artiest kiezen voor de kleineondernemersregeling om toch geen btw te moeten aanrekenen.

Soms 21% in plaats van 6%! Niet alles wat een artiest doet, kan m.a.w. het verlaagd btw-tarief van 6% genieten. Voor sommige prestaties moet de artiest sowieso 21% aanrekenen. Dat is bv. het geval wanneer hij zijn stem verleent bij de realisatie van reclameboodschappen. Hetzelfde geldt voor de dj die zich ertoe beperkt materiaal te verhuren, zonder dat hij zelf optreedt of deelneemt aan de uitvoering van de muziek (beslissing E.T. 17.124 van 25.01.1974) . Op de verhuur van materialen moet hij 21% btw aanrekenen.

Mogelijk dus gemengd btw-plichtig?

Vrijgestelde en andere prestaties? De meeste artiesten zullen inderdaad zowel vrijgestelde prestaties verrichten als niet-vrijgestelde. Het gevolg is dan uiteraard dat hij btw-technisch een zgn. gemengd btw-plichtige is.

Let op 1! De vrijgestelde omzet van de artiest moet opgenomen worden in rooster 00 van zijn periodieke btw-aangifte. Dat mag dan wel één keer per jaar, meer bepaald in de aangifte van de maand december of van het vierde kwartaal (beslissing E.T. 117.215/2 van 16.11.2009) .

Let op 2! De btw-aftrek van een gemengd btw-plichtige zal beperkt worden volgens ofwel de regel van het algemeen verhoudingsgetal, ofwel de regel van het werkelijk gebruik (art. 46 W.Btw en KB nr. 3, art. 12 t.e.m. 21) .

Treedt een artiest op in eigen naam, dan is in principe het btw-tarief van 6% van toepassing. Treedt hij echter op in opdracht van een organisator, dan zijn de prestaties vrij van btw. In dat laatste geval kan er echter verzaakt worden aan die btw-vrijstelling als de artiest in vennootschap zit. Die laatste rekent dan m.a.w. wel btw aan en heeft dan ook recht op aftrek.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878