BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 12.06.2018

Weer tijd voor uw aangifte!

Aangiftetijd is weer aangebroken en u bezorgt het best de nodige informatie aan uw boekhouder. Wat moet u hem/haar dan vooral bezorgen? Even kijken...

Tegen wanneer indienen? Zo u uw aangifte nog op papier zou indienen, wat eerder de uitzondering op de regel is, moet u die uiterlijk 29 juni 2018 indienen. Dient u die zelf in via Tax-on-web, dan heeft u tijd tot 12 juli 2018. Doet u dit via uw boekhouder, wat in de meeste gevallen zo zal zijn, dan heeft u nog wat meer tijd, nl. tot en met 25 oktober 2018, maar bon..., dat betekent uiteraard niet dat u tot het laatste moment moet wachten om hem/haar de nodige informatie te bezorgen.

Nieuwe volmacht aan uw boekhouder? Nee, dat is niet meer nodig. Heeft u aan uw boekhouder in de voorgaande jaren een volmacht gegeven om uw aangifte via Tax-on-web in te dienen, dan volstaat dit. Het is m.a.w. een eenmalige volmacht die niet jaarlijks vernieuwd moet worden.

Let op!  Uw boekhouder heeft wel een aparte volmacht nodig om via zgn. MyMinfin Pro uw fiscaal dossier te kunnen raadplegen. Hij/zij kan daar dan o.m. uw vorige aangiftes en aanslagen inkijken.

Uw persoonlijke situatie gewijzigd? Dat kan uw boekhouder niet zomaar weten. U moet daarvoor kijken naar uw toestand sinds 1 januari van het aanslagjaar, dus sinds 1 januari 2018. Bent u bv. in tussentijd vader of moeder geworden, informeer uw boekhouder daar dan over. Zo ook o.m. als uw burgerlijke stand gewijzigd is naar gehuwd, wettelijk samenwonend of uit de echt gescheiden.

Tip.  Breng uw boekhouder ook tijdig op de hoogte als uw bankrekeningnummer gewijzigd is, ook als dit het geval zou zijn nadat uw aangifte ingediend is. Kwestie van te vermijden dat u niet te lang op uw geld moet wachten in geval van een teruggave.

Uw camion verkocht? Dan moet u uw boekhouder daarvan ook op de hoogte brengen, als die camion een MTM heeft van minstens 4 ton en u die minder dan 3 jaar gebruikt heeft voor uw zaak. U moet dan immers belastingen betalen op de winst die u daarbij gemaakt heeft.

Let op!  Verkoopt u uw camion na meer dan 3 jaar gebruik voor uw zaak, dan moet u ook een andere camion kopen die voldoet aan specifieke milieu- en veiligheidsnormen. Zo niet, moet u alsnog belastingen betalen op de winst bij verkoop van uw ‘oude’ camion.

Heeft u reeds een volmacht aan uw boekhouder gegeven, dan moet u geen nieuwe geven. Bezorg hem/haar wel alle informatie indien uw persoonlijke situatie gewijzigd is. Zo ook als u uw camion verkocht heeft.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878