VERZEKERINGEN - ALLE BOUWPLAATSEN RISICO’S - 08.06.2018

Wie draait er op voor de stormschade op de werf?

Het bouwmateriaal op de werf wordt beschadigd door een storm. Wie moet er in zo’n geval instaan voor die schade en welke verzekering kan er dan eventueel tussenkomen? Wat is voor u als aannemer precies van belang?

Schade aan het geleverde materiaal

Onlangs weer hevige stormen... Door de stormen de afgelopen weken hebben sommige klanten schade aan bouwmaterialen. Het geleverde glas is bv. gebroken of er is waterschade ontstaan.

Vóór of na de oplevering? Voor u als aannemer blijft het in zo’n geval altijd belangrijk of er al dan niet een oplevering was van uw werk. Vanaf de voorlopige oplevering zal u als aannemer immers niet meer instaan voor schade die er komt aan uw werk door een storm.

Tip. Aandringen op een voorlopige oplevering is dus belangrijk. Het kan ook zijn dat de voorlopige oplevering niet uitdrukkelijk op papier staat, maar dat dit blijkt uit bv. het feit dat de klant uw eindfactuur betaald heeft of het pand in gebruik genomen heeft zonder opmerkingen te formuleren.

Nog niet geplaatst materiaal beschadigd. Indien het ging om materiaal dat nog niet geplaatst was, dan is er wellicht nog geen oplevering geweest. De oplevering kan immers maar gebeuren als de werken klaar zijn en het materiaal geplaatst is. Tot die tijd blijft u als aannemer dus instaan voor schade, ook al komt die er bv. door een storm waaraan u zelf geen schuld heeft.

Wie is er eigenaar van het materiaal? Dat is dan cruciaal. Ook voor de voorlopige oplevering kan het zijn dat het materiaal niet door u besteld werd, maar door uw klant zelf. In dat geval is hij eigenaar en moet hij ook zelf instaan voor de schade door een storm.

Let op! Heeft u zelf materiaal besteld, dan moet u voor dergelijke schade vóór de voorlopige oplevering echter in principe zelf opdraaien.

Kan er een verzekering tussenkomen?

De brandverzekering? Werden de ramen wel al geplaatst, dan kan de bouwheer een beroep doen op zijn brandverzekering. Voor nog niet geplaatst materiaal zal die verzekering daarentegen niet tussenkomen.

Let op! Waterschade binnenin het gebouw zal maar gedekt zijn door de brandverzekering van de bouwheer vanaf het moment dat het gebouw bedekt en winddicht is.

Kan uw polis BA tussenkomen? Die polis zal enkel tussenkomen indien de klant u aanspreekt omdat hij schade heeft door een fout die u maakte, bv. omdat het materiaal onvoldoende beveiligd werd tegen de aangekondigde storm. Schade die ontstaat door uw fout, is gedekt door deze polis ongeacht de oorzaak van die schade.

Let op! Schade die gedekt is door een wettelijk verplichte verzekering, zoals de decenale polis vanaf 01.07.2018, is uitgesloten in de polis BA.

Wat is er precies gedekt? De schade aan het materiaal van de klant en ook eventuele gevolgschade zijn in dat geval wel gedekt door deze polis.

Goed om te weten. Voor schade aan uw eigen werk, bv. het plaasterwerk dat opnieuw moet gebeuren, zal uw verzekering niet vergoeden.

Werd er een ABR-polis afgesloten?Die kan in zo’n geval van pas komen... Is er voor die werf een ABR-polis afgesloten, dan zal die sowieso tussenkomen voor schade aan bouwmaterialen, ongeacht wat de oorzaak hiervan is.

Tip. Ook u als aannemer kunt dan een beroep doen op deze polis, op voorwaarde dat u mee als verzekerde opgenomen bent.

Schade door een storm aan nog niet geplaatst materiaal is niet gedekt door de brandverzekering. U zal hier als aannemer voor moeten instaan vóór de voorlopige oplevering tenzij de bouwheer zelf het materiaal bestelde. Is er een ABR-polis afgesloten, dan kunt u daar als aannemer wel een beroep op doen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878