BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 21.06.2018

Hoeveel btw voor de installatie van een inbouwkast?

U gaat een inbouwkast of dressing installeren in een bestaande privéwoning of in een loft. Wat zijn de voorwaarden om te kunnen factureren tegen het verlaagd btw-tarief van 6%, want blijkbaar is er in de praktijk veel verwarring daaromtrent.

Plaatsing van een inbouwkast

In principe 21% btw. Volgens de Btw is de levering met plaatsing van opbergkasten immers in principe onderworpen aan het normaal btw-tarief van 21%, omdat die handeling doorgaans niet beschouwd wordt als een werk in onroerende staat (beslissing E.T. 110.383, 27.03.2006) .

Uitzonderingen? Ja, die zijn er ook, waardoor de levering met plaatsing van opbergkasten tegen 6% btw kan gebeuren. Het is echter steeds vereist dat u die kasten plaatst in een privéwoning van minstens tien jaar oud en dat u daarvan een attest heeft (KB nr. 20, Bijlage, Tabel A, XXXVIII) .

Tip 1. Is een van deze uitzonderingsgevallen van toepassing, dan kan ook de binneninrichting van de kasten, zoals de bekleding, in principe tegen het verlaagd tarief gefactureerd worden.

Tip 2. Deze uitzonderingsgevallen zijn niet limitatief. Op basis van de plannen die u voorlegt aan uw controleur, kan in een concreet geval altijd beslist worden dat het verlaagd tarief toch van toepassing is, ook al is aan onderstaande voorwaarden niet helemaal voldaan.

Let op! In geval van betwisting moet u aantonen dat de toepassing van het verlaagd tarief van 6% gerechtvaardigd is. Het 21%-tarief is immers het normaal btw-tarief. Past u het verlaagd tarief toe, dan rust de bewijslast op u. Bij twijfel houdt u dan het best foto’s en/of plannen bij.

Wanneer dan 6% btw mogelijk?

Keuken- en badkamerkasten. Dat is de eerste uitzondering. Het gaat hier immers om inbouwkasten die uw klant niet meeneemt als hij zou verhuizen. Keukens en badkamers worden immers op maat gemaakt en kunnen in principe ook moeilijk uitgebroken worden zonder de muren aanzienlijk te beschadigen.

Kast als scheidingswand? Dat is een tweede uitzondering. Maakt u een kast die een ruimte in twee deelt en wordt die verankerd in de vloer en/of het plafond, dan kunt u 6% btw rekenen. De Btw gaat er dan immers van uit dat die kast sowieso bedoeld is om altijd in dat huis te blijven staan en per definitie onroerend uit haar aard is.

Let op! Een ‘scheidingswand’ betekent automatisch dat die kast langs minstens één kant afgesloten moet zijn met een vaste wand of deuren.

Definitief ingelijfd in het gebouw. Aan die derde uitzondering hangen wel wat voorwaarden. De kast moet nl. vooreerst op maat gemaakt zijn om zo de ruimte waar ze geplaatst wordt (bv. onder een schuin dak) helemaal op te vullen. Ze moet als het ware langs alle kanten (behalve uiteraard de voorkant) ‘opgesloten’ worden door de vloer, muren en/of dakhelling waartussen ze geplaatst wordt en daar ook overal aan vastgemaakt zijn. De tweede voorwaarde is dat de kast niet bestemd mag zijn om meegenomen te worden wanneer het huis bv. verkocht of verhuurd wordt. Ze mag dus niet zonder beschadiging verwijderd kunnen worden en ze mag niet ‘herbruikbaar’ zijn als bv. gewone opbergkast in een ander huis.

Tip 1. Vult die kast een ruimte onder een trap, maar is ze aan één kant niet afgesloten door een muur, dan kunt u ook 6% rekenen wanneer die kast voor de rest niet van die trap te scheiden is.

Tip 2. De kast moet aan de voorkant geen deuren hebben. Ook ‘open’ kasten kunnen dus met 6%.

Tip 3. De Btw aanvaardt dat in geval van hoge plafonds, zoals in lofts, de kast niet helemaal tot aan het plafond moet reiken.

In principe geldt 21% btw, maar voor keuken- en badkamerkasten, alsook als de kast als scheidingswand dient, kan 6% toegepast worden. Dat is ook zo als de kast op maat gemaakt is én die kast niet zomaar weggenomen kan worden. Het is wel vereist dat u die kast plaatst in een privéwoning van minstens tien jaar oud.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878