PERSONEEL - GROEPSVERZEKERING - 21.08.2018

Aanpassing wetgeving aanvullende pensioenen aan de Europese ‘Portabilityrichtlijn’: aansluitingsvoorwaarden

Een Europese richtlijn uit 2014 (de zgn. Portabilityrichtlijn) wil de mobiliteit van werknemers tussen de lidstaten verbeteren. Deze richtlijn is omgezet in de Belgische wetgeving door een wet van 27 juni 2018 en wijzigt de wetgeving inzake de aanvullende pensioenen voor werknemers (de zgn. WAP). Moet u nu actie ondernemen?

Aansluitings- en verwervingsvoorwaarden

In uw groepsverzekeringsreglement kunt u voorwaarden tot aansluiting en verwerving van pensioenrechten voorzien. Nu is het mogelijk om een werknemer slechts (en uiterlijk) vanaf de leeftijd van 25 jaar aan te sluiten bij het aanvullend pensioenstelsel indien dat zo voorzien is in het reglement. Tevens is het mogelijk om de via werkgeversbijdragen opgebouwde pensioenrechten slechts te laten verwerven vanaf één jaar aansluiting bij de groepsverzekering (verwervingsperiode). Bij het verlaten van de werkgever vóór deze periode van één jaar verstreken is, zijn de pensioenreserves verloren voor de werknemer.

Gevolgen omzetting EU-richtlijn

De Europese ‘Portabilityrichtlijn’ wil voorkomen dat werknemers die van werkgever veranderen nadelige effecten zouden hebben op het vlak van hun aanvullende pensioenopbouw. Dit zou immers aanzien kunnen worden als een belemmering op het vrij verkeer van personen.

Onmiddellijke aansluiting. De aansluitingsleeftijd van 25 jaar wordt afgeschaft. Alle werknemers moeten onmiddellijk aangesloten worden bij het pensioenreglement, ongeacht hun leeftijd. Uiteraard geldt dit enkel voor werknemers die aan de aansluitingsvoorwaarden (bv. enkel voor kaderleden) van het reglement voldoen.

Onmiddellijke verwerving. Ook de verwervingsperiode wordt afgeschaft. Dit houdt in dat een werknemer zijn pensioenrechten onmiddellijk verwerft, ongeacht de aansluitingsperiode bij het reglement. Vanaf de eerste dag aansluiting heeft een werknemer dus verworven rechten berekend op basis van de bepalingen van het reglement.

Vanaf wanneer moet u dit toepassen? De afschaffing van de aansluitingsleeftijd en de verwervingsperiode gaan in vanaf 01.01.2019. Concreet moet u vanaf 01.01.2019 nieuwe werknemers onmiddellijk aansluiten en hebben deze onmiddellijk verworven rechten. Ook werknemers die reeds in dienst waren vóór 01.01.2019, maar nog niet aangesloten waren omdat ze bv. geen 25 jaar waren, moeten onmiddellijk aangesloten worden vanaf deze datum.

Voorbeeld. Uw pas aangeworven collega wordt 24 jaar op 01.09.2018. Het reglement voorziet een aansluiting op 25 jaar. Onder de oude regeling zou hij aangesloten worden op 01.09.2019. Onder de nieuwe regeling wordt hij aangesloten op 01.01.2019.

Tijd voor actie

Aanpassing reglement. Laat uw pensioenreglement nakijken en desgevallend eventuele tegenstrijdige bepalingen aanpassen. Kijk sowieso ook na of uw regels inzake aansluiting en uittreding conform de nieuwe wetgeving zijn.

Andere wijzigingen. Wanneer een werknemer zijn werkgever verlaat, voorziet de WAP een hele uittredingsprocedure. Om de administratieve last te beperken, moet deze procedure niet gevolgd worden indien de verworven pensioenreserves op het ogenblik van uittreding niet meer bedragen dan € 150 (te indexeren bedrag). Tevens moet in dat geval geen overlijdensdekking voorgesteld worden.

Vanaf 01.01.2019 zullen alle werknemers (die aan de aansluitingsvoorwaarden voldoen) onmiddellijk aangesloten moeten worden aan het pensioenreglement en onmiddellijk verworven reserves opbouwen. Kijk de aansluitingsvoorwaarden van uw pensioenreglement nu al na en laat deze desnoods aanpassen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878