VERKOOP - VARIA - 28.08.2018

Meer voordelen voor wie woning ‘sociaal’ verhuurt...

Vastgoedinvesteerders worden aangemoedigd om hun pand te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Naast de al bestaande federale maatregelen, is er in het Vlaams gewest nu ook een verlaagd verkooprecht. Hoe zit dat?

Pand verhuren aan SVK

Is dat voordelig? Een sociaal verhuurkantoor (SVK) betaalt een lagere huurprijs dan de private huurmarkt. De huurprijs die u krijgt, ligt zo’n 15% lager. U krijgt echter wel de huur stipt betaald. Dus ook als uw woning leegstaat of de bewoner achterstallen heeft. Daardoor is het uiteindelijk verschil dus toch wat minder groot...

Tip.  Het SVK zorgt ook voor alle formaliteiten, zoals het opmaken van het contract, de plaatsbeschrijving, het eventueel bekomen van een vergoeding voor de huurschade, enz. Wilt u als verhuurder zelf weinig bezig zijn met uw huurder, dan is dat misschien een goede optie. Bovendien brengt dat heel wat fiscale voordelen met zich mee, zeker als het pand gerenoveerd moet worden...

Voordelige renovatie? Inderdaad. Voor een pand dat u verhuurt aan een SVK, kunt u voor renovatiewerken een belastingvermindering krijgen. Die bedraagt in totaal 45% van de werkelijk gedane vernieuwingswerken inclusief btw. Die belastingvermindering krijgt u gespreid over een periode van negen jaar. Jaarlijks kan aldus 5% van de werkelijk gedane uitgaven als belastingvermindering in aftrek gebracht worden van de verschuldigde personenbelasting. Die vermindering kan dan telkens oplopen tot € 1.150 per jaar.

Let op!  In Vlaanderen blijft deze regeling maar bestaan tot 31.12.2018 (decr. rationalisering fiscale gunstmaatregelen, 22.06.2018) .

Nog voordelen? In het Vlaams gewest komt u in aanmerking voor de renovatiepremie. Voor de onroerende voorheffing krijgt u in Wallonië en Vlaanderen een lager tarief. In Brussel is er zelfs een vrijstelling.

Lager btw-tarief. U krijgt als vastgoedinvesteerder sinds 2017 een lager btw-tarief (12% i.p.v. 21%) voor de aankoop van een nieuw opgerichte woning. Voor de Btw geldt bovendien een verlaagd tarief van 12% voor de bouw-, herstellings- en renovatiewerken aan de woning. Is de woning tien jaar oud, dan geldt het verlaagd tarief van 6%.

Let op!  De woningen moeten dan nadien wel voor minstens 15 jaar verhuurd worden aan instellingen die bezig zijn met sociale huisvesting.

Nu ook verlaagd verkooprecht

Enkel in het Vlaams gewest. De koper van een in het Vlaams gewest gelegen onroerend goed moet slechts 7% (i.p.v. 10%) registratiebelasting betalen als het gaat om de aankoop van een woning die nadien via een sociaal verhuurkantoor verhuurd wordt.

Aankoop door natuurlijk persoon. De aankoop moet gebeuren door een of meerdere privépersonen. Aankopen door rechtspersonen zijn dus uitgesloten. Het moet gaan om de aankoop van de volle eigendom in het Vlaams gewest. Het moet bovendien gaan om een echte woning. Het geldt dus niet voor de aankoop van bouwgronden.

Bewijs van sociale verhuur. De woning moet binnen de drie jaar na het verlijden van de aankoopakte in overeenstemming met de regels verhuurd worden aan een erkend sociaal verhuurkantoor. De verhuurovereenkomst moet daarbij voor minimaal negen jaar gesloten worden. De koper stuurt als bewijs een kopie van de geregistreerde huurovereenkomst aan de Vlaamse Belastingdienst, binnen de drie jaar en zes maanden na het verlijden van de aankoopakte.

Verhuurt u een woning aan een SVK, dan krijgt u een iets lagere huurprijs. U krijgt daarentegen wel verschillende fiscale voordelen. In het Vlaams gewest kunt u sinds 01.06.2018 bovendien aankopen tegen het tarief van 7% (i.p.v. 10%) indien u de woning voor minstens negen jaar verhuurt aan een SVK.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878