BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 21.08.2018

Moet u voortaan fiscaal meer kosten overdragen?

Een van de compenserende maatregelen ter financiering van de belastinghervorming is de invoering van het ‘matchingprincipe’, waardoor vooruitbetaalde kosten niet meer aftrekbaar zijn in het jaar van betaling. Hoe zit dat precies? Vanaf wanneer is dat van toepassing? En hoe kunt u anticiperen?

Oude regeling

Aftrekbaar in jaar van betaling

Kosten die u in een boekjaar werkelijk betaald heeft of het karakter van zekere en vaststaande schulden of verliezen verkregen hebben en als zodanig geboekt zijn, worden beschouwd als in het belastbaar tijdperk gedaan of gedragen (art. 49 WIB 92) . Deze regel bood mogelijkheden tot fiscale optimalisatie!

Vooruitbetaalde huur

Indien een vennootschap de huur van haar kantoorruimte vooruitbetaalt, dan was tot voor kort de vooruitbetaalde huur van enkele maanden of jaren voor uw vennootschap zonder meer aftrekbaar in het jaar van betaling. Betaalde uw vennootschap in 2017 in één keer de huur tot eind 2018, dan was dat volledig bedrag aftrekbaar in boekjaar 2017. Ideaal dus om een ‘teveel’ aan winst fiscaal te neutraliseren.

Ook voor andere kosten

Die regel was niet enkel van toepassing voor vooruitbetaalde huur, maar ook bv. voor verzekeringspremies, onderhoudscontracten, interesten, abonnementsgelden, onroerende voorheffing, leasingcontracten, ...

Nieuwe regeling

Matchingprincipe

Vanaf aanslagjaar 2019, verbonden aan een belastbaar tijdperk dat ten vroegste aanvangt op 01.01.2018, zijn vooruitbetaalde kosten maar aftrekbaar in een boekjaar in de mate waarin ze op dat boekjaar betrekking hebben (art. 195/1 WIB 92) . M.a.w., alle kosten die gerelateerd zijn aan een periode die niet overeenstemt met een boekjaar, zal u moeten opsplitsen en pro rata opnemen in over te dragen kosten. Dit is het zgn. matchingprincipe.

Gebroken boekjaar

Als uw boekjaar samenvalt met het kalenderjaar, kon u vooruitbetaalde kosten dus nog een laatste keer volledig als beroepskosten aftrekken in het boekjaar dat afsloot op 31.12.2017. Als u een ‘gebroken boekjaar’ heeft, kunt u de oude regels nog toepassen voor het boekjaar dat ten laatste afsluit op 30.12.2018 en ten laatste aanvangt op 31.12.2017.

Recente circulaire

Backservice

Volgens een recente circulaire (circ. 2018/C/43 van 10.04.2018) is de nieuwe bepaling niet van toepassing op de bijkomende premie, ontstaan door de toekenning van een backservice, die in het kader van een aanvullende verzekering tegen ouderdom en vroegtijdige dood in één keer betaald wordt. Die premie kan bijgevolg volledig als beroepskost in mindering gebracht worden in het jaar van de betaling, voor zover uiteraard die premie voldoet aan alle wettelijke (80%-regel) en reglementaire bepalingen ter zake.

Vooruitbetaalde huur

De circulaire bevestigt dat voor vennootschappen die hun boekjaar afsloten op 31.12.2017, de huurgelden die op die datum betaald of gedragen werden, in principe volledig als beroepskosten aftrekbaar zijn. Bij elk oneigenlijk gebruik van die bepalingen kan de toepassing van de algemene antimisbruikbepaling echter niet uitgesloten worden. Dat zal bv. het geval zijn als de vennootschap in 2018 nog beslist, met betrekking tot het boekjaar dat afsluit op 31.12.2017, om een bedrag te boeken aan huurgelden dat eveneens op toekomstige boekjaren betrekking heeft, zonder dat die huurgelden ook effectief betaald waren.

Wat met andere kosten?

De nieuwe regel heeft een algemene draagwijdte en is dus niet beperkt tot loutere planningstechnieken (parl. vr. nr. 25159, Deseyn, 22.05.2018) . Betaalde uw vennootschap bv. in mei € 600 aan verkeersbelasting voor de periode van 01.06.2018 t.e.m. 31.05.2019 en volgt uw boekjaar het kalenderjaar, dan is slechts € 350 (7/12) ervan aftrekbaar in boekjaar 2018. € 250 (5/12) moet u naar het volgend boekjaar overdragen.

Hoe anticiperen?

Meer boekingen

Doordat u voortaan het matching-principe moet toepassen, zal u heel wat extra boekingen moeten verwerken. Als u bv. een aanzienlijk wagenpark in operationele lease heeft, dan zal u hiermee wel een tijdje zoet zijn.

Klant is koning

U kunt ev. samenzitten met uw leveranciers en vragen dat zij hun facturatie voor onderhoudscontracten, abonnementsgelden, verzekeringspremies, leasingcontracten, ... afstemmen op uw boekjaar. Dat bespaart u dan al heel wat werk. Blijft dan nog enkel onroerende voorheffing, jaarlijkse rijtaks, ... , die u dan nog ev. deels zal moeten overdragen.

Download de circulaire 2018/C/43 van 10.04.2018 i.v.m. de fiscale aftrekbaarheid van vooruitbetaalde kosten van http://tipsenadvies-verantwoordelijkeboekhouding.be/download  – code BH 02.04.04.

Vanaf aanslagjaar 2019 zijn vooruitbetaalde kosten slechts aftrekbaar in een boekjaar in de mate waarin ze op dat boekjaar betrekking hebben. Voortaan zal u kosten zoals verzekeringspremies maar pro rata ten laste kunnen nemen in het jaar van betaling en deels moeten overdragen naar het volgende boekjaar. Vraag aan uw leveranciers om de facturatie af te stemmen op uw boekjaar, zodanig dat deze voldoen aan het matchingprincipe.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878