BTW - BTW-AFTREK - 21.08.2018

Ruimere btw-aftrek geestrijke dranken en gratis evenementen!

De regering heeft enige tijd terug in de Kamer een wetsontwerp (nr. 54-3121/001) ingediend dat diverse wijzigingen bevat inzake btw. Zo wordt o.m. de uitsluiting van btw-aftrek op sterke dranken en evenementen beperkter. Hoe zit dat precies?

Btw op geestrijke dranken

In bepaalde gevallen toch aftrekbaar

De algemene regel dat de btw op leveringen en intracommunautaire verwervingen van geestrijke dranken niet aftrekbaar is (art. 45, §3, 2° W.Btw) , zal niet meer gelden wanneer deze geestrijke dranken bestemd zijn om aangeboden te worden als handelsmonster of in het kader van een proeverij.

Handelsmonsters

Inzake handelsmonsters heeft het Hof geoordeeld dat het verstrekken van monsters geschiedt om het product te promoten waarvan het monster een specimen is, doordat het mogelijk gemaakt wordt om de kwaliteit van dit product te beoordelen en om na te gaan of het product de eigenschappen bezit waarnaar een potentiële of werkelijke koper op zoek is (HvJ, 30.09.2010, C-581/08) . Het monster moet van dezelfde aard zijn als de goederen die door het bedrijf geproduceerd of verkocht worden. Het is voor btw-doeleinden evenwel niet vereist dat ze op een welbepaalde manier verpakt worden, noch dat ze uitdrukkelijk de vermelding ‘monster’ dragen.

Proeverijen

Het schenken van geestrijke dranken in het kader van proeverijen is dan weer een logisch gevolg van de evolutie in de nationale rechtspraak omtrent de aftrek van btw op kosten van onthaal, waarbij de Administratie aanvaard heeft dat dergelijke proeverijen eerder als publicitaire kosten aanzien moeten worden waarop de btw in principe aftrekbaar is. Zo werd ook al de btw-aftrek toegestaan op de hapjes en drankjes die tijdens een dergelijke publicitaire actie geschonken worden (zie administratieve beslissing E.T. 124.247, 13.03.2015) .

Gratis evenementen

Publicitaire doeleinden

Wanneer een onderneming een gratis evenement organiseert voor het grote publiek en er tijdens dit evenement publiciteit gevoerd wordt voor de onderneming, kan de btw met betrekking tot de kosten van dit evenement toch aftrekbaar zijn (zie parl. vr. nr. 2055, Verherstraeten, 30.01.2018) . Dat de bezoekers geen inkomgeld hoeven te betalen, betekent niet onmiddellijk dat er geen recht op aftrek kan bestaan, noch dat dit als een afzonderlijke (gratis) activiteit aanzien moet worden. In zijn antwoord verwijst de minister van Financiën ook naar de handelszaken en showrooms waar regelmatig bezoekers komen die niet noodzakelijk kopen. Ook in die gevallen wordt geen enkele beperking van btw-aftrek opgelegd.

Dit standpunt opent nieuwe mogelijkheden om de aftrek van btw te behouden. Handelingen van reclame of publiciteit voor de onderneming en haar activiteiten zijn aldus vrij ruim te interpreteren tot alle publicitaire evenementen.

Inwerkingtreding

Dit wetsontwerp werd op 19.07.2018 door de Kamer aangenomen, maar is momenteel nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, zodat de inwerkingtreding nog niet helemaal duidelijk is.

De btw op geestrijke dranken die aangeboden worden op een proeverij of als handelsmonsters, wordt in de toekomst aftrekbaar. Ook de btw m.b.t. de kosten van een gratis publicitair evenement wordt aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878