RECHT - ECHTSCHEIDING - 31.08.2018

Vanaf 01.09.2018 wijzigt het huwelijksvermogensrecht...

Op 27.07.2018 werd de wet rond het nieuwe huwelijksvermogensrecht gepubliceerd. Deze wet, die ingaat vanaf 01.09.2018, heeft voor u als ondernemer die gaat huwen of gehuwd is toch wel wat gevolgen. Wat wijzigt er?

Wat wijzigt er voor wettelijk stelsel?

Als er geen huwelijkscontract is... In dat geval geldt het wettelijk stelsel waarbij er een gemeenschap van aanwinsten is, d.w.z. dat alle beroepsinkomsten, huurinkomsten, enz. tijdens het huwelijk gemeenschappelijk zijn.

Duidelijker wat ‘eigen’ is. Voor wie huwt onder het wettelijk stelsel wordt het voortaan duidelijker welke goederen eigen zijn en welke gemeenschappelijk. Zo zijn de professionele uitrusting, het cliënteel en de aandelen in een vennootschap ‘eigen’. Tenzij u natuurlijk samen uw beroep uitoefent of samen een bedrijf uitbaat.

Wat bij echtscheiding of overlijden partner? Omdat bepaalde zaken duidelijker ‘eigen’ zijn, moet u niet meer bang zijn dat die nadien verdeeld zullen worden. Ook als de zaak tijdens het huwelijk opgestart is, zal die na de echtscheiding of het overlijden van uw partner immers eigen blijven. Het is dus niet nodig om op een verdeling te wachten, de zaak kan meteen voortgezet worden.

Let op!  Bij de verrekening van de gemeenschap zal echter de waarde van die zaak wél verrekend worden. U riskeert dan daarvoor wel een serieuze som te moeten betalen.

Geldt dat ook als u al gehuwd bent? De wet geldt voor wie huwt vanaf 01.09.2018 of wie vanaf dan zijn huwelijkscontract grondig wijzigt. Voor wie al gehuwd is, gelden deze regels enkel voor goederen verkregen vanaf 01.09.2018 (wet 22.07.2018, BS 27.07.2018) .

Een scheiding van goederen

Huwen met huwelijkscontract? U kunt er als u huwt voor kiezen om een huwelijkscontract te sluiten. Veel zelfstandigen kiezen bv. voor een contract waarin afgesproken wordt dat er een ‘scheiding van goederen’ blijft tussen u en uw echtgeno(o)t(e). Zo kunnen schuldeisers van uw zaak nooit een beslag leggen op wat uw echtgeno(o)t(e) bezit.

Het zgn. verrekeningsbeding. Ook bij zo’n scheiding van goederen kunt u via een zgn. verrekeningsbeding meer solidariteit inlassen in geval van overlijden van een van beiden of in geval van echtscheiding. Voor het eerst zijn er in de wet regelingen getroffen over zo’n verrekeningsbeding. Er is nl. een modelclausule voorzien en de wet geeft aan hoe die aanwinsten dan precies berekend moeten worden.

Tip.  Daarvan afwijken kan nog steeds! Een clausule op maat is bv. aan te raden in het kader van uw successieplanning. U kunt ook een verschillende regeling voorzien voor overlijden en echtscheiding.

Billijkheidsclausule . Wilt u geen verrekeningsbeding, dan is een iets minder verregaande bepaling mogelijk. Een billijkheidsclausule bepaalt dat de rechter bij een echtscheiding de meest vermogende echtgenoot kan verplichten om maximaal 1/3 van zijn tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen af te staan aan de minder vermogende echtgenoot.

Let op!  Voorwaarde is wel dat de onbillijke situatie veroorzaakt werd door een onvoorziene omstandigheid tijdens het huwelijk, bv. een partner die ziek werd of naar het buitenland moest, de zorg voor een gehandicapt kind, ...

Tip.  Geen van die clausules is verplicht. De notaris is wel verplicht om u en uw partner te wijzen op de mogelijkheid van een billijkheidsclausule.

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht geeft duidelijker aan wat gemeenschappelijk is en wat eigen is, bv. inzake bedrijfsgoederen en cliënteel. Sluit u een huwelijkscontract na 01.09.2018 inzake scheiding van goederen, dan kunt u in een clausule meer solidariteit voorzien met uw partner, maar dat is niet verplicht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878