VENNOOTSCHAP - 05.11.2018

2de verblijf weer onder cassatievuur?

Drie jaar na zijn ‘positieve visie’ heeft het Hof van Cassatie beslist dat een appartement aan zee toch geen beroepskosten waren voor een artsen-bvba. En nu?

Positieve cassatiearresten... In 2015 heeft het Hof van Cassatie tweemaal geoordeeld dat de fiscus de aftrek van een tweede verblijf niet mag verwerpen, enkel en alleen omdat de uitgave niet in het maatschappelijk doel van uw bvba zou kaderen. Daarmee koos het hoogste hof in zekere zin uw kant, al moe(s)ten er wel nog andere voorwaarden vervuld zijn: zo moe(s)t u een correct voordeel alle aard (VAA) voor het privégebruik aangeven, en zo moe(s)t u kunnen aantonen dat de terbeschikkingstelling een tegenprestatie vormt voor het werk dat u voor de bvba doet.

... en nu plots uitspraak tegen arts. Een recent cassatiearrest is streng voor een arts die via zijn bvba een appartement aan zee gekocht had. Volgens het Hof (Cass., 21.09.2018) werd de aftrek van de kosten terecht verworpen, omdat het appartement uitsluitend privé gebruikt werd en de kosten dus niet gemaakt werden ‘om belastbare inkomsten te verkrijgen’ (de wettelijke basisvoorwaarde voor de aftrekbaarheid).

Is dit weer een nieuwe wending? We kunnen u geruststellen: neen, er is niks veranderd t.o.v. 2015! De feitencontext was hier nl. anders, daar de arts geen VAA aangaf, maar een vergoeding voor het privégebruik aan zijn bvba betaalde (gelijk aan het bedrag van het VAA). Volgens het Hof stond deze vergoeding niet in verhouding tot de veel hogere kosten; vermits het appartement ook niet verhuurd werd, het met geleend geld gekocht werd en er evenmin met winst verkocht zou worden, oordeelde het Hof dat het “om een loutere tenlasteneming van privékosten ging” .

Gelukkig niet! Als u wél een VAA aangeeft en dat correct waardeert, is het nog altijd mogelijk om de aftrek van de kosten van een onroerend goed te verantwoorden als een zgn. loon in natura. Het blijft niettemin een gevoelig punt, dus zorg ervoor dat uw ’gewoon’ loon in combinatie met uw loon ‘in natura’ een realistische vergoeding vormt in verhouding tot de inkomsten van uw bvba, en zorg er ook voor dat u dit kunt aantonen (bv. aan de hand van het verslag van de AV).

Deze arts gaf geen VAA aan, omdat hij een vergoeding aan de bvba betaalde. Als u dat, zoals meestal, wél doet, verandert er echter niets: zorg dat u kunt aantonen dat uw werk voor de bvba de tegenprestatie vormt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878