PERSONEEL - EINDEJAARSPREMIE - 21.11.2018

Aan wie mag u minder/geen eindejaarspremie betalen?

In veel sectoren komt het brutobedrag van de eindejaarspremie, die in december betaald wordt, overeen met een maandloon. Aan sommige werknemers mag u echter minder, lees: een zgn. pro rata, betalen. Wanneer is dat het geval?

Een eindejaarspremie?

Of uw werknemers recht hebben op een eindejaarspremie hangt in principe af van het feit of er een cao in die zin is in de sector waartoe u behoort. Het is ook deze sector-cao die in dat geval de voorwaarden en de modaliteiten om het bedrag van de eindejaarspremie te berekenen, bepaalt.

Normaal gezien een maandloon?

In heel wat sectoren komt de ‘normale’ eindejaarspremie inderdaad overeen met een brutomaandloon; vandaar dat ook al eens de term 13de maand gebruikt wordt. Dat is bv. ook het geval in PC 200 (ex-218), een van de grote bediendensectoren waartoe veel bedrijven behoren; de cao van deze sector stelt nl. dat de eindejaarspremie overeenkomt met het loon van december. Het bedrag van de eindejaarspremie wordt echter niet altijd uitgedrukt in de vorm van een maandloon; het kan bv. ook om een percentage van het jaarloon gaan.

Wanneer een pro-ratabedrag?

In dienst gekomen in 2018. Een werknemer heeft in principe slechts recht op een bedrag overeenkomstig het aantal maanden dat hij in dienst is, dat is de logica zelve. Stel, een bediende uit PC 200 is in dienst gekomen op 1 maart 2018 en heeft een brutoloon van € 3.000; dan moet u geen € 3.000, maar slechts € 2.500 (3.000 x 10/12) betalen.

Uit dienst gegaan. Ook als een werknemer voortijdig uit dienst gaat, zal hij maar een eindejaarspremie krijgen overeenkomstig de maanden dat hij in dienst was. Als de opzeg van een ontslagen bediende afloopt op 30 november, krijgt hij logischerwijs dus maar 11/12 van het normale bedrag.

Langdurig afwezig geweest. Het recht op een eindejaarspremie wordt ook maar opgebouwd overeenkomstig effectieve of gelijkgestelde prestaties tijdens het jaar waarop de premie slaat. Is de werknemer afwezig geweest wegens redenen die niet gelijkgesteld worden, zoals tijdskrediet of ouderschapsverlof, dan zal hij dus ook slechts een pro rata krijgen. Stel, uw bediende was met tijdskrediet van 1 september 2017 tot 31 augustus 2018; dan krijgt hij dit jaar slechts 4/12.

Tijdelijk deeltijds gewerkt. Soms is men zich daar niet van bewust, maar óók het deeltijds tijdskrediet of ouderschapsverlof leidt tot een ‘pro rata’. Stel, een bediende uit PC 200 met een loon van € 3.200 heeft in 2018 nog vijf maanden 1/2 ouderschapsverlof genomen; dan bedraagt de eindejaarspremie € 2.534 (= (3.200 x 7/12) + (1.600 x 5/12)).

Wanneer helemaal niets?

Anciënniteitsvoorwaarde niet vervuld. Voor werknemers die in dienst komen of uit dienst gaan, eisen de meeste cao’s een minimale anciënniteit; bereikt men die niet, dan krijgt men niets. Zo krijgt een bediende uit PC 200 die nog geen zes maanden in dienst is, niets; idem voor een bediende die zelf zijn opzeg geeft (en vóór eind 2018 weg is), wanneer hij nog geen vijf jaar dienst heeft.

Tip.  De berekeningen in functie van afwezigheden en aantal maanden dienst, gebeuren in principe door uw sociaal secretariaat, voor de grote sectoren zelfs ‘geautomatiseerd’, maar het kan toch geen kwaad het een en ander zelf ook eens te controleren. Als er te veel betaald zou worden en u dat achteraf moet gaan recupereren, brengt dat immers heel wat gedoe met zich mee...

Wie dit jaar uit dienst gaat, in dienst gekomen is of lang afwezig (geweest) is wegens zgn. niet-gelijkgestelde redenen, moet u geen volledige eindejaarspremie betalen; soms moet u, afhankelijk van de anciënniteit, zelfs niets betalen. Uw sociaal secretariaat past dit toe, maar het kan geen kwaad dit ook zelf te bekijken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878