DAGELIJKS BESTUUR - VARIA - 08.11.2018

Btw-nummer cruciaal bij buitenlandse levering!

Een buitenlandse goederenlevering kan maar zonder btw als twee voorwaarden vervuld zijn. Europa had dat versoepeld, maar daar komt weer verandering in.

Een zgn. intracommunautaire levering? Daar gaat het hier inderdaad over. Levert uw bvba goederen aan een btw-plichtige koper in een andere EU-lidstaat, dan moet u geen btw rekenen op die factuur (art. 39bis, eerste lid, 1° W.Btw) . Het is dan de buitenlandse btw-plichtige koper die zelf buitenlandse btw op uw factuur moet voldoen vermits hij een zgn. intracommunautaire verwerving in zijn EU-lidstaat doet.

Twee essentiële voorwaarden? Ja! U kunt die intracommunautaire levering alleen maar zonder btw factureren als u aantoont dat de goederen effectief naar een andere EU-lidstaat verstuurd werden én u het buitenlandse btw-nummer van uw klant op uw factuur vermeldt.

Vermelding btw-nummer, formele voorwaarde? Dat heeft het Hof van Justitie vroeger al gesteld. Kan uw bvba aantonen dat de goederen effectief buiten België vervoerd zijn, maar beschikt zij niet over het btw-nummer van haar btw-plichtige klant, dan is dat volgens het Hof géén reden om de btw-vrijstelling te weigeren (HvJ 09.02.2017, C-21/16 en HvJ 27.09.2012, C-587-10) . Een ontbrekend btw-nummer is m.a.w. geen materiële voorwaarde voor de btw-vrijstelling.

Btw ziet het strikter. De Btw heeft zich niet zomaar neergelegd bij die Europese rechtspraak. Ontbreekt nl. het btw-nummer van uw klant op uw factuur, dan kan de btw-vrijstelling maar gelden als u o.m. kunt aantonen dat uw klant btw-plichtig is en dat u al het nodige gedaan heeft om zijn btw-nummer te achterhalen (Btw-beslissing E.T. 123.179 van 27.08.2013) . In principe zal de Btw aanvaarden dat u de btw-aangifte van uw klant voorlegt waaruit de intracommunautaire verwerving blijkt. U kunt ook verwijzen naar contracten, e-mails, enz.

Opnieuw materiële voorwaarde? Jawel. De Europese ministers van Financiën beslisten onlangs dat de vermelding van het buitenlands btw-nummer op de factuur sowieso een essentiële voorwaarde is. Ontbreekt het btw-nummer op de factuur, dan heeft uw bvba gewoonweg geen btw-vrijstelling! Vanaf 2020 moeten alle EU-lidstaten dit zo toepassen.

Voorkomen is beter dan genezen! U vermeldt nu ook al beter steeds het btw-nummer van uw klant, kwestie van te vermijden dat u achteraf bij hem moet aankloppen voor een bewijs van de btw-vrijstelling. Kan het dan niet geleverd worden, dan heeft u het alsnog vlaggen. U anticipeert daar beter op door vóór de facturatie zijn btw-nummer te vragen en de geldigheid daarvan te checken ( http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ ).

De Btw had, enigszins in navolging van Europese rechtspraak, beslist dat het btw-nummer op uw factuur mag ontbreken voor zover u o.m. al het nodige gedaan heeft om dat te achterhalen. Vanaf 2020 moet het btw-nummer echter steeds vermeld zijn! U doet dat nu beter ook al zo.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878