PERSONEEL - VERLONING - 12.11.2018

De sociale inspectie ‘valt’ dikwijls over de toeslagen...

Bij controles in de bouw kijkt de sociale inspectie de laatste tijd vaak extra naar de loontoeslagen die u aan uw bouwarbeiders toekent. Zeker voor dakwerkers en wegenwerkers is dat van belang. Hoe zit dat precies?

Recht op een toeslag

Extra betaald voor specifieke werken. Daar komt zo’n toeslag kortweg op neer. Binnen het paritair comité van de bouw (PC 124) bestaan er nu eenmaal afspraken dat u voor bepaalde specifieke werken extra loon moet betalen. De arbeiders hebben dus, als ze die werken uitvoeren, recht op een extra vergoeding.

Voor welke werken precies? Zelfs als u de strikte veiligheidsregels opvolgt, kan het zijn dat bepaalde werken, bv. op een hoogte, meer angst met zich meebrengen (artikel 2). Het kan ook gaan om ongezonde, hinderlijke of lastige werken, bv. slopingswerken (artikel 3).

Download een overzicht van de verschillende toeslagen (artikel 2 en 3 van de cao van 12.06.2014) van http://tipsenadvies-bouw.be/download – code BW 21.20.05.

Bent u in orde?

Nu het stokpaardje van de inspectie. Uit de praktijk blijkt dat sociale inspecteurs steeds vaker de toekenning van de toeslagen controleren. Vooral de toeslag voor dak- en wegenwerken komt daarbij nogal eens aan bod. Bent u een firma die dergelijke werken uitvoert, dan is het niet zo moeilijk voor de inspectie om te weten dat uw arbeiders recht hebben op die toeslag.

Niet voor alle uren. Dit is enkel nodig voor de uren die specifiek besteed worden aan de werken die op de lijst staan. U moet als werkgever die uren dan doorgeven aan uw sociaal secretariaat.

Concreet. De cao voorziet bv. een toeslag van 4% voor arbeiders die werken van effectief dakbedekking doen. De controleurs eisen deze toeslag van 4% meestal ook enkel voor uren die uitgevoerd worden op ‘hellende daken’.

Tip. Het geldt dus niet voor arbeiders die van beneden materiaal aangeven.

Ook voor het verleden? Als er onterecht geen toeslag betaald werd, dan kan de inspectie eisen dat u de toeslagen van de afgelopen jaren ook nog regulariseert en in één keer bijbetaalt. De sociale inspectie zal voor zo’n regularisatie meestal drie jaar teruggaan in de tijd.

Meerdere toeslagen van toepassing? Het is mogelijk dat uw arbeiders werken uitvoeren die meerdere keren op de lijst voorkomen. Zo kan het zijn dat u de toeslag voor dakbedekking (+4%) én de toeslag voor het uitvoeren van werken op grote hoogte (+ 10% voor het uitvoeren van werken op een hoogte van 25 tot 40 meter) allebei moet toekennen. U moet de toeslagen enkel combineren indien het gaat om een toeslag van artikel 2 én een toeslag van artikel 3. Dat is hier in dit voorbeeld dus het geval. U zal voor de uren dat ze dakbedekking leggen op grote hoogte, dus 4% + 10% = 14% toeslag moeten betalen.

Tip. Moet u de toeslagen combineren, dan mag dat nooit tot gevolg hebben dat de toeslag hoger wordt dan 50% van het normale loon.

Het zit al in hun loon, kan dat? Betaalt u arbeiders meer dan het voorzien barema in de sector, dan zou u dat inderdaad kunnen inroepen. Betaalt u hen meer dan nodig is, dan kan de toeslag deel uitmaken van het betaald loon.

Tip. Om problemen met de inspectie te vermijden, neemt u dit dan uitdrukkelijk op in het arbeidscontract dat u met die arbeider sluit.

Kijk na op de lijst of uw arbeiders recht hebben op bepaalde toeslagen. Is dat het geval, geef dan aan uw sociaal secretariaat door om hoeveel uren het gaat, zodat zij de correcte toeslag uitbetalen. Betaalt u aan een arbeider een hoger loon dan nodig is, voorzie dan in het contract eventueel dat de toeslagen erin vervat zitten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878