GESCHENKEN - 16.11.2018

Eindejaarsgeschenken en -feestjes: welke (nieuwe) regels gelden er nu?

De RSZ heeft recentelijk de grens voor vrijgestelde eindejaarsgeschenken aan personeel verhoogd naar € 40. Wanneer is de btw op geschenken aan personeel, klanten of zakenrelaties recupereerbaar? Is de kost dan ook altijd fiscaal aftrekbaar?

Wat zijn de fiscale regels als u een feestje organiseert voor uw personeel of uw klanten? Wat heeft de minister daarover onlangs gezegd? In welke mate is de btw dan recupereerbaar?

Geschenken

Personeel

Geschenken in natura, in geld of door middel van geschenkcheques kunnen vrijgesteld zijn van RSZ. Alle personeelsleden moeten dan wel hetzelfde voordeel genieten. U moet het geschenk geven ter gelegenheid van feesten of jaarlijkse gebeurtenissen (Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas, patroonsfeest, verjaardag), de overhandiging van een eervolle onderscheiding of de pensionering of volledige brugpensionering van de werknemer. Voor geschenken ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar heeft de RSZ onlangs (KB 03.07.2018, BS 06.07.2018) de grens retroactief vanaf 01.01.2017 aangepast van € 35 naar € 40.

Btw en belastingen

De btw op geschenken aan personeel is recupereerbaar zolang het geschenk minder kost dan € 50 excl. btw, eventueel te verhogen met € 49,99 per kind (circ. 2017/C/32, 29.05.2017) . Die grens is een jaargrens. Als u op jaarbasis twee geschenken geeft van elk € 30, dan is de btw niet meer recupereerbaar. Het tijdstip of de aanleiding van het geschenk speelt voor de btw wel geen rol. De fiscus aanvaardt diezelfde grens van € 50 voor de niet-belastbaarheid bij de verkrijger (Ci. R.H. 242/554.090, 16.12.2002) , maar wat de aftrekbaarheid betreft geldt nog steeds de grens van € 35. Als u zich daar niet aan houdt, riskeert u dat het volledige bedrag verworpen wordt. Voor de fiscus is het net zoals voor de RSZ ook vereist dat het om een collectief geschenk gaat naar aanleiding van bepaalde feesten of jaarlijkse gebeurtenissen.

Relatiegeschenken

Kosten voor relatiegeschenken zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar. Het moet dan uiteraard wel gaan om een geschenk dat in het kader van uw beroepsrelaties gegeven wordt. De btw op de aankoop van goederen die u als privégeschenk geeft, is ook niet recupereerbaar. U moet dus bij een controle kunnen bewijzen dat de aangekochte goederen gratis uitgedeeld werden als geschenk aan zakenrelaties en dat ze niet voor privédoeleinden aangewend werden of als privégeschenk weggegeven werden (bv. rb. Leuven, 08.03.2013) .

De btw is volledig recupereerbaar voor zover het gaat om geschenken die een waarde hebben van minder dan € 50 excl. btw, per geschenk én per begunstigde. Ligt de waarde hoger, dan is de volledige btw niet meer recupereerbaar. U mag die niet-recupereerbare btw wel voor 50% als beroepskosten in mindering brengen. Per beroepsrelatie komt wel slechts een handelsgeschenk per jaar in aanmerking. De btw op sterke drank (behalve voor handelsmonsters) en rookwaren is nooit recupereerbaar, zelfs niet als u onder de grens van € 50 (excl. btw) blijft.

Reclameartikelen

Reclameartikelen zijn voorwerpen die bestemd zijn voor zeer grote verspreiding en niet voorbehouden zijn aan een beperkte categorie klanten of zakenrelaties, die een geringe waarde hebben voor wie ze ontvangt en die opvallend en blijvend uw naam of logo dragen, zoals balpennen, agenda’s, kalenders, ... Naar analogie met de regeling inzake directe belastingen, worden reclameartikelen sinds 2017 inzake btw niet langer beschouwd als relatiegeschenken (‘handelsgeschenken van geringe waarde’). Dat betekent dat u de btw kunt recupereren zonder dat er andere voorwaarden nageleefd moeten worden. Geschenken in de vorm van verbruiksgoederen (bv. een fles wijn of een doos pralines) voldoen niet aan het criterium dat zij ‘opvallend en blijvend’ uw naam dragen. Het gaat dan om relatiegeschenken, waarvan de btw-aftrek aan andere voorwaarden onderworpen is. U kunt aan eenzelfde begiftigde ook meerdere reclameartikelen aanbieden. In tegenstelling tot hetgeen het geval is bij de handelsgeschenken van geringe waarde, staat hier dus geen strikte beperking op.

Handelsmonsters

Handelsmonsters zijn kleine hoeveelheden en staaltjes van de goederen die u produceert of verkoopt en die u uitdeelt met een publicitair doel, om de goederen die u fabriceert of verkoopt te leren kennen en waarderen. De btw op de aankoop of de productie van goederen die dienen als handelsmonster kunt u in principe recupereren. Voor de btw-aftrek is niet vereist dat het monster op een speciale manier geconditioneerd werd of dat het uitdrukkelijk de vermelding ‘monster’ draagt. Rekening houdend met de aard van het product en de commerciële context waarin de monsters aangeboden worden, kunt u aan eenzelfde klant wel meerdere gratis stalen aanbieden (HvJ, 30.09.2010, C-581/08, EMI Group Ltd.) . De kost is in principe fiscaal aftrekbaar.

Feesten

Personeel

Alleen als al het personeel uitgenodigd is, is er sprake van een collectief sociaal voordeel. De kosten zijn dan deels aftrekbaar als beroepskosten en de btw is deels recupereerbaar. Voor de fiscus is het daarnaast vereist dat het feest plaatsvindt naar aanleiding van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar of een andere patroonheilige uit de sector of regio. Voor de Btw daarentegen speelt het geen rol wanneer het feest precies doorgaat. De fiscus aanvaardt in principe ook slechts één feest per jaar, voor de btw-recuperatie speelt het aantal feesten geen rol. De btw op de restaurant- en cateringkosten is niet recupereerbaar, de btw op de andere kosten zoals de huur van de zaal, een dj, ... wel. De fiscus doet precies het omgekeerde. Alleen de restaurant- en receptiekosten zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten, de overige kosten zijn niet aftrekbaar.

Klanten

De btw op ‘spijzen en dranken’ is in principe niet recupereerbaar (art. 45, §3, 3° W. Btw) , de btw op reclamekosten wel. Sinds 2015 aanvaardt de Btw wel dat de btw op de kosten van spijzen en dranken die u maakt in het kader van een evenement dat u organiseert voor bestaande of potentiële klanten, volledig aftrekbaar is (beslissing E.T. 124.247, 13.03.2015) . U moet wel kunnen aantonen dat het evenement dat u organiseert een publicitair karakter heeft en hoofdzakelijk de directe verkoop van producten of diensten beoogt. Een productvoorstelling met randanimatie waarbij u ook hapjes en drankjes aanbiedt, komt dus wel in aanmerking als u kunt aantonen (uitnodiging, advertenties, ...) dat het evenement georganiseerd werd om een bepaald product of dienst aan het publiek voor te stellen om de verkoop ervan te stimuleren.

In het verleden werden cateringkosten in het kader van zo’n evenement door de fiscus aanzien als slechts voor 50% aftrekbare receptiekosten (art. 53, 8° WIB 92) . De minister heeft echter recentelijk gesteld dat cateringkosten in het kader van een publicitair evenement ook voor de belastingen beschouwd moeten worden als publiciteitskosten en dus niet meer als receptiekosten. Die kosten zijn dus fiscaal voor 100% aftrekbaar (parl. vr. nr. 23.784, Klaps, 14.03.2018) . Het is echter niet uitgesloten dat de fiscus zou argumenteren dat het antwoord van de minister enkel slaat op de cateringkosten en niet op andere kosten van het evenement. Die andere kosten zouden dan gewoon beschouwd moeten worden als receptiekosten die slechts voor 50% aftrekbaar zijn. Het hof van beroep (Antwerpen, 22.05.2018) heeft echter geoordeeld dat ook de overige kosten gemaakt in het kader van een publicitair evenement voor 100% fiscaal aftrekbaar zijn.

ADVIEZEN

  • De RSZ heeft onlangs de vrijgestelde bedragen voor personeelsgeschenken retroactief vanaf 01.01.2017 verhoogd van € 35 naar € 40. De fiscus is voorlopig echter nog niet gevolgd, waardoor u voorlopig beter de oude bedragen blijft hanteren, anders riskeert u dat het volledige bedrag bij een controle verworpen wordt.
  • De btw op relatiegeschenken en geschenken aan personeel is recupereerbaar zolang de waarde van het geschenk lager ligt dan € 50 (excl. btw).
  • De btw op cateringkosten voor een personeelsfeest is niet recupereerbaar, de btw op de overige kosten wel. Voor de fiscus geldt het omgekeerde.
  • De btw op alle kosten (inclusief catering) van evenementen voor klanten is recupereerbaar als u kunt aantonen dat het doel van het evenement erin bestaat de verkoop te bevorderen. De minister heeft recentelijk bevestigd dat de kosten voor een dergelijk evenement ook volledig fiscaal aftrekbaar zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878