DIENSTEN - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 09.11.2018

Neem je het mee als je verhuist?

Wanneer wordt een levering met plaatsing een zgn. werk in onroerende staat en wanneer blijft het een levering? Is de waarde van de werkuren daarbij van belang?

Van belang voor de wijze van facturering! Inderdaad. Gaat het om werken in onroerende staat voor een btw-plichtige klant , dan dient er gefactureerd te worden met btw verlegd. Blijft het daarentegen een levering, dan gaat het om een factuur met btw.

Tip. Ook voor een particuliere klant is het uiteraard van belang. Werken in onroerende staat aan een woning van minstens 10 jaar oud, kunnen immers het 6%-btw-tarief genieten, leveringen daarentegen zijn principieel onderworpen aan 21% btw.

Wat is ‘werk in onroerende staat’? Dat gaat dan in de eerste plaats uiteraard om de klassieke bouwwerken door een aannemer, een metser, een stukadoor, enz. In de praktijk geeft dit soort werken geen enkel probleem. Iedereen weet hierbij m.a.w. direct dat het gaat om een werk in onroerende staat.

Wat met een roerend goed dat geplaatst wordt? Dat is inderdaad direct een ander paar mouwen. De regel daarbij is dat het een werk in onroerende staat wordt als deze goederen dermate verbonden worden met het gebouw dat ze er deel van beginnen uit te maken en/of niet zonder beschadiging weggenomen kunnen worden. Het typevoorbeeld is dan de levering met plaatsing van een trap. Ook de levering met plaatsing van binnendeuren valt in deze categorie.

Tip. Een praktische vuistregel is het verhuiscriterium. Neem je het niet mee bij een verhuis, dan gaat het om een roerend goed dat onroerend wordt uit zijn aard en dus gaat het om werk in onroerende staat.

Prijs werkuren niet van belang? Neen! Zodra het onroerend wordt uit zijn aard, is de verhouding tussen de waarde van de geleverde materialen en de gepresteerde werkuren niet van belang.

Ten slotte zijn er ook nog de gelijkgestelde werken. Dat is dan kortweg een levering en plaatsing van een roerend goed dat niet onroerend wordt uit zijn aard zoals de levering en plaatsing van een alarminstallatie, een airco, bestanddelen van een installatie voor centrale verwarming. Ook hier gaat het dan telkens om werk in onroerende staat omdat die ermee gelijkgesteld zijn door artikel 20, §2 van KB nr. 1.

Aansluiten lichtarmatuur? Het klassieke twijfelgeval, hoewel. Het louter leveren en aansluiten van een luster, blijft een levering en is dus geen werk in onroerende staat. Gaat het daarentegen om inbouwspots, dan gaat het wel om een gelijkgestelde dienst die met 6% en/of met btw verlegd gefactureerd kan of moet worden. Ook hier kan dus het verhuiscriterium gebruikt worden om te weten hoe er gefactureerd moet worden...

De verhouding van de waarde van de werkuren ten opzichte van het geleverd materiaal speelt in feite geen rol. Van belang is of het materiaal ingelijfd wordt in het gebouw of niet, of m.a.w. neemt u het mee bij een verhuis of niet...

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878