AANDELEN - VARIA - 08.11.2018

Wie krijgt de aandelen bij een echtscheiding?

Een collega richtte een vennootschap op tijdens zijn huwelijk, maar gaat nu scheiden. Kan zijn ex dan ook aanspraak maken op de aandelen? Heeft het nieuwe huwelijksvermogensrecht daaraan iets veranderd?

Getrouwd met scheiding van goederen

Aandelen op uw naam blijven van u! Dat was zo en dat blijft ook zo sinds op 01.09.2018 het gewijzigde huwelijksvermogensrecht in voege getreden is. Concreet behoudt dus elke echtgenoot de aandelen die op zijn of haar naam staan, want die zijn nu eenmaal eigen.

Zonder vergoeding te moeten betalen? Ja! In principe kan de andere echtgenoot hiervoor geen vergoeding vragen, tenzij hij/zij zou kunnen aantonen dat er ook geld van hem/haar gebruikt werd om de aandelen te verwerven, hoewel het ook dan moeilijk is om effectief een vergoeding te krijgen. De echtgenoot die ze vraagt, moet daarvoor dan nl. een rechtsgrond kunnen aantonen (bv. een lening, een verrijking zonder oorzaak) en dat is in de praktijk niet zo evident.

Tip.  Investeert u – als u gehuwd bent met scheiding van goederen – geld in aandelen op naam van uw echtgenoot (door bv. een deel van het oprichtingskapitaal te betalen), dan is het belangrijk een sluitende overeenkomst te maken waarin staat wat er met dat geld gebeurt als u ooit uiteengaat.

U koos voor het wettelijk stelsel

Aandelen op uw naam blijven van u? Koos u voor het wettelijke stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten), dan zijn de regels sinds 01.09.2018 duidelijker. De nieuwe wet geeft nl. aan wat er gebeurt met de rechten op de aandelen in een vennootschap die met gemeenschappelijke gelden verkregen zijn en die op naam van één echtgenoot ingeschreven zijn.

Zgn. lidmaatschapsrechten zijn eigen. Dat betekent dan ook dat u zelf volledig het beheer kunt doen van de vennootschap waarvan de aandelen op uw naam staan. Zo kunt u bv. met de aandelen stemmen op de algemene vergadering (terwijl uw ex dat niet kan). U heeft ook het recht om alleen als eigenaar op te treden m.b.t. deze aandelen. Zo kunt u de aandelen bv. verkopen zonder dat u daarvoor het akkoord van uw ex moet hebben.

Wel een vergoeding verschuldigd! De lidmaatschapsrechten van zulke aandelen blijven dan wel eigen, maar dat geldt niet voor de zgn. vermogenswaarde! Die valt dus wel nog in het gemeenschappelijk vermogen. Bij een echtscheiding zal die waarde verdeeld moeten worden. Dit kan gebeuren door een verrekening (waarbij de andere echtgenoot bv. een gezamenlijk onroerend goed toebedeeld krijgt) of door een effectieve betaling.

Aandelen blijven soms toch eigen! Als u uw vennootschap al oprichtte vóór uw huwelijk of als u die met eigen gelden (bv. uit een schenking of een erfenis) oprichtte tijdens het huwelijk, dan zijn ook onder het wettelijk stelsel die aandelen van u alleen, zowel wat betreft de lidmaatschapsrechten als de vermogenswaarde.

Let op!  Houd er dan wel rekening mee dat u dan aan het gemeenschappelijk vermogen eventueel een vergoeding verschuldigd kan zijn voor de nettoberoepsinkomsten die dat vermogen niet ontvangen heeft en redelijkerwijze had kunnen ontvangen als het beroep niet binnen een vennootschap uitgeoefend was.

Vanaf wanneer geldt dit? De nieuwe regels gelden voor wie sinds 01.09.2018 getrouwd is. Bent u vóór die datum al gehuwd, dan moet u alleen maar voor aandelen verworven sinds 01.09.2018 met de nieuwe regels rekening houden.

Bent u gehuwd met scheiding van goederen, dan verandert er eigenlijk niets. Wie gehuwd is onder het wettelijk stelsel, moet er rekening mee houden dat de vermogenswaarde van aandelen die op eigen naam staan, gedeeld moet worden met zijn/haar ex. Dit geldt wel maar voor aandelen na 01.09.2018 verworven!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878