OFFERTES & CONTRACTEN - VOORSCHOT - 10.12.2018

Goede afspraken over uw gevraagd voorschot!

In de praktijk zal u vaak een voorschot willen vragen om te vermijden dat uw klant u achteraf niet betaalt. Rekent u dat voorschot dan aan op uw eerste of laatste factuur? Wat kunt u doen als uw klant uw voorschot niet (tijdig) betaalt?

Vragen van een voorschot

Zekere voor het onzekere. Doet u een eerste keer zaken met een nieuwe klant (of twijfelt u over zijn solvabiliteit), dan bent u weleens geneigd om een voorschot te vragen vóór u uw contract begint uit te voeren en bv. al materialen bestelt.

Tip. Als uw klant ‘moeilijk’ doet over het voorschot, kunt u hem erop wijzen dat u een zekerheid wilt omdat u door het inplannen van de werken geen andere werf kunt aannemen. U kunt er ook op wijzen dat u al bepaalde materialen moet bestellen.

Een kwestie van afspraken. Als u een voorschot wilt vragen, moet u dat bij het aangaan van het contract met uw klant overeenkomen. Doet u dat niet, dan kan die weigeren ook maar iets te betalen als u hem uiteindelijk toch een voorschotfactuur stuurt. In de wet staat namelijk nergens dat u als aannemer sowieso het recht heeft om een voorschot te vragen.

Tip. U kunt in uw algemene voorwaarden een bepaling zetten die aangeeft dat u vrij bent om vóór de aanvang van de werken een voorschot te vragen. Om discussies te vermijden, neemt u meteen het best ook het bedrag op van wat u maximaal kunt vragen, bv. een voorschot van 30% van de waarde van de werken. Laat uw klant deze voorwaarden dan wel ondertekenen voor akkoord.

Let op! Als u werken doet waarvoor de Wet Breyne van toepassing is, dan mag u niet om het even welk bedrag als voorschot vragen. In dat geval mag u aan uw klant geen enkele betaling vragen voordat het contract met hem ondertekend werd. Vraagt u hem bij de ondertekening een voorschot, dan mag dat maximaal 5% bedragen van de totale prijs.

Waarop aanrekenen? Ook dat komt u maar beter meteen met uw klant overeen. Doet u dat niet, dan bestaat immers de kans dat de bouwheer het voorschot dat hij aan u betaalde, aftrekt van de eerste factuur die u hem naar aanleiding van de vordering van de werken stuurt.

Tip. U heeft er natuurlijk alle belang bij dat u het voorschot kunt behouden ‘over de ganse rit’. Zet dan ook in het contract dat u met uw klant sluit, of in uw algemene voorwaarden, dat het voorschot dat de klant betaalt in de regel pas verrekend kan worden bij uw laatste factuur.

Uw klant betaalt niet?

Afspraken over termijn. Zet meteen in uw offerte en/of uw algemene voorwaarden wanneer het voorschot betaald moet worden, bv. binnen de 10 dagen na het ondertekenen van de overeenkomst of uiterlijk 14 dagen vóór het begin van uw werken.

Gevolgen van niet-betaling. Dat voorziet u ook het best in uw contract en/of algemene voorwaarden. U kunt o.m. bepalen dat u gerechtigd bent om bij niet-betaling de uitvoering van uw contract op te schorten en de werken niet te beginnen of ze niet in te plannen. U zou ook kunnen bepalen dat de overeenkomst bij niet-tijdige betaling op uw verzoek ontbonden kan worden en dat u dan gerechtigd bent op een schadevergoeding.

Uw contract bepaalt niets? U kunt zich dan nog altijd op de zgn. exceptie van niet-uitvoering beroepen. U kunt dan weigeren om de uitvoering van uw werken te beginnen. Stuur dan wel eerst een ingebrekestelling naar uw klant waarin u die vraagt om het voorschot alsnog te betalen en laat hem weten dat u anders niet aan uw werken begint.

Vraagt u een voorschot, bepaal dan in uw contract en/of algemene voorwaarden dat dit pas verrekend wordt met uw laatste facturen. Geef ook aan wat de gevolgen zijn van niet-tijdige betaling, door bv. te bepalen dat u niet aan uw werken begint vooraleer het voorschot betaald is of dat het contract ontbonden wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878