ONTSPANNING - BOEKEN - 24.01.2019

Welke boeken passen bij u?

Het aanbod aan papieren en elektronische boeken is enorm. Bent u op zoek naar suggesties en tips op maat van uw leesvoorkeur? Deze websites kunnen u helpen.

De boekenverkopers

Bol.com. Wanneer u via Bol.com ( http://www.bol.com ) op zoek gaat naar interessante literatuur en er doorklikt op een specifiek werk, dan vindt u daarvoor met wat geluk beoordelingen van andere lezers terug. Aan de rechterzijde wordt doorgaans echter ook een apart infoblokje met andere werken weergegeven, onder ‘Anderen bekeken ook’. Daaronder vindt u nog andere boeken die vaak samen aangekocht worden met dat ene werk waarop u doorgeklikt heeft. U komt er bovendien ook meer te weten over verwante auteurs, en helemaal onderaan kunt u doorklikken naar suggesties van Bol.com-experts.

Andere winkels. In de meeste andere online boekenwinkels vindt u gelijkaardige informatie. Die is gebaseerd op de kooppatronen van andere gebruikers, en mogelijk ook op boeken die u zelf al in het verleden aangeschaft heeft. De kans bestaat natuurlijk altijd dat er in de suggesties ook commerciële voorstellen en promoties staan.

What Should I Read Next

Community. Het ‘community based’ What Should I Read Next ( http://www.whatshouldireadnext.com ) beweert sowieso objectief te zijn. Wanneer u in het zoekveldje de naam van uw favoriete schrijver of van een geliefd werk intikt, gaat de website op zoek naar boeken die in hetzelfde rijtje thuishoren. Tijdens het intypen van de naam wordt die automatisch aangevuld met overeenkomstige ‘matches’ waarop u kunt doorklikken. U krijgt dan suggesties voorgeschoteld, gebaseerd op de boeken die samen op de favorietenlijstjes van andere gebruikers voorkomen. Dit Amerikaanse initiatief werkt alleen voor Engelstalige literatuur.

Tip.  Indien u zich hier gratis registreert, kunt u ook uw eigen boekenlijst samenstellen. Die heeft als bijkomend voordeel dat u daarin meerdere titels kunt selecteren, en op basis daarvan nog betere leestips kunt laten genereren. Ter info: wanneer u doorklikt op een van de suggesties, komt u terecht op de website van de Amerikaanse Amazon-afdeling, maar u kunt uw boeken natuurlijk ook dichter bij huis kopen.

Alternatieven

Your Next Read ( http://www.yournextread.com ) laat u eveneens de naam van een auteur of van een werk intikken. Ook hier krijgt u dan voorstellen te zien op basis van de beoordelingen van een (weliswaar kleinere) community. Klikt u door op een van deze gesuggereerde titels, dan worden overeenkomstige boeken op een grafische manier weergegeven, waarop u vervolgens opnieuw kunt doorklikken naar andere suggesties. Er is overigens een Duits- en Franstalige versie van Your Next Read beschikbaar, maar een Nederlandstalige ontbreekt.

Goodreads ( http://www.goodreads.com ) doet eveneens literaire aanbevelingen op basis van uw profiel. Neem zeker ook eens een kijkje op Riffle ( https://www.rifflebooks.com ), een sociaal netwerk dat u op dezelfde manier boekentips aanreikt dankzij een uitgebreide community. We vermelden ook LibraryThing ( http://www.librarything.com ), waarvan een (vertaalde) Nederlandstalige versie bestaat die 2,3 miljoen boekenliefhebbers samenbrengt in verschillende discussiegroepen. Kijk ten slotte ook eens bij MUO ( https://goo.gl/vhQmiZ ) voor alternatieven.

Zoek bij What Should I Read Next (Engelstalige) boekentips op basis van uw favoriete werken en auteurs. De suggesties worden gevoed door een uitgebreide gebruikerscommunity. Gratis registreren biedt extra opties.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878