Alle domeinen

2019 - Januari

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 30.01.2019

Na de energiebesparing ook een belastingbesparing?

Uw voordeel gratis verwarming en elektriciteit is voor 2019 licht gestegen. Hoe zit dat dan als uw woning ondertussen dermate energiezuinig gemaakt is, zodat de werkelijke kost van die nutsvoorzieningen lager is dan uw privévoordeel?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 30.01.2019

Een nieuw jaar, dus ook fiscale nieuwigheden?

Een nieuw jaar betekent meestal ook dat er op fiscaal vlak het een en ander wijzigt. Wat zijn voor 2019 de belangrijkste fiscale nieuwigheden?

AANDEELHOUDERS - 30.01.2019

UBO-register: extern mandaat kan nu!


AANDELEN - OVERDRACHT - 30.01.2019

Hoe de aftrekposten behouden na aandelenoverdracht?

U draagt of neemt de aandelen over van een vennootschap met overgedragen fiscale verliezen of investeringsaftrek. Hoe vermijdt u dan dat als gevolg van die aandelentransactie de vennootschap die overgedragen aftrekposten kwijt is?

PENSIOEN - 30.01.2019

Bijverdienen na uw pensioen?


ONROEREND GOED - 30.01.2019

Uw aktes terugvinden via MyMinfin!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 30.01.2019

In 2019 ook nog een belastingvrij dividend?

In 2018 kon u tot € 640 dividend uit uw bvba opnemen zonder dat u daar privé belastingen op betaalde. Geldt dat ook voor 2019 en hoe werkt dat nu eigenlijk weer? Hoe zit dat als ook uw vrouw aandelen in uw bvba heeft? Even kijken...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - TARIEF - 30.01.2019

Wat doen om geen financiële vennootschap te hebben?

Om het verlaagd tarief vennootschapsbelasting te genieten, mag uw vennootschap o.a. geen zgn. financiële vennootschap zijn. Wanneer is dat het geval en kunt u begin 2019, na balansdatum, nog iets doen om dat te vermijden voor 2018?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 30.01.2019

Wat kost uw gratis auto in 2019?

Uw voordeel gratis auto wordt o.a. berekend op basis van de referentie-CO² -uitstoot en die is voor 2019 hoger dan voor 2018! Wat betekent dit concreet?

AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 30.01.2019

Uw echtgenote ineens aandeelhouder in uw bvba?

Heeft u destijds gebruikgemaakt van de zgn. vastklikregeling, dan zou het weleens kunnen dat ook uw vrouw nu een aantal aandelen bezit in uw bvba. Hoe kan dat en kunt u die situatie dan desgevallend nu nog rechttrekken?

JAARREKENING - 30.01.2019

Nieuwe jaarrekening modellen?


BELEGGEN - 30.01.2019

Hoe presteerde uw portefeuille in 2018?

2018 was voor de beleggers een moeilijk jaar. De brexit, de ‘handelsoorlog’ tussen de VS en China en de Amerikaanse renteverhogingen baarden zorgen. De Belgische beurs sloot het jaar af met een verlies van 18,5%. Met obligaties in euro viel er tegelijkertijd ook weinig te verdienen. Tijd dus om eens te kijken hoe goed uw beheerder in deze moeilijke omstandigheden de schade wist te beperken.

SUCCESSIEPLANNING - 30.01.2019

Huwelijksstelsel wijzigen vóór schenking?

Als u een onroerend goed vóór de schenking inbrengt in de huwgemeenschap, betaalt u veel minder schenkingsrechten, maar de fiscus beroept zich dan wellicht op de antimisbruikbepaling. Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat een overgang naar een ander huwelijksstelsel gevolgd door een schenking geen fiscaal misbruik inhield. Is dat na een recente ruling nog steeds het geval?

ONROEREND GOED - 30.01.2019

Huurherstellingen nu wettelijk geregeld

In het verleden gaf de vraag welke herstellingen ten laste van de huurder zijn, vaak aanleiding tot discussies. In de drie gewesten bestaat er nu een lijst die bepaalt welk herstellingen ten laste zijn van de huurder of van de verhuurder. Zijn die lijsten bindend of kunt u daarover in het huurcontract nog andere afspraken maken? Zijn die lijsten ook van toepassing voor lopende huurcontracten?

SUCCESSIEPLANNING - 30.01.2019

Generatiesprong: nu via ‘doorgeefschenking’?

Grootouders kunnen een generatie overslaan door rechtstreeks aan hun kleinkinderen te schenken of te legateren. In het Vlaams gewest kunt u nu als ouder ook zelf (een deel van) de nalatenschap van uw ouders belastingvrij doorschenken aan uw kinderen. Welke voorwaarden en beperkingen gelden er dan? Wat is het bijkomende aandachtspunt als u op die manier onroerend goed wilt schenken?

ONROEREND GOED - 30.01.2019

Een mede-eigenaar betaalt de rekening niet?

Heel wat appartementsgebouwen kampen met achterstallige betalingen door mede-eigenaars. Wat kunt u dan zelf ondernemen en wat is de rol van de syndicus? Kent de nieuwe Appartementswet daarvoor nu ruimere bevoegdheden toe aan de syndicus? Mag de syndicus u de namen van de wanbetalers doorgeven? Heeft de vereniging van mede-eigenaars een voorrecht als de eigenaar verkoopt?

TESTAMENT - 30.01.2019

Een testamentaire voogd aanstellen?

Successieplanning hoeft niet altijd over geld te gaan. Ouders met minderjarige kinderen maken zich weleens zorgen over wat er moet gebeuren wanneer zij beiden plots zouden wegvallen. De wet voorziet in de mogelijkheid om hierop te anticiperen door de aanstelling van een voogd. Wat zijn de taken van die voogd? Heeft u de zekerheid dat de persoon van uw keuze ook als voogd aangesteld wordt?

SCHENKING - 30.01.2019

Wanneer ‘uitgesteld meesterschap’?

Het nieuwe erfrecht verrekent een schenking erfrechtelijk verschillend naargelang van de specifieke voorwaarden en lasten die aan de schenking gekoppeld zijn. Tegen welke waarde moeten schenkingen nu verrekend worden? Wanneer is er dan sprake van een ‘uitgesteld meesterschap’ en wat zijn daarvan de gevolgen voor de waardering van de schenking?

BELEGGEN - 30.01.2019

Aandelen: duur of goedkoop?

Nu de koers-winstverhoudingen teruggelopen zijn, beweren veel adviseurs dat aandelen opnieuw goedkoop zijn. Klopt dat wel of is er toch meer aan de hand?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 29.01.2019

Vanaf welke leeftijd kunt u vanaf 2019 met pensioen gaan?

De regels over wanneer u precies pensioenuitkeringen kunt bekomen als zelfstandige, worden alsmaar strenger. Vanaf 2019 zijn die regels weer wat aangepast. Vanaf wanneer kunt u dan voortaan met pensioen gaan?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 29.01.2019

Waar heb ik die akte nu weer gelegd?


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 29.01.2019

Financiële moeilijkheden, dus geen sociale bijdragen?

Als zelfstandige in hoofdberoep moet u ieder kwartaal hoge sociale bijdragen betalen. In periodes waarin uw inkomsten laag zijn, is dat moeilijk, maar gelukkig is er soms een vrijstelling mogelijk. Hoe zit dat juist en wat wijzigt er vanaf 2019?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 29.01.2019

Mag uw bordje ‘solden’ blijven staan?

De solden zijn afgelopen. Mag u de rest van de wintercollectie nog verder verkopen ‘in solden’ of mag dat vanaf februari niet meer? Hoe zit dat precies?

ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 29.01.2019

Cash voor vastgoed nodig: lenen of voorschot op IPT?

Stel, u denkt eraan om wat verbouwingswerken uit te voeren aan uw huis of om een appartement aan zee te kopen. Neemt u dan het best een voorschot op uw extralegaal pensioen op of gaat u beter een hypothecaire lening aan, of beide?

PERSONEEL - UITZENDARBEID - 29.01.2019

Uw voltijdsen als ‘flexi’-interim bij u laten werken?

Uw collega had voltijdse werknemers die graag als flexi wilden werken. Hij liet hen als flexi werken in zijn eigen zaak, maar dan wel via een interimbureau. Is zoiets inderdaad mogelijk en hoe voordelig is dat dan?

PERSONEEL - AANWERVEN - 29.01.2019

Welke werkuren zijn voor u nu weer het goedkoopst?

Er komt een drukke periode aan waarbij u extra mankracht nodig heeft. Kan dat door uw eigen werknemers extra uren te laten presteren of werkt u beter met jobstudenten, flexi’s, interims, ... ? Kortom, hoe houdt u die extra uren goedkoop?

FISCAAL - douane - 29.01.2019

Welke douaneformaliteiten zijn er nodig na de brexit?

Of er nu een harde of zachte brexit komt, in beide gevallen zullen er meer douaneformaliteiten nodig zijn als u klanten of leveranciers heeft in het Verenigd Koninkrijk. Hoe zit dat precies en wat is er nu al van belang?

ONROEREND GOED - HUUR - 29.01.2019

Handelshuur van korte duur: wat als u langer blijft?

In het Vlaams en Waals gewest kunt u een handelshuur sluiten voor maximaal één jaar, de zgn. pop-uphuur. Als u na afloop van de afgesproken periode verder in het pand zou blijven, kan de verhuurder u er dan nog uitzetten?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 29.01.2019

Lenen om vooraf te betalen en vanaf wanneer dan?

De deadline voor de eerste zgn. voorafbetaling op uw belastingen is 10 april, maar een lening om die te financieren kan nu al beginnen te lopen. Is het interessant om hiervoor te lenen, en zo ja, kunt u dat dan evengoed vanaf april doen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 29.01.2019

Kunt u fiscaal nog iets aanvangen met oude facturen?

Tijdens de kerstvakantie heeft u uw bureau opgeruimd. Daarbij heeft u nog wat facturen van vroeger teruggevonden die u blijkbaar nooit aan uw boekhouder bezorgd heeft. Oei, kunt u daar fiscaal nu, begin 2019, nog iets mee doen?

PERSONEEL - ONTSLAGBESCHERMING - 29.01.2019

Wanneer bent u ‘op de hoogte’ van de zwangerschap?

Zodra u ingelicht bent dat een werkneemster zwanger is, is deze beschermd tegen ontslag. Haar nog ontslaan wordt dan heel moeilijk. Of kunt u het nog vlug doen, zolang u geen ‘officieel’ attest van de gynaecoloog gekregen heeft?

WONING VIA VENNOOTSCHAP - 29.01.2019

Voordeel gratis woning is officieel!

Een KB van 07.12.2018 legt de berekeningswijze inzake het voordeel gratis woonst officieel vast! Hoe zit dat en vanaf wanneer geldt de nieuwe regeling nu?

VLAAMS GEWEST - OMGEVINGSVERGUNNING - 28.01.2019

Bezwaar door de omwonenden tegen een bouwproject

Een abonnee vroeg zich af of omwonenden zich nog steeds kunnen verzetten en in beroep kunnen gaan tegen een omgevingsvergunning. Hoe zit dat in elkaar en wat is er daar precies aan gewijzigd door de zgn. Codextrein?

WONINGHUUR - VERHUURDER - 28.01.2019

Wijziging in de verplichting rond rookmelders sinds 2019

De spelregels rond rookmelders zijn sinds 01.01.2019 weer iets strenger geworden in Vlaanderen. Wanneer zijn ze nu precies verplicht en hoe zit dat dan in de andere gewesten?

VLAAMS GEWEST - EPC - 28.01.2019

Een nieuwe look voor het EPC-attest sinds 2019


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 28.01.2019

Een kennis of advocaat meebrengen naar de vergadering?

Een mede-eigenaar wil graag iemand meebrengen naar de algemene vergadering, bv. een kennis, een familielid, een architect of een advocaat. Kan dat? Hierover bestaat sinds 01.01.2019 een regeling...

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 28.01.2019

Uw klant zet uw opdracht stop om zelf te verkopen...

Uw collega had met een klant een exclusief bemiddelingscontract gesloten. Na twee maanden laat de klant echter weten dat hij de opdracht wil stopzetten omdat hij zelf een koper vond. Hoe gaat u daarmee om?

REGISTRATIERECHTEN - SAMENWONENDEN - 28.01.2019

Een alternatief voor een beding van aanwas of legaat?

Een ongehuwd koppel koopt samen een woning om er feitelijk samen te wonen. Hoe kunnen ze nu en later elkaar dan beschermen zo een van hen zou sterven? Wat is er naast een beding van aanwas of een testament nog mogelijk?

WONINGHUUR - HUURDER - 28.01.2019

Laat uw huurder verwarming keuren?

De regels rond de keuring van de verwarmingsketel worden alsmaar strenger. Hoe zit dat anno 2019 en hoe gaat u daarmee om als u het pand verhuurt?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 25.01.2019

Anticipeer nu op de verlaagde fiscale aftrek vanaf 2020!

De hervorming van de vennootschapsbelasting bevat nieuwe aftrekbeperkingen voor de autokosten die weliswaar pas ingaan vanaf 2020. Als u dan via uw bvba in 2019 een nieuwe auto wilt kopen, kunt u daar het best nu al op anticiperen?

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 25.01.2019

Ook voor u een lager voordeel alle aard auto in 2019?

De gemiddelde CO2 -uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens steeg met 2 gram het afgelopen jaar. Op zich is dat geen goed nieuws voor het milieu. Vreemd genoeg daalt hierdoor uw voordeel alle aard (VAA) auto. Hoe komt dat?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 25.01.2019

Zijn het uw eigen kosten of die van uw vennootschap?

Twee jaar geleden besloot een rechter dat een bedrijfsleider facturen van onderaannemers kon aftrekken als eigen beroepskosten. De fiscus legde zich daar niet bij neer en trok naar Cassatie. Wat vond het hoogste gerechtshof ervan?

CONTROLE & GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 25.01.2019

Aan- en verkoopbelofte, meerwaarde belastbaar?

Een zelfstandige verkoopt zijn zaak. Voor het pand waarin die gevestigd is, sluit hij met de overnemers een aan- en verkoopbelofte. De fiscus belast de overlater op een stopzettingsmeerwaarde voor het jaar van de belofte. Wat zei de rechter?

AUTO & TRANSPORT - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 25.01.2019

Ook lagere tankkaartentaks in 2019!


VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 25.01.2019

VAA woonst 2019: iedereen factor 2!

Voor inkomstenjaar 2018 mocht u nog factor 1 gebruiken om het VAA gratis woonst te berekenen. Sinds 01.01.2019 moet u echter factor 2 toepassen.

BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 25.01.2019

Geen 13%-grens meer, dus een groot dividend opnemen?

Heeft uw vennootschap in 2018 winst gemaakt, dan kunt u die winst in principe (volledig) uitkeren als dividend. Is dat een goed idee nu de grootte van het dividend niet meer van belang is voor het tarief van de vennootschapsbelasting?

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 25.01.2019

Valse e-mails ‘FOD Financiën’ in omloop!


BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 25.01.2019

Kosten niet aftrekbaar indien huurprijs niet marktconform?

Een bvba koopt een appartement aan de kust en verhuurt het aan haar zaakvoerder. De belastingcontroleur verwerpt alle kosten i.v.m. het appartement omdat de huurprijs niet marktconform is. Wat zei de rechter hier onlangs over?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 24.01.2019

Schaaf uw e-mailproductiviteit wat bij

Zelfs met een efficiënte aanpak blijft mail een belangrijk deel van uw tijd wegvreten. Dit zijn enkele bewezen trucjes om mogelijk tijd te besparen.

ONTSPANNING - BOEKEN - 24.01.2019

Welke boeken passen bij u?

Het aanbod aan papieren en elektronische boeken is enorm. Bent u op zoek naar suggesties en tips op maat van uw leesvoorkeur? Deze websites kunnen u helpen.

ZAKELIJK - VASTGOED - 24.01.2019

Zo vindt u de ideale kantoorruimte

Het vinden van een passende kantoorruimte voor uw startend of groeiend bedrijf is niet altijd evident. Welke websites helpen u op weg?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 24.01.2019

Deel uw uitgaven met een app

Maakt u een uitstapje of een reis met vrienden of collega’s en wilt u de uitgaven eerlijk verdelen? Met een van deze apps gaat dat eenvoudig.

SOFTWARE - VIDEO - 24.01.2019

Efficiënter aan de slag met VLC

VLC is een gratis mediaspeler voor Windows, Mac en mobiele platformen. Met enkele tips en trucs kunt u er nog beter en efficiënter mee aan de slag.

VERVOER - AUTO - 24.01.2019

Interessante apps voor in de auto

Wellicht gebruikt u in de auto ook soms een navigatie-app op uw smartphone. Er zijn echter nog andere handige apps voor chauffeurs.

WEBDIENSTEN - VARIA - 24.01.2019

Wat kan er op afstand?

U bevindt zich niet in dezelfde ruimte als bv. een collega, een klant of een familielid, en toch wilt u iets samen doen. Wat zijn dan zoal de mogelijkheden?

SOFTWARE - BROWSER - 24.01.2019

Meerdere websites openen per project


BEVEILIGING - PRIVACY - 24.01.2019

Beheer de machtigingen van uw Google-extensies

Een groot voordeel van Google Chrome is dat u de browser kunt uitbreiden met vele extensies. U moet echter goed in de gaten houden welke machtigingen u aan die extensies geeft.

SOFTWARE - APPS - 24.01.2019

Welke apps kunt u offline gebruiken?

Heeft u even geen internet of surft u via een dure verbinding in het buitenland? Geen probleem: deze apps kunt u offline gebruiken op uw smartphone.

SOFTWARE - APPS - 24.01.2019

De extra’s van Evernote

U kent Evernote wellicht als de handige notitiedienst waarmee u gemakkelijk informatie kunt verzamelen en raadplegen vanaf ieder toestel. Maar Evernote heeft ook nog enkele aanverwante producten.

EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 24.01.2019

Google Analytics nog toegankelijker


BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 24.01.2019

Wanneer welke virusscan?

Een antivirusprogramma probeert u continu, automatisch te beschermen tegen infecties met malware en ransomware. Toch moet u ook op regelmatige basis zelf een scan starten. Wanneer moet u welk soort scan uitvoeren?

INTERESTEN - 24.01.2019

Interestaftrek nu beperkt in functie van de ebitda?

De nieuwe regels met betrekking tot de beperking van de aftrek van interesten werden recentelijk aangepast (wet 30.07.2018, BS 10.08.2018) . Wat houden die nieuwe regels concreet in? Wanneer kunt u het financieringskostensurplus overdragen naar een ander boekjaar of naar een andere groepsvennootschap? Welke leningen en welke vennootschappen blijven buiten schot? Wat gebeurt er dan met de bestaande ‘thin cap’-regels?

SUCCESSIEPLANNING - 24.01.2019

Wettelijk toegekend opvolgend vruchtgebruik: een vergiftigd geschenk?

Sinds de hervorming van het erfrecht heeft de langstlevende automatisch een soort voortgezet vruchtgebruik, als u schenkt met voorbehoud van vruchtgebruik. Wat zijn daarvan de nadelige fiscale gevolgen? Hoe vermijdt u die? Wat onderneemt u het best als u helemaal geen voortzetting van het vruchtgebruik door de langstlevende wenst?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.01.2019

Rendeert investeren via taxshelter nog?

Door de belastinghervorming daalde het basistarief van de vennootschapsbelasting van 33,99% naar 29,58% voor aanslagjaar 2019 en 2020. Om het fiscaal rendement van de belastingvrijstelling van de taxshelter voor de audiovisuele sector en podiumkunsten op hetzelfde niveau te houden, verhoogde de regering deze vrijstelling van 310% naar 356%. Ook de regelgeving werd aangepast. Hoe zit dat precies? En rendeert zo’n investering voor elke vennootschap?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.01.2019

Investeren via taxshelter als alternatief voor voorafbetalingen?

Zoals reeds in eerdere bijdragen besproken, wordt een gebrek aan voldoende voorafbetalingen afgestraft. Heeft u echter al gedacht aan de taxshelter voor audiovisuele werken of podiumkunsten? Dankzij een taxshelterinvestering kan uw vennootschap immers een mooi fiscaal rendement halen, waardoor ze ook minder belastingen moet betalen. De investering kan hierdoor een interessant alternatief zijn voor een voorafbetaling. Hoe zit dat precies?

INTERNATIONAAL - 24.01.2019

Opletten bij toekenning van voordelen uit het buitenland!

Internationale bedrijven bieden hun Belgische werknemers regelmatig ‘restricted stock units’ (RSU) aan. De RSZ heeft in die context recentelijk voor onrust gezorgd door haar definitie van het loonbegrip aan te passen. Wat zijn daarnaast de fiscale gevolgen van de toekenning van RSU’s, bij de vennootschap en bij de begunstigde? Moet u binnenkort ook fiscale fiches opmaken?

ZIEKENHUISARTSEN - ERELONEN - 22.01.2019

De laagvariabele zorg en ereloonsupplementen

Op 01.01.2019 is voor de zgn. laagvariabele zorg in ziekenhuizen een forfaitair vergoedingssysteem – het globaal prospectief bedrag – in werking getreden. Wil dit zeggen dat ereloonsupplementen voor deze prestaties niet meer kunnen?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 22.01.2019

Lenen om vooraf te betalen, en vanaf wanneer dan?

De deadline voor de eerste zgn. voorafbetaling op uw belastingen is 10 april, maar een lening om die te financieren kan nu al beginnen te lopen. Is het interessant om hiervoor te lenen, en zo ja, kunt u dat dan evengoed vanaf april doen?

PATIËNTENWENKEN - BANK - 22.01.2019

Zorg voor voldoende cash na een overlijden!

Overlijdt een patiënt, dan blokkeert de bank in principe al zijn rekeningen en riskeert zijn partner gedurende meerdere maanden een ‘cashtekort’. De bank mag dan nl. maximaal € 5.000 vrijgeven. Hoe kan men dat cashtekort vermijden?

GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMATIEVERPLICHTING - 22.01.2019

Wie moet de patiënt informeren over laboresultaten?

Stel, men laat zich onderzoeken bij een dermatoloog en die stuurt de laboresultaten, dewelke op een gezwel wijzen, naar de huisarts. Wie moet dan de patiënt informeren en wie is aansprakelijk als het niet gebeurt? Een vonnis licht toe...

PRIVÉ - VERHUREN - 22.01.2019

Een nieuw jaar, het moment om de huur te indexeren?

Verhuurt u een woning, dan vergeet u als verhuurder het best niet om tijdig de huur te indexeren. Is dat dan in het begin van het jaar? Wijzigt er trouwens iets voor de indexering van woninghuur, nu de gewesten hiervoor bevoegd zijn?

GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 22.01.2019

Nieuwe grensbedragen voor pensioen in 2019


WONING VIA VENNOOTSCHAP - 22.01.2019

VAA bewoning: factor 2 vanaf 2019

Als u woont in een gebouw van uw bvba, geldt er een VAA voor privégebruik. Op 01.01.2019 werd de waardering ervan aangepast. Wat moet er nu gebeuren?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 22.01.2019

Een brief van de Btw in de eerste jaren...


ONROEREND GOED - PRIVÉ- EN BEROEPSGEBRUIK - 22.01.2019

Hoger beroepsgebruik woning altijd beter?

U gebruikt een deel van uw woning voor uw zaak. Een hoog beroepsgebruik is normaal gezien interessant voor de belastingen en de btw. Een laag beroepsgebruik heeft echter ook voordelen. Welke zijn dat dan?

AUTO - BRANDSTOFKOSTEN - 22.01.2019

Hoe berekent u uw aftrekbare brandstofkosten van 2018?

Brandstofkosten zijn in principe aftrekbare kosten zo u uw auto voor uw zaak gebruikt. Om die brandstofkosten te berekenen, heeft u de keuze tussen bewijzen aanbrengen of de gemiddelde brandstofprijzen toepassen. Wat is het best?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 22.01.2019

Minder rendement op uw pensioenspaarfonds


BTW - ONROEREND GOED - 22.01.2019

Geen 6% btw, maar wel korting!

In Vlaanderen geldt 6% btw voor afbraak en heropbouw in bepaalde stadsgebieden. Wie daarbuiten valt, kan nu ook een slooppremie krijgen. Hoe zit dat dan?

FISCALE VERMINDERINGEN - PERSONEN TEN LASTE - 22.01.2019

Onderhoudsgeld betaald aan uw stiefkind aftrekbaar?

Onder bepaalde voorwaarden is uw betaald onderhoudsgeld aftrekbaar. Een abonnee vroeg ons of de fiscus terecht de kosten die hij betaalde voor zijn stiefkind, verworpen heeft als aftrekbare onderhoudsuitkeringen. Even kijken...

ONROEREND GOED - AFSCHRIJVINGEN - 22.01.2019

Heel pand afgeschreven, hele meerwaarde belast?

Uw collega gaf afschrijvingen op een pand aan als beroepskosten. Hij verkoopt het pand en wil de belastbare meerwaarde beperken tot de helft, omdat zijn vrouw voor de helft eigenaar is. Wat vond de rechter daarvan op 22.06.2018?

AUTO - LICHTE VRACHT - 22.01.2019

Een lichte vracht in plaats van een personenauto?

Dit jaar is het weer autosalon, waarbij vooral bedrijfsvoertuigen aan bod komen. Fiscaal gezien bent u met een bestelwagen of pick-up inderdaad beter af dan met een gewone auto. Tijd om uw auto dan te vervangen door een ‘echte’ lichte vracht?

BELASTINGEN - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 22.01.2019

Neem zeker voldoende loon op uit uw vennootschap!

U heeft het afgelopen jaar minder loon opgenomen dan gewoonlijk omdat u wat cash wilde vrijmaken voor bijkomende investeringen. Volgens uw collega is dat noch voor u, noch voor uw vennootschap een goede zaak. Hoe zit dat precies?

BELEGGEN - FONDSEN - 22.01.2019

De ultieme test voor ‘total return’-fondsen

‘Total return’-fondsen beloven het ook goed te doen als de beurs het slecht doet. In 2018 gingen zowel aandelenfondsen als gemengde fondsen diep in het rood. Deden de ‘total return’-fondsen wat ze beloofden? En hoe worden ze belast?

VENNOOTSCHAP - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 22.01.2019

VAA woonst: factor 2 sinds 01.01.2019!

Voor inkomstenjaar 2018 mocht u nog factor 1 gebruiken om het VAA gratis woonst te berekenen. Sinds 01.01.2019 moet u echter factor 2 toepassen.

BELASTINGEN - LOON - 22.01.2019

De minimumbezoldigingsregel en voordelen van alle aard

Onlangs beantwoordde de minister een vraag over de minimumbezoldigingsregel als de belastbare winst van de vennootschap < € 45.000. Hoe moet u dan, indien er voordelen van alle aard (VAA) zijn, het bezoldigingstekort berekenen?

VENNOOTSCHAP - STATUTEN - 22.01.2019

Oei, uw bvba heeft een ‘dubbelganger’! Wat nu?

De bvba van een abonnee kreeg een factuur in de bus van een leverancier die hem niet bekend is. De boekhouder van de leverancier had nl. de gegevens van de klant via Google opgezocht. Blijkt dat die bvba zijn naam gebruikt! Wat nu?

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 22.01.2019

Pensioenfondsen: ook bij minwaarde belast?


BOEKHOUDING - VOORZIENINGEN - 22.01.2019

Hoeveel provisie vakantiegeld aanleggen?

Bij het afsluiten van het boekjaar moet u een provisie voor vakantiegeld aanleggen. Hoeveel is dat en waarop moet u letten?

BOEKHOUDING - 22.01.2019

Gebeurtenissen na balansdatum: wanneer en hoe nog verwerken in uw jaarrekening?

Het gebeurt weleens dat er zich, terwijl u volop met de jaarafsluiting bezig bent, nog iets belangrijks voordoet, zoals een grote claim of een faillissement van een belangrijke klant. Wanneer moet u dat nog in uw cijfers opnemen en wanneer volstaat een vermelding in de toelichting? Wat onderneemt u als dat feit zich pas voordoet tussen de vaststelling van de jaarrekening door het bestuur en de goedkeuring door de algemene vergadering?

VERZEKERINGEN - 22.01.2019

Heeft ook u een verzekering tegen ‘cyberrisico’s’ nodig?

We vertelden u eerder al dat een cyberpolis in bepaalde omstandigheden ook de administratieve boetes in het kader van de GDPR-verordening dekt. Welke andere risico’s zijn binnen zo’n polis verzekerd? Wat zijn de aandachtspunten? In welke mate kunt u bij een schadegeval een beroep doen op uw bestaande verzekeringen, zoals uw BA uitbating?

RECHT - 22.01.2019

Uw klant betaalt slechts een stuk van zijn facturen, wat nu?

Het gebeurt wel vaker dat klanten die liquiditeitsproblemen hebben, een rond bedrag storten of alleen de laatste factuur betalen. Mag u die betaling dan eerst op de oudste facturen of op de gelopen interesten aanrekenen? Waarom is dat belangrijk?

GROEPSVERZEKERING - 22.01.2019

Nu ook min 25-jarigen aansluiten bij uw groepsverzekering

Sinds 1 januari 2019 mag u uw collega’s die jonger zijn dan 25 jaar, niet langer uitsluiten van de groepsverzekering. Wat onderneemt u nu het best zo snel mogelijk en waarom?

BOEKHOUDING - JAARAFSLUITING - 22.01.2019

Hoelang moet u alles nog bijhouden?

In principe moet u voor de fiscus alles 7 jaar bijhouden, maar dat kan soms veel langer zijn. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSWAGEN - 21.01.2019

Nu al aan aftrekregels 2020 denken bij nieuwe wagen?

Heeft u werknemers die nu in 2019 een nieuwe firmawagen moeten kiezen, dan zijn de nieuwe aftrekregels uit de vennootschapsbelasting die pas in 2020 in werking treden, toch al van belang. Waarom is dat en wat kunt u doen?

OUTPLACEMENT - 21.01.2019

Wat moet een outplacementaanbod bevatten?

Als u, gelet op de duur van de opzegvergoeding, outplacement moet aanbieden, welke gegevens moet uw aangetekend aanbod dan bevatten? Mocht er iets ontbreken, kan de werknemer dan de ‘ingehouden’ 4 weken terug opeisen?

PERSONEELSBELEID - 21.01.2019

Zachte landingsbaan individueel afspreken vanaf 2019?

Bij een zgn. zachte landingsbaan kunt u het loonverlies van een 58-plusser ten gevolge van een aangepaste functie RSZ-vrij bijpassen. Sinds 1 januari 2019 zou u dit op puur individuele basis kunnen doen. Klopt dat echter wel 100%?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 21.01.2019

Nettolonen stijgen in 2019 dankzij taxshift