MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 28.01.2019

Een kennis of advocaat meebrengen naar de vergadering?

Een mede-eigenaar wil graag iemand meebrengen naar de algemene vergadering, bv. een kennis, een familielid, een architect of een advocaat. Kan dat? Hierover bestaat sinds 01.01.2019 een regeling...

Een mede-eigenaar brengt iemand mee

Voorheen veel discussie hierover... Vroeger was er in een appartementsgebouw weleens discussie over de vraag of een mede-eigenaar op de algemene vergadering een persoon mocht meebrengen om hem bij te staan (bv. een echtgenoot, kennis, familielid, architect, advocaat, ...). Dikwijls was het in zo’n geval aan de voorzitter van de vergadering om de knoop door te hakken.

Nieuwe regeling sinds 01.01.2019. De nieuwe wet bepaalt dat elke mede-eigenaar zich op de algemene vergadering mag laten bijstaan door één persoon.

Tip. De nieuwe Appartementswet laat zo’n bijstand voortaan officieel toe en een mede-eigenaar kan dus niet meer aan de deur gezet worden bij het begin van de vergadering.

Welke persoon meebrengen? Dat kan om het even wie zijn (de partner die wil meekomen, een kennis die meer ‘thuis’ is in het appartementsrecht, een mede-eigenaar als het appartement in onverdeeldheid is tussen u en hem, enz.).

Mag het er maar één zijn? De nieuwe wet laat bijstand toe van één enkele persoon. Of de mede-eigenaar die bijstand vraagt, meerdere kavels heeft, speelt daarbij geen rol.

Niet te verwarren met een volmacht. Het blijft ook nog steeds mogelijk dat een mede-eigenaar een volmacht zou geven, bv. aan een familielid of aan een advocaat, om hem op de algemene vergadering te vertegenwoordigen en in zijn plaats te stemmen (met toepassing van art. 577-6, §7 BW) . Hij is dan zelf niet aanwezig.

Let op! Laat hij zich bijstaan door één persoon, dan is hijzelf ook aanwezig samen met die persoon.

Tip. Ook die volmachthouder die alleen aanwezig is, zou zich dan kunnen laten bijstaan door iemand die meer beslagen is in een bepaalde materie.

Welke spelregels voor die bijstand?

De syndicus verwittigen. Wanneer een mede-eigenaar van plan is om zich te laten bijstaan op de algemene vergadering, moet hij de syndicus daarvan op voorhand verwittigen. Dit moet ten laatste vier werkdagen vóór de dag van de algemene vergadering gebeuren en dit bovendien via een aangetekende brief.

Let op! Indien dit u als mede-eigenaar niet op de correcte manier doet (u stuurt bv. gewoon een e-mail), dan kan de algemene vergadering (lees: de voorzitter) die persoon nog altijd de toegang weigeren.

Wat mag die persoon precies doen? De persoon die u als mede-eigenaar meeneemt, mag vanzelfsprekend niet meestemmen op de vergadering. Hij kan u wel adviseren en bepaalde zaken aan u toelichten.

Hij mag ook het woord nemen. De persoon mag ook het woord nemen op de algemene vergadering en bv. aan de andere mede-eigenaars bepaalde zaken toelichten op voorstel van de mede-eigenaar die hem uitgenodigd heeft.

Tip. Blijkt dat die persoon de vergadering gaat monopoliseren of de discussie gaat leiden, dan kan hij echter wél de mond gesnoerd worden.

Iedere mede-eigenaar mag voortaan een persoon meebrengen op de algemene vergadering. Dit kan wel enkel indien hij de syndicus daar via een aangetekende brief ten minste vier werkdagen vooraf van verwittigt. Die persoon mag dan niet stemmen, maar wel de mede-eigenaar adviseren of zelfs het woord nemen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878