Alle domeinen

2019 - April

LEVENSVERZEKERING - 30.04.2019

Een levensverzekering op twee hoofden?

Hoe kunt u via één levensverzekering met twee verzekeringnemers en twee verzekerden de langstlevende echtgenoot beschermen? Moeten uw kinderen die situatie altijd zonder meer aanvaarden? In welke omstandigheden kan de langstlevende op die manier ook erfbelasting besparen? Wanneer is een verdere planning door de langstlevende aangewezen om te vermijden dat ook de kinderen op hun beurt erfbelasting verschuldigd zijn?

BELEGGEN - 30.04.2019

‘Sell in May and go away...

... but remember to come back in September’ is een van de oudste beurswijsheden. Doet u er ook goed aan om voor de zomer uw aandelenposities wat af te bouwen?

RELATIEBREUK - 30.04.2019

Wie betaalt de buitengewone kosten?

Ouders die niet meer samenwonen moeten een regeling treffen over de buitengewone kosten van hun kinderen. Over welke kosten gaat het dan? Hoeveel moet elke ouder daarin bijdragen? Is het akkoord van de andere ouder nodig om een uitgave te doen? Wat kunt u ondernemen als u geen akkoord krijgt? Wat moet er nu allemaal in een overeenkomst over de alimentatie voor de kinderen en de buitengewone kosten staan?

BELEGGEN - 30.04.2019

Daar zijn de robots!

Op jaarbasis stijgt het aantal robots wereldwijd met 15%. Hoewel deze trend structureel is, zijn de meest experts het erover eens dat de robotica nog in zijn kinderschoenen staat. Sommigen spreken zelfs van een vierde industriële revolutie. Kunt u als belegger vandaag nog een graantje meepikken van deze nieuwe trend? Hoe pakt u dat dan het best aan?

AANKOOP VASTGOED - 30.04.2019

Wanneer wordt uw bod een koop?

Als u geïnteresseerd bent om een onroerend goed aan te kopen, dan overweegt u wellicht om een bod uit te brengen. In welke mate is een bod bindend? Moet een bod effectief altijd schriftelijk gebeuren? Welke voorwaarden en modaliteiten neemt u dan het best op? Volstaat het om de vraagprijs te bieden om ook zeker te kunnen kopen? Is een optie vragen soms een beter alternatief?

NALATENSCHAP - 30.04.2019

Nu kosteloze schatting vastgoed?

Het is niet eenvoudig om de waarde van een onroerend goed in de aangifte nalatenschap correct in te schatten. Binnenkort kunt u nu bij de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) een schatting aanvragen. Hoe werkt dat precies en wat zijn de gevolgen? Kunt u daarnaast nog steeds een (erkend) schatter-expert inschakelen? Wat zijn de mogelijkheden als de erflater in het Brussels of Waals gewest woonde?

MEDE-EIGENDOM - 30.04.2019

Mede-eigenaar wil laadpaal plaatsen?

De nieuwe Appartementswet zorgt ervoor dat de mede-eigenaars sinds 1 januari 2019 eenvoudiger in de gemene delen van het gebouw kabels, leidingen en bijbehorende faciliteiten kunnen aanleggen. Voor welke werken geldt die nieuwe regeling? Welke procedure moet een mede-eigenaar die werken wil uitvoeren nu naleven? Wat kunt u ondernemen als u het niet eens bent met de geplande werken?

SUCCESSIEPLANNING - 30.04.2019

Levensverzekering en plaatsvervulling?

Als een erfgenaam in de rechte lijn of in de zijlijn vooroverleden is of als hij de erfenis weigert, dan nemen zijn afstammelingen in het erfrecht zijn plaats in. De verzekeringsrechtelijke plaatsvervulling is echter veel beperkter. Wanneer nemen de afstammelingen van een vooroverleden begunstigde van een levensverzekering zijn plaats in? Waarmee moet u in deze context nog zoal rekening houden wanneer u de begunstigde van een levensverzekering aanduidt?

ZIEKENHUISARTS - BEËINDIGING CONTRACT - 30.04.2019

Welke reacties zijn mogelijk als u moet stoppen op 65 jaar?

In een ziekenhuisovereenkomst (en/of de algemene regeling) staat vaak dat een ziekenhuisarts moet stoppen op 65 of 67 jaar, terwijl dat eigenlijk leeftijdsdiscriminatie vormt. Wat kunt u doen wanneer dat bij u ook het geval is?

GOED OM TE WETEN - VZW - 30.04.2019

Verandert er vanaf 1 mei ook iets voor vzw’s?


RECHT - AANKOOP TOESTEL - 30.04.2019

Nog altijd niet geleverd, dus het hoeft niet meer?

Stel, de levering van een medisch toestel dat u kocht, blijft uit. U zou de bestelling dan ook ongedaan willen maken en het toestel elders willen aankopen. Kunt u dat zonder kans op juridische problemen doen, of is het allemaal wat ingewikkelder?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - BELASTINGEN - 30.04.2019

Hoeveel belastingen op uitkering extralegaal pensioen?

Wie zijn extralegaal pensioen opneemt vanaf 65 jaar, betaalt daar onder bepaalde voorwaarden al langer slechts 10% belastingen op. Sinds 2019 is dat ook het geval voor iemand die nog geen 65 jaar is, maar wel een beroepsloopbaan van 45 jaar heeft. Wat echter wanneer u nooit zo’n lange loopbaan kunt ‘halen’?

PRIVÉ - SCHENKING - 30.04.2019

Wanneer opletten met een beding van terugkeer?

Een zgn. beding van terugkeer wordt bijna altijd ingebouwd in een schenking. Als het gaat om een onroerend goed of als er een erfovereenkomst (EOK) is, kan dit tot ongewilde (fiscale) gevolgen leiden. Hoe lost u dat eenvoudig op?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 30.04.2019

Wie moet het medisch hulpmiddel deactiveren?

Stel, voorafgaand aan een operatie moet een ingeplant medisch hulpmiddel gedeactiveerd worden. De patiënt deelt u mee dat hij zelf het hulpmiddel heeft kunnen deactiveren. Moet u dit nog verifiëren? Een recent vonnis licht toe...

VENNOOTSCHAP - AUTO - 30.04.2019

Hoe rekent u de elektriciteit van uw auto door?

Stel, u heeft een elektrische auto of plug-inhybride van uw vennootschap en u ‘tankt’ daarmee in de garage van uw privéwoning. Hoe kunt u de kosten daarvan ten laste leggen van uw vennootschap?

GOED OM TE WETEN - BTW - 30.04.2019

Sinds 1 april 2019 minder btw op tuinplanten?


BELASTINGAANGIFTE - 30.04.2019

Vergeet geen dividenden vrij te stellen

Het is mogelijk een forfaitair bedrag aan dividenden vrij te stellen van roerende voorheffing (rv). Dit moet via uw belastingaangifte gebeuren. Tijd voor actie dus?

BTW - 6% - 29.04.2019

6% btw voor vellen van bomen?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 29.04.2019

Zgn. revalorisatiecoëfficiënt 2019 gekend


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 29.04.2019

Wanneer is een zgn. voorziening fiscaal vrijgesteld?

Een man die professioneel actief is als verkoper en restaurateur van meubels legt een voorziening aan voor diverse risico’s en kosten. Volgens de controleur is de voorziening niet vrijgesteld van belastingen. Kreeg hij gelijk van de rechter?

BTW - AFTREKBAARHEID - 29.04.2019

Vouchers, kortingsbonnen en de btw

Sinds 01.01.2019 gelden er nieuwe btw-regels voor zgn. vouchers of waardebonnen. Hoe zit dat weer precies en gelden die regels eigenlijk ook voor kortingsbonnen?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 29.04.2019

Uw opleiding aftrekbaar als nadien uw activiteit wijzigt?

Een belastingplichtige actief als consultant wil nog een bijkomende opleiding volgen. Nadien verandert hij van job. De fiscus weigert de aftrek van de opleidingskosten als beroepskost. Wat vond de rechter daarvan op 07.12.2018?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 29.04.2019

Hoe in 2019 een buitenlandse woning aangeven?

U bent eigenaar van een pand in bv. Frankrijk of Spanje, dat u zelf gebruikt als vakantieverblijf en/of verhuurt. U moet dan een bedrag voor dat pand vermelden in uw Belgische belastingaangifte, maar welk bedrag is dat precies? Wat is de stand van zaken na twee arresten van het Europees Hof van Justitie hierover?

BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 29.04.2019

Heeft u dividenden ontvangen?

Uw boekhouder is uw aangifte aan het voorbereiden en vraagt u of u in 2018 dividenden ontvangen heeft. Kan hij daarvoor niet bij uw bank terecht dan?

ONROEREND GOED - VARIA - 29.04.2019

Registratierechten op uw verhuur?


ONROEREND GOED - BTW - 29.04.2019

FAQ over onroerende verhuur met btw


AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 29.04.2019

Beroepsgebruik van auto elk jaar opnieuw bepalen?

U heeft een paar jaar geleden een auto gekocht waarvoor u het beroepsgebruik toen bepaald heeft op bv. 60%. In 2018 heeft u uw auto veel meer gebruikt voor uw zaak. Kunt u dan voor verleden jaar meer beroepsgebruik inbrengen?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 29.04.2019

Elektronisch mandaat voor zgn. UBO-register


SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 29.04.2019

Generation skipping via testament of generatiesprong?

(Groot)ouders kunnen ervoor zorgen dat bij hun overlijden al een stuk van hun nalatenschap naar de (klein)kinderen gaat, via de vrijwillige generatiesprong door de ervende ouders of via een testament van de grootouders. Hoe zit dat fiscaal?

BELASTINGEN - GEZIN - 29.04.2019

Hoeveel inkomsten mag uw kind hebben om ten laste te zijn?

Uw kinderen kunnen maar ten laste zijn als hun zgn. nettobestaansmiddelen onder een bepaalde grens blijven. Wat wordt dan eigenlijk allemaal beschouwd als bestaansmiddelen en hoe berekent u of de grens overschreden is?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 29.04.2019

Welke volmachten moet u aan uw boekhouder geven?

Voor MyMinfin kunt u aan uw boekhouder een volmacht geven. Voor het invullen van uw belasting- en btw-aangiftes, het tekenen van akkoorden en het indienen van een bezwaar, is een volmacht ook verplicht. Wat is daarbij van belang?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.04.2019

Individuele obligaties, fondsen of trackers: wat kiest u best?

Indien u belegt in obligaties, doet u dat meestal met individuele obligaties of obligatiefondsen. U kunt echter ook kiezen voor trackers in obligaties. Wat is precies het verschil en hoe wordt dat belast?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 29.04.2019

Pb-aangifte: 25 nieuwe federale codes!

Op 03.04.2019 heeft de Belastingadministratie de voorbereiding van de aangifte in de personenbelasting voor aanslagjaar 2019 gepubliceerd. Wat is er nieuw?

PENSIOEN - IPT - 29.04.2019

Vanaf wanneer kunt u uw IPT opnemen tegen 10%?

Opdat uw extralegaal pensioenkapitaal ‘maar’ tegen 10% belast zou worden, moet u tot uw wettelijke pensioenleeftijd actief blijven. Wat is uw wettelijke pensioenleeftijd? En wat is ‘actief blijven’?

VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSVORM - 29.04.2019

Nu een STAK met één bestuurder?


SUCcESSIERECHTEN - ONROEREND GOED - 29.04.2019

Gezinswoning ‘inclusief inboedel’?


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 29.04.2019

Aangifte personenbelasting in Staatsblad!


FACTUUR - BETAALTERMIJN - 29.04.2019

Zelf kiezen welke factuur u als betaald beschouwt?

Een klant betaalt een deel van uw openstaande facturen. Mag u dan kiezen op welke factuur u de betaling aanrekent? Mag u de gelden gebruiken om er eerst interesten mee te voldoen? Met welke spelregels moet u rekening houden?

OFFERTES & CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 29.04.2019

Een klant wil onder uw offerte uit maar zet ze niet echt stop

Een klant tekent uw offerte en betaalt een voorschot. Nadien wordt echter duidelijk dat hij eigenlijk onder die offerte uit wil. Hij schuift alles op de lange baan, maar wel zonder het contract echt op te zeggen. Hoe gaat u daar dan mee om?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 29.04.2019

Tijd om uw algemene voorwaarden aan te passen?

Doet u zaken met andere ondernemers of met een (onder)aannemer, dan heeft u thans grote vrijheid over wat u in uw factuurvoorwaarden zet. Door een nieuwe wet verandert dat. Moet u uw algemene voorwaarden nu aanpassen?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 29.04.2019

Geen 5,1% afzonderlijke aanslag meer!

Op 04.04.2019 werd definitief beslist dat uw vennootschap geen bijzondere aanslag van 5,1% krijgt zo u, gelet op uw winst, te weinig loon opneemt. En nu?

ONROEREND GOED - HUUR - 29.04.2019

Isolatievereisten als u een woning verhuurt?

Voor de verhuur van een woning gelden er allerlei normen. Is er ook ergens voorzien dat een woning energiezuinig moet zijn en bv. over dakisolatie en dubbel glas moet beschikken? Hoe zit dat in de verschillende gewesten?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 29.04.2019

Oei, uw vennootschapsvorm bestaat binnenkort niet meer...

Door de nieuwe Vennootschapswet verdwijnen er binnenkort een aantal vennootschapsvormen. Welke zijn dat en wat als u zo’n vennootschap heeft? Waarmee moet u dan rekening houden? Welke data moet u in het oog houden?

WINSTPREMIES - 29.04.2019

Winst van 2018 nu naar premie ‘leiden’?

Weldra beslist de jaarlijkse AV van de vennootschap over de winstverdeling van boekjaar 2018. Waarom zou die een winstpremie aan het personeel toekennen?

AANSPRAKELIJKHEID - 29.04.2019

Aansprakelijk als de personeelsdienst fout adviseert?

Als iemand een vraag stelt aan de personeelsdienst en uw medewerker in kwestie zou een verkeerd antwoord geven, waardoor die werknemer schade zou lijden, kunt u daarvoor dan aansprakelijk gesteld worden? Een recent arrest licht toe...

KLEIN VERLET - 29.04.2019

Krijgt men klein verlet om ‘zitten te tellen’ op 26 mei?

Op 26 mei 2019 zijn er parlementsverkiezingen. Als een werknemer opgeroepen is als bijzitter in een stem- of telbureau en daardoor niet kan komen werken, moet u daar dan klein verlet voor betalen... of moet hij er vakantie voor nemen?

GROEPSVERZEKERING - BELASTINGTARIEF - 29.04.2019

Altijd 10% op de groepsverzekering na 45 jaar werken!

Ook als een werknemer nog vóór de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar) met zgn. vervroegd pensioen gaat, wordt zijn groepsverzekering al uitgekeerd. Heeft hij een volledige loopbaan (45 jaar) achter de rug, dan wordt dat ingevolge een wetswijziging vanaf 2019 niet langer afgestraft op fiscaal vlak. Hoe komt dit?

OPZEGGINGSTERMIJN - 29.04.2019

Liever geen verlenging? Niet naar de zin van de RVA!

Stel, de opzegtermijn van een door u opgezegde werknemer werd geschorst door o.a. vakantie en ziekte. Hij is echter zelf vragende partij om de opzegtermijn niet te verlengen. Dan kunt u die verlenging toch zonder enig probleem laten vallen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 29.04.2019

In elke vestiging (‘eigen’) verkiezingen?

Als uw onderneming uit één juridische entiteit bestaat, maar verspreid is over verschillende vestigingen (met meer dan 50 werknemers), houdt u in principe één verkiezing voor de volledige onderneming. Of kan men u soms toch verplichten om in elke vestiging aparte sociale verkiezingen te houden?

BEDRIJFSWAGEN - 29.04.2019

Waaraan kan het mob-budget besteed worden?

Een (bruto-)mob-budget kan de werknemer aan drie pijlers besteden. Het gaat o.a. om een milieuvriendelijke wagen en zgn. duurzame vervoermiddelen, maar de facto zijn de mogelijkheden legio. Hoe houdt u de vinger aan de pols?

RECHT - FACTUUR - 24.04.2019

Een brief van de deurwaarder voor geprotesteerde factuur?

U krijgt van de deurwaarder de vraag om een factuur te betalen in het kader van de zgn. IOS-procedure. Het gaat echter om een factuur die u wel degelijk geprotesteerd had. Hoe pakt u dat dan aan zonder in de fout te gaan?

FISCAAL - PENSIOEN - 24.04.2019

Extralegale pensioenverzekering en echtscheiding

Als zelfstandige kunt u een extralegaal pensioen proberen op te bouwen via een groepsverzekering of IPT, of via een VAPZ of POZ. Wat gebeurt hier echter mee als u uit de echt zou scheiden?

RECHT - LEVERING - 24.04.2019

Een leverancier die weigert te leveren, wat dan?

Een leverancier waar u al jaren bestellingen doet, weigert plots om nog verder te leveren. Of hij legt verkoopprijzen of voorwaarden op die echt onredelijk zijn. Is daar iets aan te doen? Wat gaat er hier wijzigen door een nieuwe wet?

VENNOOTSCHAP - SOCIALE BIJDRAGEN - 24.04.2019

Vennootschapsbijdrage voor 2019?


PERSONEEL - AANWERVEN - 24.04.2019

Een buitenlandse werknemer of jobstudent bij u in dienst?

U kreeg op uw jobadvertentie een reactie van een buitenlander die als werknemer of jobstudent bij u wil werken. Kan dat eenvoudig of moet u daarvoor dan ingewikkelde formaliteiten in orde brengen? Hoe zit dat precies in elkaar?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 24.04.2019

Wat met ‘outlet’ tijdens de sperperiode?

Ook dit jaar zal er nog altijd een sperperiode zijn. Voor welke goederen geldt dat dan precies? Wat doet u bv. met uw ‘outlethoekje’ tijdens de sperperiode?

PERSONEEL - AANWERVEN - 24.04.2019

Flexi of extra in de horeca: welk statuut is het voordeligst?

In de zomer is er in uw horecazaak veel volk aan het werk. Dat kunnen niet enkel gewone werknemers of jobstudenten zijn, maar ook flexi’s of extra’s. Wanneer kan dat nu weer precies en welk statuut is het voordeligst? Een overzicht...

PERSONEEL - KLEIN VERLET - 23.04.2019

Ook klein verlet als een familielid op een feestdag huwt?

Met de maand mei en later de zomer voor de deur breekt als het ware het ‘huwelijksseizoen’ weer aan. De kans bestaat dus dat een van uw werknemers naar een trouwfeest van een familielid moet. Heeft hij/zij daarvoor altijd recht op zgn. klein verlet, lees: een dag betaald thuisblijven op uw kosten?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 23.04.2019

Kunt u vroegtijdig onder een contract van bepaalde duur uit?

U sloot een overeenkomst af voor langere duur met een leverancier of dienstverlener die nadien bovendien stilzwijgend werd verlengd. Kunt u daar nog onderuit? Wat wijzigt er in de toekomst door een nieuwe wet hierover?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 23.04.2019

Wat u het best weet over de neerlegging van de jaarrekening

De jaarrekening neerleggen is iets voor uw boekhouder. Gebeurt het echter niet volgens de regels, dan is het wel uw vennootschap en/of u als zaakvoerder die voor de gevolgen opdraait! U bent dus maar beter mee met wat van belang is...

RECHT - BEROEPSINSTITUTEN - 23.04.2019

Uw boekhouder is eerstdaags accountant!


VENNOOTSCHAPSVORMEN - 23.04.2019

Zo een nieuwe bv mee helpen oprichten?

Een familielid is van plan om een bv op te richten en vraagt u om mee aandeelhouder te worden. Wat moet u dan doen en welke aansprakelijkheid riskeert u?

INVESTERINGSAFTREK - 23.04.2019

Hoeveel investeringsaftrek (IA) in 2019?


BTW - AANGIFTE - 23.04.2019

Klant betaalt niet, wat met de btw dan?


BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 23.04.2019

Maar beperkt aansprakelijk = geen verzekering (meer) nodig?

Vanaf de invoering van het nieuwe vennootschapsrecht op 1 mei, bent u als bestuurder nog maar beperkt aansprakelijk voor bestuursfouten. Hoe zit dat juist en zegt u uw huidige aansprakelijkheidsverzekering dan maar beter op?

ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 23.04.2019

Nieuw vennootschapsrecht van tel op uw jaarvergadering?

Op 01.05.2019 treedt het nieuwe Wetboek van Vennootschappen in werking. Moet uw bvba dan op de komende jaarvergadering van mei of juni al met bepaalde zaken rekening houden? Hoe zit dat en wat doet u het best?

PRIVÉFISCALITEIT - 23.04.2019

Is een onderhoudsuitkering in ruil voor de afstand van aandelen aftrekbaar?

In zijn scheidingsovereenkomst spreekt de zaakvoerder van een bvba met zijn ex af dat zij, in ruil voor een onderhoudsuitkering, afstand doet van haar aandelen in de bvba. Is die uitkering dan aftrekbaar?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 23.04.2019

Hoeveel notionele aftrek (NI) dit jaar?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - RECHT VAN OPSTAL - 23.04.2019

Gratis opstal: wanneer is er een privé belastbaar voordeel?

Op het einde van een opstalovereenkomst komt het gebouw, gezet door uw vennootschap, naar u privé als grondeigenaar. Zonder vergoeding kunt u volgens de meeste rechters op dat moment op een privévoordeel belast worden. Op 23.01.2019 had een rechter daar een iets andere kijk op...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - RECEPTIEKOSTEN - 23.04.2019

Zijn het nu reclamekosten of toch receptiekosten?

In 2018 stelde de minister dat kosten van drankjes en hapjes bij een zgn. publicitair evenement in principe volledig aftrekbare reclamekosten zijn. Zit het Hof van Cassatie met zijn uitspraak van 22.02.2019 op dezelfde lijn als de minister?

BTW - BETALING - 23.04.2019

Wat is de btw-impact van de zgn. brexit op uw bvba?

Uw bvba heeft toch wel wat klanten en/of leveranciers in de UK. Welke gevolgen zou de zgn. brexit daarvoor dan kunnen hebben op btw-vlak en hoe gaat uw bvba daar in de praktijk dan het best mee om?

MAKELAARSOPDRACHT - 23.04.2019

Verkocht vóór uw bemiddeling begint?

U sluit een bemiddelingscontract af dat pas een maand nadien zal ingaan. Wat indien de klant dan zelf voordien een koper vindt? De rechter sprak zich uit...

BRUSSELS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 23.04.2019

Wijziging in de Brusselse ruimtelijke ordening


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 23.04.2019

Huurhernieuwing weigeren bij een hoger bod

Uw handelshuurder vraagt de huurhernieuwing aan. U zou echter graag de huurprijs voor het handelspand optrekken. Hoe gaat u in dat geval dan het best te werk? Kan het helpen dat een andere handelaar u meer huur zou willen betalen?

ONROEREND GOED - ERFPACHT - 23.04.2019

Een appartement in erfpacht verkopen?


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 23.04.2019

Een fout uit de notulen nadien rechtzetten, kan dat?

Sinds 2010 moeten de notulen aan het einde van de vergadering opgemaakt worden. Wat als u als syndicus nadien merkt dat er toch een fout in die notulen geslopen is? Kunt u dat dan nog rechtzetten? Onlangs sprak een rechter zich uit...

RUIMTELIJKE ORDENING - LANDMETER - 23.04.2019

Nieuwe regeling rond prekadastrering bij verkavelingen

Sinds enkele jaren moet u bij de verkoop van een deel van een perceel een zgn. prekadastratie uitvoeren. Sinds 01.11.2018 wijzigde er hier iets bij de opsplitsing van percelen voor een verkaveling. Hoe zit dat precies?

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 23.04.2019

Nieuwe tijdelijke vrijstellingen van onroerende voorheffing!

Sinds 01.01.2019 zijn er in het Vlaams gewest een drietal nieuwe vrijstellingen van onroerende voorheffing (ov). Welke zijn dat ook alweer en hoe zit dat in Brussel en Wallonië? Geven ze daar diezelfde of vergelijkbare vrijstellingen?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 23.04.2019

Beslag laten leggen op de inboedel van de huurder?

Uw huurder betaalt u niet. Kunt u dan beslag laten leggen op zijn inboedel door een gerechtsdeurwaarder. Loont dat dan wel de moeite? Is er iets veranderd in de nieuwe wetgeving in de verschillende gewesten?

FISCAAL - MEERWAARDEN - 23.04.2019

Volstaat een compromis om de winst al te belasten?

De bvba van uw klant heeft op 15 december 2018 een compromis getekend voor verkoop van een pand. Is de winst op die verkoop dan al belastbaar in 2018 of pas in 2019? Hoe zit dat bij een wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte?

ZAKELIJK - PERSONEEL - 18.04.2019

Online tests voor human resources

Wilt u uw werknemers of sollicitanten beoordelen? Op internet vindt u daarvoor heel wat online tools.

ZAKELIJK - VARIA - 18.04.2019

Vindt u een geschikt logo dankzij het web?

Overweegt u een nieuw logo voor uw zaak of voor een product? Voor een professioneel ontwerp kunt u uiteraard een grafisch designer inschakelen. Maar hoever kunt u zelf komen met behulp van internet?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 18.04.2019

E-mailen met gevoel

Naargelang de contactpersoon of situatie kan het beter zijn om uw e-mailbericht anders op te stellen. Hoe kiest u de juiste aanpak?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 18.04.2019

Zo visualiseert u een zakelijk idee

Wanneer u met een klant of een medewerker zakelijke ideeën bespreekt via de telefoon, dan blijven die soms te abstract. Gelukkig bestaan er online hulpmiddelen waarmee u deze op afstand kunt illustreren of visualiseren.

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 18.04.2019

Wat kunt u doen als Skype niet werkt?

Als u veel telewerkt, is Skype onmisbaar om te vergaderen via een teleconferentie. Als Skype niet werkt, welke zaken kunt u dan controleren?

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 18.04.2019

Maak uw smartphone of tablet kindvriendelijk

Via een smartphone of tablet zijn kinderen tegenwoordig continu online. Hoe schermt u hen af voor de gevaren van internet? Enkele tips.

SOFTWARE - APPS - 18.04.2019

Hoeveel kost een app voor uw zaak?


SOFTWARE - VARIA - 18.04.2019

Plakken zonder opmaak doet u zo


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 18.04.2019

Grote bestanden versleuteld versturen

U gebruikt wellicht WeTransfer voor het versturen van grote bestanden die niet in een e-mailbijlage passen. Sinds kort heeft u er met Firefox Send een alternatief bij dat uw privacy nog beter beschermt.

SOFTWARE - APPS - 18.04.2019

Widgets gebruiken op uw iPhone

Niet alleen op Android-smartphones, maar ook op een iPhone zijn widgets handig en efficiënt. Hoe installeert u deze en welke zijn nuttig voor u?

SOFTWARE - WINDOWS - 18.04.2019

Werk beter (en sneller) met sneltoetsen

Windows bevat een aantal bekende en minder bekende toetsencombinaties waarmee u veel sneller kunt werken. Dit zijn enkele van de handigste.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 18.04.2019

Werk efficiënt met OneDrive

OneDrive is niet zo bekend als Dropbox of Google Drive, maar zit in alle recente Windows-versies ingebouwd. Wat heeft de clouddienst te bieden?

COMPUTER - HARDWARE - 18.04.2019

Is een NAS iets voor u?

Een NAS biedt opslagruimte voor uw lokaal netwerk. U kunt er uw bestanden op kwijt, zonder dat alles meteen in de cloud staat. Hoe kiest u de juiste NAS?

FAILLISSEMENT - 17.04.2019

Financiële moeilijkheden: welke valkuilen zeker vermijden als bestuurder of zaakvoerder?

Bestuurders of zaakvoerders van een vennootschap in financiële moeilijkheden stellen soms handelingen die later in geval van faillissement kunnen worden aangevochten door de curator. Waarop moet u als bestuurder of zaakvoerder letten als de zaken onverhoopt minder goed gaan?

PENSIOENVERZEKERING - 17.04.2019

Een vrij aanvullend pensioen voor (uw) werknemers?

Werknemers die geen of slechts een beperkte groepsverzekering genieten kunnen vanaf 28.03.2019 het initiatief nemen om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen via een inhouding op hun loon.

Hoe werkt dat vrij aanvullend pensioen voor werknemers of VAPW precies? Is er voor u als werkgever aan dat VAPW een kost verbonden? Moet u als werkgever net als bij een groepsverzekering een minimumrendement garanderen? Heeft u er belang bij nu al zelf proactief iets te ondernemen?


SUCCESSIEPLANNING - 17.04.2019

Keuzebeding: enkel opteren voor het vruchtgebruik ook fiscaal voordelig?

Veel koppels hebben vandaag een keuzebeding in hun huwelijkscontract. Bij een overlijden raadt de notaris dan vaak aan dat de langstlevende de gezinswoning in volle eigendom naar zich toe trekt en voor de rest het erfrecht laat spelen. Is dat wel altijd de beste oplossing?

Hoe zorgt u dan voor dat u de beste (fiscale) keuze maakt? Waarom is ‘alles in vruchtgebruik’ voor de langstlevende vaak een interessante optie?


STAKING - 17.04.2019

Staking? Ook werkgevers hebben rechten!

Misschien heeft u naar aanleiding van de recente staking ook discussies gehad met een aantal werknemers? Moet u loon betalen als een werknemer omwille van een staking niet op zijn werk geraakt of niet aan het werk kan gaan? Mag u uw werknemers met een extraatje proberen te overtuigen om niet mee te staken? Kunt u stakers vervangen door interims?

Wat kunt u ondernemen als een stakingspost de toegang tot het bedrijf probeert te blokkeren? Wanneer is er dan sprake van een ‘onrechtmatige actie’ en wanneer niet?


LOONOPTIMALISATIE - 17.04.2019

Winstpremie: nu meer flexibiliteit?

U las het wellicht onlangs ook in de media, de winstpremie is vooral bij kmo’s een populaire manier om aan het personeel fiscaal vriendelijk een extraatje toe te kennen.

Waarmee moet u zoal rekening houden als u overweegt om straks op de algemene vergadering een winstpremie toe te kennen? Moet u dan aan elke werknemer hetzelfde bedrag betalen of beschikt u toch over een stuk flexibiliteit? In welke mate zijn de spelregels sinds 1 januari 2019 versoepeld? Welke voordelen brengt het feit dat die winstpremie niet als loon aanzien wordt met zich mee?


LOONOPTIMALISATIE - 17.04.2019

Mobiliteitsbudget: eindelijk goedgekeurd

Het mobiliteitsbudget geeft uw medewerkers de mogelijkheid hun bedrijfswagen in te ruilen voor een budget dat zij naar keuze kunt besteden aan een milieuvriendelijke bedrijfswagen of duurzame vervoersmiddelen, of zelfs kunnen laten uitbetalen.

Wie beslist over de invoering van het mobiliteitsbudget? Hoe wordt de omvang ervan bepaald? Waarvoor kunnen uw medewerkers hun mobiliteitsbudget zoal aanwenden? Hoe worden zij dan belast? Zijn de kosten van de verschillende alternatieven voor het bedrijf ook altijd fiscaal aftrekbaar?


DIVIDEND - 17.04.2019

Nu een fiscaal optimaal dividend uitkeren?

Hoeveel roerende voorheffing betaalt u als de jaarvergadering binnenkort beslist om een dividend uit te keren? Is de vrijstelling voor dividenden tot € 800 ook van toepassing voor een dividend toegekend door uw vennootschap?

Geniet u nu voor vastgeklikte reserves, VVPR-bis-dividenden of liquidatiereserves reeds de voordeligste tarieven? Met welke aandachtspunten moet u zoal rekening houden als u overweegt om nu een (bijkomende) liquidatiereserve aan te leggen?


VERHUUR - 17.04.2019

Huurwetgeving nu in de drie gewesten grondig gewijzigd

Wat moet u weten over de nieuwe huurwetgeving, als u verhuurt of van plan bent om voor uw pensioen een onroerend goed aan te kopen? Vanaf wanneer zijn de nieuwe regels van toepassing?

Hoeveel waarborg mag u nu vragen? Welke herstellingen zijn nu ten laste van de huurder? Wat zijn de regels als u aan meerdere huurders verhuurt? Wat gebeurt er als uw huurder overlijdt?


BEDRIJFSLEIDER - 17.04.2019

Het als bedrijfsleider wat rustiger aan doen?

Misschien overweegt ook u om uw zaak stilaan over te laten aan uw kinderen? Heel wat bedrijfsleiders willen dan toch nog graag enkele jaren actief blijven en bv. de relatie met een aantal klanten verder verzorgen, zonder dat ze daarom nog een loon willen opnemen.

Mag u dan met een auto van de vennootschap blijven rijden, ook privé? Betaalt u dan belastingen en sociale bijdragen? Is restaurantkosten inbrengen een probleem? Kunt u dan zelf nog een dividend blijven ontvangen? Wat heeft de hervorming van het vennootschapsrecht daaraan veranderd?


VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 17.04.2019

Tijd om uw belastingvrije reserves terug te draaien?

Beschikt uw vennootschap over belastingvrije reserves omdat ze geïnvesteerd heeft in een elektrische wagen, beveiliging of een bedrijfsfiets, dan doet u bij het afsluiten van het boekjaar er goed aan om na te gaan of u die nu het best terugdraait. Waarom?

VENNOOTSCHAP - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 17.04.2019

Hoe rekent u de elektriciteit van uw elektrische auto door?

Een abonnee vroeg zich af hoe hij de in zijn privégarage ‘getankte’ elektrische oplaadbeurten van de door zijn vennootschap ter beschikking gestelde plug-inhybride of elektrische auto ten laste kan leggen van zijn vennootschap?

VENNOOTSCHAP - OVERNAME - 17.04.2019

Is het verlies van het boekjaar van fusie aftrekbaar?

Als vennootschappen fusioneren is de aftrek van hun overgedragen fiscale verliezen beperkt i.f.v. hun zgn. fiscale nettowaarde. Geldt die aftrekbeperking volgens Cassatie ook voor het fiscaal verlies van het boekjaar waarin de fusie plaatsvindt?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.04.2019

Pb-aangifte 2019: 25 nieuwe federale codes!

Op 03.04.2019 heeft de Belastingadministratie de voorbereiding van de aangifte in de personenbelasting voor aanslagjaar 2019 gepubliceerd. Wat is nieuw?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 17.04.2019

Hoeveel VAA rekening-courant 2018?

Het tarief van het voordeel gratis lening van 2018 is bekend. Hoe moet u dat voordeel berekenen? En moet u dan ook uw fiscale fiche (laten) aanpassen?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 17.04.2019

Mag uw werknemer de fiscus helpen?

Bij een BBI-controle, vragen de controleurs aan een bediende om een aantal computerbestanden te kopiëren, wat zij zonder protest doet. Volgens de bedrijfsleiders zijn die bestanden onrechtmatig verkregen bewijs. Wat zei Cassatie hierover?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.04.2019

5,1% afzonderlijke aanslag op bezoldigingstekort afgeschaft!

Om de tariefverlaging van de vennootschapsbelasting die eind 2017 ingevoerd werd, budgettair neutraal te houden, werd er voorzien in een aantal compenserende maatregelen, waarvan de zgn. afzonderlijke aanslag op het bezoldigingstekort er een van is. Deze maatregel werd op 04.04 retroactief afgeschaft! Tijd voor een loonsverlaging?

EENMANSZAAK - STOPZETTING - 17.04.2019

Stopzettingsmeerwaarden: nog interessant na hervorming vennootschapsbelasting?

De hervorming van het vennootschapsrecht en de flexibele bv verleidt binnenkort misschien veel ondernemers om een vennootschap op te richten. Ook dankzij de hervorming van de vennootschapsbelasting is het ondernemen via een vennootschap op fiscaal vlak ook wel interessanter. Bij veel ondernemers wiens zaak groeit en ooit gestart was als eenmanszaak, rijst dan ook meer dan ooit de vraag of de stap naar een vennootschap geen logische zet is. In deze bijdrage gaan we dieper in op het regime van de stopzettingsmeerwaarden en of dit nog fiscaal interessant is.

BELASTINGEN - 17.04.2019

Aanslag geheime commissielonen: hoe wordt er voldaan aan de tijdige identificatievereiste?

De aanslag geheime commissielonen heeft doorheen de jaren een belangrijke evolutie ondergaan. Welke wijzigingen brengt de hervorming van de vennootschapsbelasting vanaf aanslagjaar 2021 met zich mee? Hoe wordt er voldaan aan de ‘tijdige identificatievereiste’, waardoor u alsnog aan de aanslag ontsnapt? Kan er dan soms toch sprake zijn van dubbele belasting of dubbele niet-belasting?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 17.04.2019

Boete bezoldigingstekort heeft nooit bestaan!

Op 4 april keurde de Kamer in plenaire vergadering het wetsvoorstel tot afschaffing van de bijkomende sanctie wegens het niet-voldoen aan de voorwaarde betreffende het bedrag van de bezoldiging van de bedrijfsleider goed. Is dit nu een reden voor gejuich?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 17.04.2019

Hoe de definitieve Wijninckx-bijdrage berekenen?

In 2012 wilde de regering-Di Rupo de 80%-grens waaraan uw groepsverzekering of zgn. IPT moet voldoen om uw premies aftrekbaar te maken, begrenzen in functie van het hoogste ambtenarenpensioen. Deze maatregel heeft het uiteindelijk niet gehaald. In plaats daarvan heeft de zgn. Wijninckx-bijdrage het licht gezien (ingevoerd door de Programmawet van 22 juni 2012). Dat is een sociale zekerheidsbijdrage die sinds 2012 verschuldigd is op (zeer) hoge pensioenpremies en -bijdragen.

LOONKOSTEN - 17.04.2019

Vrijstelling sociaal passief: fiscale regels nu bijgestuurd

De vrijstelling voor sociaal passief werd recentelijk bijgestuurd en verduidelijkt. Hoe bepaalt u het loon dat in aanmerking komt voor de vrijstelling? De vrijstelling kan nu ook slechts gespreid over vijf jaar benut worden. Hoe berekent u die spreiding concreet? Heeft een ‘gebroken boekjaar’ ook een impact op de berekening?

RIZIV-BIJDRAGE - ARTSEN - 16.04.2019

RIZIV-bijdrage 2019 aanvragen vóór 30.06

Sinds 1 april jl. kunt u als geheel of gedeeltelijk geconventioneerde arts uw RIZIV-bijdrage voor 2019 aanvragen. Hoe moet u dat doen tegenwoordig?

ASSOCIATIE - 16.04.2019

Associé over de schreef, dus buiten?

Stel, u stelt vast dat een van uw mede-associés de gemaakte afspraken niet naleeft en zelfs de goede werking van de associatie in het gedrang brengt door bepaalde wanpraktijken. Kan hij of zij van de associatie uitgesloten worden?

PATIËNTENWENKEN - RUSTHUIS - 16.04.2019

Wat kan een rusthuis (extra) factureren?

Uit onderzoek blijkt dat een Vlaams rusthuis in mei 2018 een dagprijs van gemiddeld € 57,59 hanteerde (waardoor het € 1.728 per maand kostte). Wat is er in die dagprijs inbegrepen en wat mag men eventueel nog extra aanrekenen?

PRIVÉ - SCHENKING - 16.04.2019

Een bouwgrond aan een van uw kinderen schenken...

Stel, u wilt uw zoon een bouwgrond cadeau doen, zodat hij er nadien op kan bouwen met zijn partner. Wat zijn daarbij dan een aantal aandachtspunten? Is het een probleem om maar aan een van uw kinderen zo’n schenking te doen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 16.04.2019

Leg een vraag naar de ontslagreden niet onderaan de stapel!

Stel, een maand na het ontslag van uw administratieve kracht ontvangt u een aangetekende brief van de vakbond waarin staat dat u de reden van het ontslag moet meedelen. Waarom mag u die brief geen maanden aan de kant schuiven?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 16.04.2019

Geen RIZIV-bijdrage 2019 voor tandartsen?


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 16.04.2019

Criteria telematicapremie wijzigen in 2019


VENNOOTSCHAP - WONING - 16.04.2019

Voordeel ‘gratis meubels’ duurder dan de meubels?

Woont u ‘gratis’ in een woning van uw vennootschap, dan wordt u privé belast op een voordeel gratis woonst. Zo de woning door uw vennootschap bemeubeld werd, moet u dat voordeel nog eens verhogen met 2/3! Koopt u dan niet beter zelf die meubels?

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 16.04.2019

Zijn de kosten van een tuin soms aftrekbaar?

Stel, uw praktijk bevindt zich in uw woning en het pand heeft een tuin. In principe zijn de kosten van de aanleg en het onderhoud van die tuin privé-uitgaven. Betekent dit dat ze nooit een beroepskarakter kunnen hebben? Een recent arrest licht toe...

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 16.04.2019

Uw afschrijvingspercentages wijzigen?

U zou sommige bestaande of nieuwe investeringen sneller of trager willen afschrijven dan tot nu toe. Mag u dat zomaar of kan de fiscus daar moeilijk over doen?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 16.04.2019

Al gehoord van My e-Box?


FISCALE VERMINDERINGEN - BELASTINGKREDIET - 16.04.2019

Zijn dienstencheques altijd fiscaal interessant?

Wie gebruikmaakt van dienstencheques, wordt daarvoor beloond via een belastingvermindering in de aangifte. Althans, dat is wat u toch altijd hoort. Maar is dat wel effectief zo? Zijn dienstencheques altijd fiscaal interessant? Even kijken...

BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 16.04.2019

Bedrijfsvoorheffing op de door u betaalde alimentatie?

Een abonnee heeft opgevangen dat er in bepaalde gevallen een verplichting is om bedrijfsvoorheffing in te houden op alimentatie. Is dat zo? En is dat altijd het geval? Even kijken...

BTW - 6% - 16.04.2019

Btw op fietsen verlaagd


ERVEN EN SCHENKEN - 16.04.2019

Erfenis verwerpen bij generatiesprong


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 16.04.2019

Receptiekosten op een opendeurdag aftrekbaar of niet?

Zowel de minister als meerdere rechters hebben recent geoordeeld dat de receptiekosten op een zgn. publiciteitsevenement fiscaal volledig aftrekbaar zijn. Heeft het Hof van Cassatie zich op 22.02.2019 bij dit standpunt aangesloten?

ONROEREND GOED - BTW - 16.04.2019

Zelf btw rekenen voor werken aan woning?


BELASTINGBEREKENING - AFREKENING - 16.04.2019

Belastingen betalen als u uw zaak stopzet?

Wanneer u uw zaak stopzet, wordt u in principe belast op zgn. stopzettingsmeerwaarden. Is de stopzetting gedwongen, dan gebeurt dat tegen een voordelig tarief. Wanneer is dat het geval?

BTW - AFTREKBAARHEID - 16.04.2019

Btw recupereren op de factuur van uw vrouw?


BELASTINGEN - DIVIDEND - 16.04.2019

Een belastingvrij dividend voor uw baas?

Om het slapend geld op spaardeposito’s actief te laten investeren in bedrijven, voorziet de Programmawet van 25.12.2017 in een vrijstelling van belasting op € 800 (inkomstenjaar 2019) aan dividenden. Kan dat ook voor het dividend dat u aan uw baas toekent?

PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 16.04.2019

Aanvullend pensioen opnemen tegen 10% kan nu ook na loopbaan van 45 jaar!

Indien uw collega na een volledige loopbaan van 45 jaar, maar vóór zijn 65ste met pensioen ging, kon hij bij de uitkering van zijn aanvullend pensioen niet het belastingtarief van 10% genieten. Een wetsaanpassing van 27.02.2019 heeft deze discriminatie weggewerkt. Hoe zit dat precies?

KLEIN VERLET - 16.04.2019

Communie: wanneer klein verlet?

Wanneer hebben uw collega’s recht op klein verlet voor een communie? Hebben zij dan de keuze wanneer ze die vrije dag precies opnemen?

ANCIëNNITEIT - 16.04.2019

Een nieuwe werknemer een stuk zekerheid geven?

Goede kandidaat-werknemers zijn vandaag schaars, zeker wanneer het om technische profielen of om ICT’ers gaat. Kan de bedrijfsleider een goede kracht een stuk zekerheid geven op het vlak van tewerkstelling om hem zo over de streep te trekken? Is het mogelijk om een conventionele anciënniteit of een langere opzegtermijn overeen te komen?

BTW - 16.04.2019

Intracommunautaire verwerving: hoe correct verwerken?

Wellicht koopt het bedrijf ook af en toe goederen aan in een andere EU-lidstaat. Hoe verwerkt u die intracommunautaire verwerving dan correct in uw btw-aangifte? Hoe pakt u de zaken aan als de buitenlandse leverancier u daarna een creditnota uitreikt?

BELASTINGEN - BEDRIJFSWAGEN - 16.04.2019

Check nu of u de juiste CO2 -waarde gebruikt voor uw wagenpark

De CO2 -uitstoot van bedrijfswagens heeft een grote invloed voor het fiscaal kostenplaatje van uw wagenpark. Dat is niet enkel het geval voor het bepalen van het voordeel van alle aard (VAA) en de fiscale aftrekbaarheid, maar ook voor de tankkaartentaks en de solidariteitsbijdrage. Tijd om te checken of u voor al dat de juiste CO2 -waarde gebruikt!

PERSONEEL - FISCAAL - 16.04.2019

Mobiliteitsbudget: wat is mogelijk sinds 1 maart 2019?

Op 28 februari ll. keurde de Kamer niet alleen een nieuw Wetboek van Vennootschappen goed, maar werd ook het nieuwe ‘mobiliteitsbudget’ goedgekeurd (BS 29.03.2019) . De nieuwe regeling trad in werking op 1 maart 2019 en staat volledig apart van de mobiliteitsvergoeding. Bent u verplicht om deze regeling in te voeren? Hoe groot is het budget? Wie komt (niet) in aanmerking? Waaraan kan uw collega het budget spenderen? Wat bij een functiewijziging? Wat zijn de voorwaarden? En wat zijn de aandachtspunten?

BOEKHOUDING - JAARREKENING - 16.04.2019

Hoeveel vennootschapsbijdrage moet u in juni betalen?

Het grensbedrag om te bepalen of uw vennootschap € 347,50 dan wel de verhoogde zgn. vennootschapsbijdrage van € 868 moet betalen, is onlangs vastgelegd. Hoe zit dat precies?

RECHT - 16.04.2019

Offerte: hoe vermijden dat er later discussie ontstaat?

Wat zijn de aandachtspunten als u een offerte opmaakt? Welke vermeldingen moet u dan zeker opnemen? Bent u wettelijk verplicht om een offerte op te maken als de klant daarom vraagt? Mag u dan een vergoeding aanrekenen als de klant uiteindelijk niet bestelt? Bent u gebonden door uw offerte, ook als u zich bij het opmaken van de offerte vergist?

AUTOKOSTEN - 16.04.2019

Verworpen autokosten en voordelen van alle aard: hoe nu het best aangeven?

Zoals u weet, zijn autokosten beperkt aftrekbaar en moet u dus een deel aangeven als verworpen uitgaven (VU). Aan de andere kant wordt de gebruiker privé belast op een voordeel van alle aard (VAA) en zijn VAA in principe wel volledig aftrekbaar. Hoe moet u die fiscale regels bij het opmaken van uw aangifte combineren? Mag u de te beperken autokosten verminderen met het VAA of met het deel dat betrekking heeft op het privégebruik? Hoe zit dat dan als de gebruiker een eigen bijdrage betaalt?

BELEGGEN - KAPITAALGARANTIE - 12.04.2019

De nieuwe kapitaalgarantiefondsen met beperkte bodem

Vroeger waren gestructureerde producten zo gemaakt dat u uw begininleg terugkreeg. Maar de huidige gestructureerde producten die interessant zijn en u echt mee laten profiteren van de beurs, bieden slechts een gedeeltelijke kapitaalgarantie van bv. 90% in plaats van 100%. Hoe komt dat en is dat interessant?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 12.04.2019

Vruchtgebruiker heeft stemrecht!


SUCCESSIERECHTEN - OPVOLGING - 12.04.2019

Opgelet voor de generatiesprong!


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 12.04.2019

Uw sponsoruitgaven zijn aftrekbaar!

Zoals de meeste vrije beroepers sponsort ook u de lokale sportclub, de jeugdbeweging, populaire evenementen, … Kan de fiscus de kosten van dergelijke ‘generositeiten’ zomaar verwerpen? Een recent arrest verduidelijkt.

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 12.04.2019

5,1% afzonderlijke aanslag op bezoldigingstekort afgeschaft

Om de tariefverlaging van de vennootschapsbelasting die eind 2017 ingevoerd werd, budgettair neutraal te houden, werd er voorzien in een aantal compenserende maatregelen, waarvan de zgn. afzonderlijke aanslag op het bezoldigingstekort er een van is. Deze maatregel werd op 04.04 retroactief afgeschaft! Tijd voor een loonsverlaging?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 12.04.2019

Fiscale alternatieven voor de Vlaamse erfenissprong?

In Vlaanderen heeft u een jaar de tijd om een stuk van de erfenis gratis door te schuiven naar uw kinderen. Wat is het alternatief voor Brussel en Wallonië? En wanneer is dat alternatief ook in Vlaanderen beter?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 12.04.2019

Uitbreidingswerken aan een pand in vruchtgebruik

U heeft jaren geleden met uw vennootschap een bedrijfspand gesplitst aangekocht. Nu wilt u het pand uitbreiden met ruimtes die volledig voor de activiteiten van de vennootschap gebruikt zouden worden. Zijn de uitbreidingswerken fiscaal aftrekbaar voor uw vennootschap? Wordt u privé belast op een voordeel?

BEDRIJFSWAGEN - 12.04.2019

Hoe berekent u het bedrag van het mob-budget?

Het zgn. mobiliteitsbudget is sinds 29.03.2019 een feit. Om het brutobedrag van zo’n mob-budget te berekenen, moet u vertrekken van de zgn. total cost of ownership (TCO) van de ‘in te ruilen’ firmawagen. Wat telt daar allemaal in mee?

LOONKOSTEN - 12.04.2019

Dan toch een loonnorm van 1,1%

Begin april is men toch tot een ‘partieel loonakkoord’ voor 2019-2020 gekomen en de loonnorm werd bij KB op 1,1% gezet. Weet u nu eindelijk wat mag en moet?

AANSPRAKELIJKHEID - VERKEERSBOETE - 12.04.2019

Geflitst met bedrijfsvoertuig: boete van... € 192.000?

Een werknemer werd geflitst met een bedrijfsvoertuig in Charleroi met 72 km/u in een zone 50 en dat leidde uiteindelijk tot een straf... van € 192.000. Heeft u ook dat verhaal gehoord/gelezen in de media? Kan zoiets echt?

DISCRIMINATIE - VAKBOND - 12.04.2019

Niet bij de vakbond en toch ‘syndicaal gediscrimineerd’?

Wanneer een kandidaat-werknemer tijdens de selectiegesprekken zegt dat hij wel syndicale sympathieën heeft, zonder evenwel al gesyndiceerd te zijn, riskeert u dan problemen inzake discriminatie als u hem niet aanwerft? Een arrest licht toe...

ONTSLAGMOTIEF - 12.04.2019

Enkel ‘gemotiveerd’ verbreken na opzeg door werknemer!

Stel, een werknemer heeft zijn opzeg gegeven en zodra die ongeveer halfweg is, bent u gerust bereid om de resterende termijn uit te betalen in de vorm van een opzegvergoeding. Waarom moet u daarmee oppassen?

KLEIN VERLET - HUWELIJK - 12.04.2019

Thuis op maandag als de broer op zaterdag trouwt?

Een huwelijk van een dicht familielid van de werknemer (bv. broer/zus, zoon/dochter, enz.) geeft in principe recht op een dag klein verlet. Wat echter als het huwelijk op zaterdag plaatsvindt en dit een inactiviteitsdag is in het bedrijf?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 12.04.2019

Is 40 plus 30 niet meer dan 50?

Als u een vennootschap met bv. 30 werknemers en een andere vennootschap met bv. 40 werknemers heeft, zit u twee keer onder de drempel van 50 werknemers. Dus moet u geen sociale verkiezingen houden in 2020... of is het zo simpel niet?

RECHT - GEBREKKIGE LEVERING - 12.04.2019

Gebarsten tegels geleverd op de werf, wat nu?

U bestelt dakpannen, vloertegels of andere bouwmaterialen en laat ze leveren op de werf. Bij het verwerken van die materialen blijken er daar heel wat van beschadigd te zijn. Wie draait er op voor die schade? Hoe gaat u te werk?

VENNOOTSCHAPSWETGEVING - 12.04.2019

Sneller statuten van uw bvba wijzigen?

Elke vennootschap moet op 01.01.2024 haar statuten aangepast hebben aan het nieuwe vennootschapsrecht! Dat sneller doen, kan echter voordelig zijn...

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - ZIEKENFONDS - 12.04.2019

Binnenkort meteen een uitkering als zelfstandige bij ziekte?

U bent als zelfstandige ‘buiten strijd’ door een ziekte, een ongeval of een revalidatieperiode. Daardoor moet u een tijdlang stoppen met werken. Krijgt u dan ondertussen een uitkering en wat wijzigt er hier binnenkort?

FACTUUR - VERJARING - 12.04.2019

Uw oude facturen nog betaald krijgen!?

U verloor enkele facturen die nog niet betaald zijn uit het oog. Kunt u die na enkele jaren nog altijd invorderen bij de bouwheer in kwestie? Kunt u ook nog interesten en een schadevergoeding wegens laattijdige betaling opvragen?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 12.04.2019

Uw voordeel gratis lening fiscaal voordelig berekenen?

Het tarief van het voordeel gratis lening voor 2018 is via het KB van 17.03.2019 vastgelegd op 8,94%. Is er iets dat u nú nog kunt doen om het eindsaldo van uw rekening-courant te verminderen en uw voordeel in te perken?

VERZEKERINGEN - ALLE BOUWPLAATSEN RISICO’S - 12.04.2019

Is het van belang wie precies de ABR-polis afsluit?

Bij renovatiewerken of op een grote werf wordt er dikwijls een zgn. ABR-polis (alle bouwplaats risico’s) afgesloten. Maakt het dan uit wie die verzekering afsluit? U, uw klant of de architect? Wat zijn aandachtspunten?

PERSONEEL - VERLONING - 12.04.2019

Wat als de werf te ver is om terug naar huis te keren?

Een aantal van uw arbeiders zal enkele weken op een verre werf moeten werken. Het is al bij al eenvoudiger en goedkoper als ze ginder in de buurt overnachten. Welke vergoeding kunt of moet u hen daarvoor dan toekennen?

KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 12.04.2019

Kapitaal nooit meer belastingvrij uit uw vennootschap?

Naar aanleiding van een vorig artikel (jg. 11, nr. 10, p. 3) stelde een abonnee “dat het toch wel erg is dat hij het kapitaal van zijn bvba er nooit meer uit kan halen zonder roerende voorheffing (rv)”. We hebben echter goed nieuws voor hem...

PRIVÉFISCALITEIT - 12.04.2019

Is uw e-Box al geactiveerd?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 12.04.2019

Hoeveel vergoeding voor werken op einde vruchtgebruik?

Uw bvba heeft het vruchtgebruik van uw woning en voert daaraan werken uit. In principe wordt u dan belast op het einde van het vruchtgebruik, tenzij u uw bvba vergoedt. Op 01.06.2018 gaf de rechter zijn visie op hoe die vergoeding te bepalen.

BTW - AFTREKBAARHEID - 12.04.2019

Hoeveel btw op bedrijfsfietsen?


BTW - BETALING - 12.04.2019

Uw bvba wil aandelen overkopen: wat met de btw?

Uw bvba wil aandelen kopen van een andere vennootschap en laat daarvoor een zgn. due diligence uitvoeren. Zit er dan btw op de aankoop van die aandelen en de advieskosten? Kan uw bvba desgevallend die btw recupereren?

VOORDEEL GRATIS LENING - 12.04.2019

Wat kostte gratis lenen in 2018?

Op 01.04.2019 werd het tarief voor het voordeel gratis lening voor 2018 bekendgemaakt. Hoeveel bedraagt het dan en waar houdt u het best rekening mee?

SOCIALE BIJDRAGE VENNOOTSCHAP - 12.04.2019

Vennootschapsbijdrage voor 2019


AFZONDERLIJKE AANSLAG - 12.04.2019

Minimumbezoldiging niet meer zo belangrijk?

Het wetsvoorstel om de aanslag op het bezoldigingstekort af te schaffen, is op 04.04.2019 goedgekeurd door de Kamer! Betekent dit nu dat de minimumbezoldiging opnemen niet meer zo belangrijk is?

JAARREKENING - WINSTVERDELING - 12.04.2019

Wat doet u met de winst van boekjaar 2018?

Binnenkort moet de winst van boekjaar 2018 een bestemming krijgen. Wat is dan de beste keuze: de winst reserveren, uitkeren als tantième of als dividend? Is er door de daling van de tarieven vennootschapsbelasting trouwens iets veranderd?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 12.04.2019

Nieuw vennootschapsrecht in Staatsblad!


FISCAAL - BTW - 12.04.2019

Verhuur van een feestzaal: moet dat nu met btw?

Verhuurt u een feestzaal aan uw klanten, dan was de verhuur van de zaal op zich vroeger niet onderworpen aan btw. Dat wijzigde sinds 01.01.2019 in bepaalde gevallen. Wanneer precies en wat is er ter zake van belang?

FISCAAL - AUTO - 12.04.2019

Nu al aan aftrekregels 2020 denken als u auto koopt?

Stel, u overweegt (na het autosalon) om een nieuwe auto te kopen. Uiteraard volgt u uw buikgevoel bij de keuze van de auto, maar wist u al dat er fiscaal gezien sinds begin 2018 ‘nieuwe’ elementen van belang zijn in de personenbelasting?

PERSONEEL - AANWERVEN - 12.04.2019

Na de aanwerving van gedachte veranderen, wat kost u dat?

Tijdens een sollicitatie besluit u om in zee te gaan met een bepaalde kandidaat. Nadien bedenkt u zich echter, bv. omdat er zich een betere kandidaat aandient. Kunt u nog onder die aanwerving uit en zo niet, wat riskeert u daarmee?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 12.04.2019

Generation skipping: welke methode (fiscaal) kiezen?

Wie aan generation skipping wil doen bij een overlijden, kan dat doen op diverse manieren. Wat zijn de mogelijkheden en wat kiest u het best naargelang u in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont?

PERSONEEL - EXTRA’S - 12.04.2019

Iemand aanwerven voor één uur per dag?


RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 12.04.2019

U krijgt jaren later nog een factuur in de bus!?

Een leverancier of aannemer stuurt u jaren na de levering of de werken nog een factuur. Kan dat dan zomaar of staat daar eigenlijk geen termijn op? Hoe gaat u daar in de praktijk het best mee om?

PERSONEEL - STUDENTEN - 12.04.2019

Al wie studeert kan jobstudent zijn?

Enkel studenten kunnen bij u als jobstudent komen werken. Wie komt daarvoor dan precies in aanmerking en wijzigde er hier iets in 2019?

RECHT - HANDELSNAAM - 12.04.2019

Een webshop gebruikt uw handelsnaam...


FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 12.04.2019

Waarom u het best vóór 01.01.2020 nog investeert!

Vanaf 2020 daalt de vennootschapsbelasting nog eens en veranderen ook de afschrijvingsregels. Daarnaast werd de investeringsaftrek (IA) voor 2018 én 2019 tijdelijk opgetrokken van 8% naar 20%. Investeert u dan beter in 2019?

ONROEREND GOED - VARIA - 09.04.2019

Ook asbestverwijdering geen probleem!

U bent een gebouw grondig aan het renoveren om het daarna te verhuren met btw. Medio 2018 heeft u echter al het asbest laten weghalen. Een probleem?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.04.2019

Hoe btw-vriendelijk uw omgewaaide bomen laten vellen?

De voorjaarsstorm heeft ervoor gezorgd dat heel wat bomen verzaagd, geveld of gesnoeid moeten worden. Geldt hiervoor altijd het tarief van 21% btw of kan hiervoor toch onder bepaalde voorwaarden het 6%-tarief genoten worden?

ONROEREND GOED - VARIA - 09.04.2019

Registratierecht bij optionele verhuur?

Huurcontracten voor onroerende goederen zijn in principe onderworpen aan een registratierecht van 0,2%. Geldt dat ook bij de nieuwe verhuur met btw?

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 09.04.2019

Btw aanrekenen op de huur die u niet moet betalen?

Laat u als btw-plichtige bepaalde werken uitvoeren aan een pand dat u huurt, in ruil voor een lagere huur, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen op het vlak van de btw. Welke precies en wat is het nieuwe standpunt van de Btw daarover?

AFTREKBARE BTW - GRATIS LEVERINGEN OF DIENSTEN - 09.04.2019

Binnenkort ook kledij en dergelijke gratis weg te geven?

‘Gratis’ en ‘btw’ gaan niet echt samen. Koopt u m.a.w. iets aan om het vervolgens gratis weg te geven, dan is dat een zgn. onttrekking waarop btw verschuldigd is. De lijst van uitzonderingen wordt echter steeds groter...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.04.2019

Voortaan uw tuin laten aanleggen tegen 6% btw?

Sinds 1 april 2019 zijn de plantjes voor in uw tuin onderworpen aan het verlaagd btw-tarief van 6%. Geldt dat ook voor de voorbereidende tuinwerkzaamheden of hoe zit dat nu precies allemaal? Even kijken...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.04.2019

Verkiezingsvoorstellen of toch kans op slagen?

Het regent de laatste tijd wetsvoorstellen die het verlaagd btw-tarief van 6% willen invoeren op allerhande diensten en goederen. Hebben zij enige kans van slagen of is dat loutere verkiezingskoorts?

FACTUUR - VARIA - 09.04.2019

Het moeilijke huwelijk tussen 6% btw en ‘btw verlegd’...

In de praktijk wordt vaak verteld dat het verlaagd btw-tarief van 6% voor werken in onroerende staat uitgesloten is voor wie zelf periodieke btw-aangiftes indient. Niets is echter minder waar! Even kijken waarom...

ONROEREND GOED - PLAATS VAN DE DIENST - 09.04.2019

Hoe werken aan een pand in Nederland factureren?

Een Belgische aannemer voert werken uit aan een pand in Nederland. Is het daarvoor ook van belang of de klant een btw-plichtige is in Nederland dan wel een particulier of speelt dat in zo’n geval helemaal niet?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 09.04.2019

Wel of geen rv als u vastgeklikte reserves ‘terughaalt’?

Heeft u in 2013 of 2014 reserves vastgeklikt in het kapitaal van uw bvba, dan kunt u sinds 2018 dat geld er belastingvrij terug uit halen door het kapitaal te verminderen. Sinds 2018 moet er echter ook roerende voorheffing (rv) betaald worden bij een kapitaalvermindering. Is het fiscaal voordeel van deze operatie nu weg?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 09.04.2019

Heeft u nog wel twee soorten algemene voorwaarden nodig?

Levert u zowel aan klanten die ondernemer zijn als aan klanten die consument zijn, dan gelden er voor die twee groepen andere spelregels voor uw algemene voorwaarden. Wat wijzigt er hier door een nieuwe wet?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - 09.04.2019

Zelfstandige wordt sneller betaald na bevalling

Wanneer een vrouw die als zelfstandige werkt, gaat bevallen, kan zij tot 12 weken moederschapsrust nemen. Sinds 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels waardoor het ziekenfonds de uitkeringen vlugger zal storten. Hoe werkt dit?