ONROEREND GOED - VARIA - 09.04.2019

Ook asbestverwijdering geen probleem!

U bent een gebouw grondig aan het renoveren om het daarna te verhuren met btw. Medio 2018 heeft u echter al het asbest laten weghalen. Een probleem?

Verhuren met btw. Dat is, zoals u inmiddels weet, mogelijk sinds begin 2019, zij het alleen voor professioneel gebruikte onroerende goederen en op voorwaarde onder meer dat beide partijen ermee akkoord gaan. In voorkomend geval rekent u als verhuurder dan btw aan op de huurprijs én is de btw die u zelf betaalde aan uw aannemers recupereerbaar.

Niet alleen bij nieuwbouw? Dat is inderdaad het principe, maar ook in geval van een zgn. fundamentale vernieuwbouw is het optionele btw-stelsel mogelijk. Concreet is er in eerste instantie sprake van zo’n grondige vernieuwbouw als het gebouw in kwestie een ingrijpende wijziging ondergaan heeft in zijn aard, in zijn structuur (waarmee dan gedoeld wordt op de draagmuren, vloeren, traphallen, liftkoker, enz.) en, in voorkomend geval, in zijn bestemming.

Prijs ook doorslaggevend? Ja, dat is dan het tweede geval waarin er sprake kan zijn van een fundamentele vernieuwbouw, nl. als de kostprijs excl. btw van de uitgevoerde werken minstens 60% bedraagt van de verkoopwaarde van het gebouw na de uitvoering van de werken, de grond buiten beschouwing gelaten.

Werken ten vroegste gestart op 1 oktober 2018! Om te kunnen opteren voor de verhuur met btw mogen de werken, ook bij fundamentele vernieuwbouw, inderdaad niet gestart zijn vóór 1 oktober 2018. De btw op de werken in onroerende staat mag m.a.w. maar pas vanaf 1 oktober 2018 opeisbaar geworden zijn.

Sommige zaken mogen al vóór 1 oktober 2018 gebeurd zijn! Op bepaalde werken mag de btw m.a.w. toch al opeisbaar geworden zijn vóór 1 oktober 2018 zonder dat het optionele btw-stelsel in gevaar komt. Dat zijn met name in de eerste plaats alle prestaties die intellectueel van aard zijn, zoals de diensten van architecten en landmeters, diensten van veiligheidscoördinatoren, voorstudies, enz., alsook alle voorbereidende werken m.b.t. de inrichting van de werf en de huur van materialen en/of machines.

Ook bepaalde werken? Ja, met name werken die niet bijdragen tot de eigenlijke renovatie. Het gaat dan onder meer om afbraakwerken, alle werken die betrekking hebben op de grond, zoals sonderingswerken, saneringswerken, graafwerken en stabiliseringswerken.

Wat als u medio 2018 reeds asbest heeft laten verwijderen? Ook dat is geen probleem! Werken die erin bestaan asbest te verwijderen, worden immers ook beschouwd als afbraakwerken. Wanneer u die asbest heeft laten verwijderen, speelt dus geen rol. Zelfs al heeft u dat m.a.w. reeds vóór 1 oktober 2018 laten doen, dan nog kan het optionele btw-stelsel toegepast worden, als uiteraard aan de andere voorwaarden voldaan is.

Asbestverwijdering staat gelijk met afbraakwerk. Het mag dus ook gebeurd zijn vóór 1 oktober 2018 als u na een grondige vernieuwbouw wenst te opteren voor de verhuur met btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878