WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 18.04.2019

Grote bestanden versleuteld versturen

U gebruikt wellicht WeTransfer voor het versturen van grote bestanden die niet in een e-mailbijlage passen. Sinds kort heeft u er met Firefox Send een alternatief bij dat uw privacy nog beter beschermt.

WeTransfer

Gratis. Er bestaan meerdere browserdiensten waarmee u bestanden kunt verzenden die te groot zijn voor een e-mailattachment, maar de bekendste is WeTransfer ( https://www.wetransfer.com ). Met de gratis versie kunt u files tot 2 GB versturen. De ontvanger krijgt dan een e-mail waarin hij kan doorklikken om de bestanden binnen te halen. Hij heeft daarvoor zeven dagen de tijd (daarna worden ze verwijderd). Registratie is niet vereist.

Plus. Kiest u voor de Plus-versie, dan wordt de bestandslimiet verhoogd tot 20 GB. Ook valt de zevendagenlimiet weg: de verstuurde files blijven toegankelijk in een online archief van 100 GB. U kunt echter zelf instellen wanneer ze moeten worden verwijderd (zie http://bit.ly/2Ug9GeM ), en u kunt de downloads ook beschermen met een wachtwoord. Kostprijs: € 12/maand of € 120/jaar.

Veilig? WeTransfer moet voldoen aan de GDPR- privacywetgeving. Het uploaden van de bestanden gebeurt bovendien op een versleutelde manier, maar Avira ( http://bit.ly/2HZR77W ) wijst erop dat uw files niet geëncrypteerd op Amerikaanse WeTransfer-servers bewaard worden. Bovendien is de downloadmail die de ontvanger krijgt evenmin beveiligd, zodat iedereen die deze e-mail in handen krijgt uw bestanden kan binnenhalen.

Firefox Send

Tot 2,5 GB. Sinds kort kunt u voor het versturen van grote bestanden een beroep doen op het nieuwe Firefox Send ( https://send.firefox.com ). Deze browsertool is gratis en u kunt er bestanden tot 1 GB mee versturen.

Tip.  Wanneer u zich snel even registreert voor een (eveneens gratis) Firefox-account, wordt de limiet opgetrokken tot 2,5 GB. Na het uploaden krijgt u een downloadlink die u zelf aan de ontvanger bezorgt (bijv. via e-mail).

Encryptie. De tool werd ontwikkeld door Mozilla, het bedrijf achter de Firefox-browser, maar is bruikbaar in elke webbrowser. Mozilla staat erom bekend dat privacy hoog in het vaandel staat. Dat merken we ook aan Firefox Send. Allereerst worden de bestanden via ‘end-to-end’-encryptie gedeeld, waardoor ze alleen toegankelijk zijn voor de verzender en de ontvanger. Mozilla, die de files op zijn servers bewaart, kan deze dus niet bekijken.

Extra’s. Bovendien kunt u aangeven na welke termijn (5 minuten, 1 uur, 1 dag of 7 dagen) of na hoeveel downloads (tussen de 1 en 100) de bestanden verlopen. Een wachtwoord instellen (dat u bijv. telefonisch meegeeft aan de ontvanger) is ook mogelijk. En dit allemaal gratis!

De moeite waard?

Voor het versturen van vertrouwelijke bestanden geven wij vanaf nu de voorkeur aan Firefox Send. Zelfs voor minder gevoelig materiaal is de iets ruimere limiet van 2,5 GB echter een extra troef ten opzichte van de gratis WeTransfer-versie.

Weet wel dat er nog andere webtools bestaan die grote bestanden versleutelen voordat ze die versturen, zoals pCloud Transfer ( https://transfer.pcloud.com ). Klik hier vóór het uploaden op Encrypt your files en geef een wachtwoord in. U kunt dan tot 5 GB aan geëncrypteerd materiaal in één keer verzenden, maar elk afzonderlijk bestand mag niet groter zijn dan 200 MB.

Overweeg Firefox Send (bruikbaar in elke browser): het biedt na gratis registratie een iets hogere bestandslimiet (2,5 GB) en heeft vooral meer beveiligingsopties dan WeTransfer. Zeker voor het versturen van vertrouwelijk materiaal is deze nieuwkomer dus een betere keuze.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878