SOFTWARE - WINDOWS - 18.04.2019

Werk beter (en sneller) met sneltoetsen

Windows bevat een aantal bekende en minder bekende toetsencombinaties waarmee u veel sneller kunt werken. Dit zijn enkele van de handigste.

De klassiekers

Een sneltoets als Ctrl-C (kopiëren) en Ctrl-V (plakken) kent iedereen. U kent wellicht ook Ctrl-X, waarmee u tekst knipt en elders plakt met Ctrl-V.

Tip 1.  U kunt die sneltoetsen ook in de Verkenner gebruiken, bijv. om een bestand te kopiëren of verplaatsen.

Tip 2.  Dit werkt ook om mappen te kopiëren en verplaatsen.

Met Ctrl-A kunt u alle bestanden in een map in één keer selecteren – of alle tekst in een bestand. Gebruik Ctrl-End om naar het einde van een pagina of document te gaan en Ctrl-Home om weer naar het begin terug te keren.

Met Ctrl-Z kunt u in de meeste programma’s (en in Windows) een actie ongedaan maken. Met Alt-F4 sluit u snel een venster of programma af.

Toetscombinaties met de Win-toets

De meeste klassieke sneltoetsen gebruiken Ctrl of Alt - denk aan Alt-Tab om tussen open vensters te switchen. Nieuwer zijn de sneltoetsen met de Win-toets of Windows-toets . Met Win-D worden alle programma’s geminimaliseerd, zodat u het bureaublad ziet en met alleen Win opent zich het startmenu in Windows 10. Als u dan een letter intikt, lanceert u een zoekopdracht.

Tip.  In oudere versies van Windows bereikt u hetzelfde zoekvak met Win-Q .

Ook handig is Win-E om de Verkenner te openen. Gebruik Win-L tot slot om snel uw computer te ‘locken’ als u even weg bent van uw bureau. U moet daarna weer uw wachtwoord invoeren.

Tip.  Via het Configuratiescherm van Windows kunt u een wachtwoord of pincode registreren, mocht u er nog geen hebben.

Maak snel een schermafdruk

Wilt u snel een schermafdruk of print screen maken in Windows 10, gebruik dan het ingebouwde Knipprogramma . Sneller gaat het met de toetscombinatie Win-Prt Scrn , waarna de afbeelding als bestand in de map Afbeeldingen, Schermopnamen of Screenshots staat. Met Alt-Prt Scrn kunt u eerst een scherm kiezen, als u een pc met meerdere monitoren heeft.

Tip.  Wilt u meer controle over schermafdrukken, gebruik dan Snagit ( https://www.techsmith.com/screen-capture.html  – € 50 na gratis test), of het gratis alternatief Screenshot Captor ( http://www.donationcoder.com/software/mouser/popular-apps/screenshot-captor ). Beide ondersteunen ook sneltoetsen ( hot keys ).

Voeg een sneltoetscombinatie toe

Opent u heel vaak een programma en wilt u er een sneltoets aan toekennen? Dat kan: klik met de rechtermuisknop op (een snelkoppeling naar) het programma en kies het tabblad Snelkoppeling . Ga naar Sneltoets en probeer een sneltoets, bijv. Ctrl-Alt-W .

Let op.  Gebruik geen voor de hand liggende sneltoetsen die al toegekend zijn aan andere programma’s of Windows-functies. Op Sneltoetsen.com ( http://www.sneltoetsen.com ) vindt u per programma (Windows, Office, Chrome, Adobe Reader, ...) een lijst met sneltoetsen.

Wilt u nog meer mogelijkheden voor sneltoetsen, probeer dan het gratis programma AutoHotkey ( https://www.autohotkey.com ). U kunt er sneltoetsen mee aanmaken, maar ook scripts mee schrijven die meerdere opdrachten in één keer uitvoeren. Ook een sneltoets maken die meerdere programma’s gebruikt, is mogelijk.

Gebruik in Windows – naast de klassieke sneltoetsen – ook sneltoetsen met de Win-toets, zoals Win-L om uw scherm te ‘locken’, Win-E om de Verkenner te openen of Win-D om uw bureaublad te zien. Installeer AutoHotkey om een sneltoetsenscript te schrijven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878