PERSONEEL - AANWERVEN - 24.04.2019

Een buitenlandse werknemer of jobstudent bij u in dienst?

U kreeg op uw jobadvertentie een reactie van een buitenlander die als werknemer of jobstudent bij u wil werken. Kan dat eenvoudig of moet u daarvoor dan ingewikkelde formaliteiten in orde brengen? Hoe zit dat precies in elkaar?

Een buitenlander in dienst nemen?

Niet zoveel reactie op uw vacature? U zoekt extra mankracht tijdens de zomermaanden en hierop kwam niet zoveel reactie. Er was echter wel een buitenlander die graag bij u als werknemer of jobstudent wilde komen werken.

Is dat niet te ingewikkeld? Dat hangt af van welke nationaliteit hij precies heeft. Het is met name van belang of het gaat om een inwoner van de zgn. Economische Europese Ruimte (EER). Het gaat om de landen van de Europese Unie, maar ook Zwitserland, Noorwegen, enz.

Voor hen is het niet ingewikkeld. Binnen de EER geldt immers het ‘vrij verkeer van werk’. Dit wil zeggen dat bv. een Nederlander geen toelating nodig heeft om in België te werken. U kunt die dus gewoon een arbeidscontract geven zoals een Belgische werknemer.

Tip. Studenten uit die landen kunnen ook als jobstudent werken tegen het voordelige tarief. Zo’n Europese student zal dan zelf wel iets meer moeite moeten doen om een attest te bekomen van Student@work. Ook hij zal echter zo’n attest kunnen bekomen door contact op te nemen met de RSZ.

Wél één aandachtspunt... Voorwaarde is immers dat de EU-onderdaan geldig in België verblijft. Het is aan u om te controleren.

Tip. Is hij hier nog geen drie maanden, dan is het eenvoudiger. Elke burger van de EU heeft het recht om drie maanden in België te verblijven. Verblijft hij in een hotel, camping of jeugdherberg, dan moet hij daarvoor geen formaliteit verrichten. Woont hij niet in een vakantieverblijf, maar bv. in een gewone huurwoning, dan moet hij zich aanbieden bij het gemeentebestuur van de plaats waar hij verblijft en binnen de tien dagen zijn aanwezigheid melden. Hij ontvangt een zgn. Bijlage 3ter, nl. een melding van aanwezigheid.

Let op! Verblijft hij hier al langer dan drie maanden, dan moet hij ingeschreven zijn bij de gemeente en een zgn. verklaring van inschrijving kunnen voorleggen.

Iemand van buiten de EU, kan dat ook?

Dat is veel moeilijker... In dat geval komen er sowieso een heleboel formaliteiten (arbeidskaart, vergunning, een single permit, visum e.d.) bij kijken. Gaat het om iemand die enkel een korte periode (minder dan drie maanden) komt werken, dan kan het bovendien in principe enkel voor knelpuntberoepen, zoals een chef-kok.

... tenzij voor iemand die hier studeert. U kunt een buitenlandse student in principe wel zonder formaliteiten aanwerven voor een vakantiejob tijdens de officiële schoolvakanties. Dit betekent dat u tijdens de maanden juli en augustus en voor universiteits- of hogeschoolstudenten ook in (een deel van) september zonder extra formaliteiten kunt tewerkstellen.

Goed om te weten. Die studenten moeten voltijds ingeschreven zijn in een Belgische onderwijsinstelling. Vraag hun studentenkaart of een bewijs van inschrijving en ook hun verblijfsvergunning.

Let op! Een Amerikaanse rondtrekkende student die ginder studeert, komt er dus niet voor in aanmerking.

Tip. Ziet u op tegen het checken van die documenten, dan kunt u die werknemer of student eventueel via een interimkantoor in dienst nemen. Dan bent u tenminste gerust dat zij de formaliteiten in orde brengen en controleren. Het kost u dan wel meer.

Buitenlandse werknemers en studenten van een Europees land kunt u eenvoudig in dienst nemen. Gaat het om iemand van buiten de EER, dan is het veel ingewikkelder, behalve als het gaat om studenten die in België studeren. Die kunt u tijdens de zomermaanden wél eenvoudig als werknemer of jobstudent voor u laten werken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878