FISCALE VERMINDERINGEN - BELASTINGKREDIET - 16.04.2019

Zijn dienstencheques altijd fiscaal interessant?

Wie gebruikmaakt van dienstencheques, wordt daarvoor beloond via een belastingvermindering in de aangifte. Althans, dat is wat u toch altijd hoort. Maar is dat wel effectief zo? Zijn dienstencheques altijd fiscaal interessant? Even kijken...

Dienstencheques

Wat? U kent dat ongetwijfeld wel. Het is een betaalmiddel om tegen een gunstig tarief een beroep te doen op huishoudhulp, zoals schoonmaken, wassen en strijken, boodschappen doen en het vervoeren van personen met een beperkte mobiliteit (bv. bejaarden).

Welk tarief? De prijs die u betaalt per dienstencheque bedraagt € 9, met een absoluut maximum van 500 cheques per jaar. Een uitzondering werd gemaakt voor gehandicapte personen, gebruikers met een gehandicapt kind ten laste en de eenoudergezinnen. Zij kunnen maximaal 2.000 cheques aanschaffen.

Let op!  U betaalt € 9 voor de eerste 400 cheques. Voor de volgende 100 loopt de prijs op tot € 10 per cheque.

Tip.  Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, dan kunt u elk een maximum van 500 cheques aanschaffen met fiscaal voordeel. Zorg er dan wel voor dat u beiden een gebruikersovereenkomst sluit met Sodexo, de instantie die de dienstencheques uitgeeft.

Gewestelijke bevoegdheid. De belastingvermindering verschilt naargelang u gedomicilieerd bent in Vlaanderen, Wallonië of Brussel. Uw woonplaats op 1 januari van het aanslagjaar is daarbij van doorslaggevend belang. In Vlaanderen bedraagt de belastingvermindering 30%, in Brussel 15% en in Wallonië nog slechts 10%...

Als zelfstandige ook een fiscaal voordeel? Jazeker, maar u kunt de cheques dan enkel maar inzetten voor uw privéactiviteiten. Het is dus niet toegestaan om een huishoudhulp, die u betaalt met dienstencheques, te laten poetsen in uw praktijkruimte of in een verhuurde kamer, enz.

Belastingkrediet

Geen of weinig inkomsten. Een belastingvermindering wordt in principe aangerekend op de verschuldigde belasting. Bent u geen belasting verschuldigd, dan geniet u in theorie ook geen vermindering! Gevolg daarvan is dat wie geen of weinig belasting betaalt, niet optimaal zou kunnen profiteren van de belastingvermindering. Om daaraan echter het hoofd te kunnen bieden, is voorzien dat de belastingvermindering geheel of gedeeltelijk omgezet wordt in een terugbetaalbaar belastingkrediet.

Wel beperking qua inkomsten! Om in aanmerking te komen voor een terugbetaalbaar belastingkrediet, mag uw belastbaar inkomen niet hoger zijn dan een bepaalde grens. Voor Vlaanderen is dat dit jaar bv. een drempelbedrag van € 46.690 per persoon. Ook in Wallonië is er een begrenzing ingesteld. Inwoners van Brussel trekken aan het langste eind, want voor hen is er geen begrenzing.

Niet voor iedereen? Neen! Internationale ambtenaren zijn uitgesloten van het belastingkrediet, maar bon , daar valt u niet meteen onder. Ook wie in België werkzaam is, maar hier niet woont (zgn. niet-inwoners), heeft geen recht op het belastingkrediet.

Voor dienstencheques krijgt u een fiscale korting van 30% in Vlaanderen, 15% in Brussel en 10% in Wallonië. Het percentage wordt bepaald door het gewest waar u op 01.01.2019 woonde. Betaalt u nauwelijks belasting, dan krijgt u geen (volledige) belastingvermindering. U kunt dan nog een terugbetaalbaar belastingkrediet genieten, tenzij u te veel belastbare inkomsten heeft. In Brussel spelen uw inkomsten echter geen rol.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878