BTW - BETALING - 23.04.2019

Wat is de btw-impact van de zgn. brexit op uw bvba?

Uw bvba heeft toch wel wat klanten en/of leveranciers in de UK. Welke gevolgen zou de zgn. brexit daarvoor dan kunnen hebben op btw-vlak en hoe gaat uw bvba daar in de praktijk dan het best mee om?

De zgn. brexit

UK buiten de EU. Momenteel is dat nog niet het geval, maar dat zal wel zo zijn als de UK geen Europese verkiezingen houdt in mei. De UK ligt dan op 01.06.2019 uit de EU met alle gevolgen van dien voor de btw en douane. Vinden de verkiezingen wel plaats, maar bereikt de UK geen akkoord tegen 31.10.2019, dan zal er ook sprake zijn van een harde brexit. Is er tegen dan wel een akkoord, dan zal de brexit op het vlak van de btw en douane pas gevolgen hebben vanaf 2021.

Gevolgen voor uw bvba? Ja, toch zeker zo uw bvba handelt met klanten en/of leveranciers in de UK. Anders hoeft u daar niet meteen van wakker te liggen. Om concreet te weten wat de gevolgen van de brexit zijn voor uw bvba op het vlak van o.m. btw en douane, kunt u op de website van de fiscus een zgn. brexit impact scan uitvoeren ( https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/brexit ).

Wat zijn de gevolgen voor de btw?

Goederenverkoop wordt dan uitvoer? Inderdaad. Levert u nu goederen aan een btw-plichtige klant in de UK, dan is dat in principe een zgn. intracommunautaire levering waarop uw bvba geen btw rekent. Eenmaal de UK niet meer tot de EU behoort, gaat het echter om een uitvoer! Btw-matig wordt dat dan hetzelfde zoals u nu goederen zou leveren aan een klant in bv. de VS.

Geen btw rekenen? Klopt. Uw bvba moet wel aantonen dat de goederen vervoerd worden buiten de EU. Vermits uw bvba daarvoor dan langs de douane moet passeren, is dat in principe geen probleem. De uitvoer moet ook in een ander rooster van uw btw-aangifte gerapporteerd worden, maar daar zorgt uw boekhouder voor.

Tip.  Het maakt voor een uitvoer geen verschil of u levert aan een btw-plichtige klant of particulier.

Uw bvba factureert diensten. Daar verandert eigenlijk weinig aan. Verricht u bv. een IT-dienst voor een onderneming in de UK, dan moet uw bvba geen btw rekenen. Dat is immers een toepassing van de zgn. b2b-regel. De factuurvermelding wijzigt wel. Momenteel vermeldt u ‘btw verlegd’, maar na de brexit moet uw bvba vermelden ‘plaats van dienst is UK’. Factureert uw bvba aan een particulier in de UK, dan is dat met Belgische btw, net zoals dat nu het geval is.

Goederenaankoop wordt invoer? Ja. Uw bvba krijgt dan een factuur zonder btw. Dat is momenteel ook zo als uw bvba goederen aankoopt van een UK-onderneming of m.a.w. een zgn. intracommunautaire verwerving doet. Buiten een andere rapportering in uw btw-aangifte, zal uw bvba ook Belgische btw moeten voldoen bij de douane. Het grote verschil is echter dat bij de intracommunautaire verwerving die btw onmiddellijk gerecupereerd kan worden in de btw-aangifte in de mate van het beroepsgebruik en bij een invoer die btw eerst voorgefinancierd moet worden. U moet de btw nl. eerst aan de douane betalen en pas later kunt u ze via de btw-aangifte recupereren.

Tip.  Neemt u diensten af van de UK die onder de b2b-regel vallen, dan blijft dat in principe zonder btw. Uw boekhouder moet dat wel in een ander rooster van de btw-aangifte vermelden.

Overweeg een E.T. 14.000-vergunning. Uw bvba kan dan de voorfinanciering op invoer vermijden. Heeft uw bvba zo’n vergunning, dan mag ze de btw op invoer voldoen via de btw-aangifte en de verschuldigde btw onmiddellijk recupereren in dezelfde btw-aangifte. Uw boekhouder kan de vergunning aanvragen bij de centrale Btw-diensten.

Eenmaal de brexit een feit is, mag u geen btw rekenen op goederen die u verkoopt aan (particuliere) UK-klanten. U moet de uitvoer wel kunnen aantonen. Voert u goederen in vanuit de UK, dan moet uw bvba daarop btw voldoen bij de douane. Om voorfinanciering te vermijden, kan uw bvba een zgn. E.T. 14.000-vergunning aanvragen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878