FISCAAL - BTW - 12.04.2019

Verhuur van een feestzaal: moet dat nu met btw?

Verhuurt u een feestzaal aan uw klanten, dan was de verhuur van de zaal op zich vroeger niet onderworpen aan btw. Dat wijzigde sinds 01.01.2019 in bepaalde gevallen. Wanneer precies en wat is er ter zake van belang?

U verhuurt alleen de zaal

Met of zonder btw? Huurovereenkomsten van korte duur (maximaal zes maanden) zijn sinds 2019 verplicht aan btw onderworpen (art. 5 wet 14.10.2018, BS 25.10.2018) . Ook een huur van een feestzaal valt daar in principe onder.

Ruime uitzonderingen voorzien! Er zijn wel uitzonderingen voor bepaalde categorieën van huurders. Zo zullen natuurlijke personen die de zaal niet gebruiken voor hun economische activiteiten, organisaties zonder winstoogmerk en bepaalde organisaties waarvan de sociaal-culturele activiteiten vrijgesteld zijn van btw, nog steeds een onroerend goed kunnen huren zonder btw.

Concreet. Verhuurt u een zaal voor een groot familiefeest, dan blijft dat vrijgesteld van btw. Hetzelfde geldt voor een zaal die gehuurd wordt door een vereniging van mede-eigenaars voor de jaarlijkse algemene vergadering. Idem dito voor de verhuur van lokalen aan jeugdbewegingen en de verhuur van feestzalen aan vrijgestelde studentenverenigingen.

Let op! Voor andere klanten rekent u voortaan dus wél 21% btw aan.

Laat de huurder hiervoor een attest invullen. De verhuurder die geen btw aanrekent op de kortdurende verhuur, moet beschikken over een attest van de huurder waarin deze laatste bevestigt dat hij onder een van de uitzonderingsbepalingen van de verplichte btw-heffing valt.

Download een attest van http://tipsenadvies-middenstand.be/download  – code MI 11.03.02.

Zaal met tafels, stoelen, ... ? Dat zijn dan uiteraard roerende goederen en op de verhuur daarvan is dan in principe 21% btw verschuldigd. Het is daarbij niet van belang of er op de zaal btw gerekend wordt.

Factuur opsplitsen? Inderdaad. Verhuurt u een zaal met tafels, stoelen, bestek en andere roerende goederen, dan is het van belang om op de factuur aan te geven welk deel van de huur op de zaal zelf slaat en welk deel op de uitrusting. Alleen op dat laatste deel rekent u dan 21% btw aan.

Hoe opsplitsen? U mag die opsplitsing zelf maken op basis van de gangbare prijzen op de markt. Reken bv. de normale prijs voor de verhuur van stoelen en tafels.

Let op 1! Maakt u in zo’n geval toch een globale factuur op, dan zal de btw-controleur de prijs zelf opsplitsen.

Let op 2! Rekent u ook een aparte prijs aan voor bijkomende diensten, zoals de schoonmaak, verwarming, enz., dan moet u daarop ook sowieso 21% rekenen.

U verhuurt de zaal en doet de catering

Dat verandert de zaak. Verhuurt u dus niet alleen de zaal, maar staat u zelf ook in voor de bediening van het eten en het drinken, dan wordt de hele handeling aangemerkt als een restaurantdienst en moet u op de gehele prijs btw rekenen. Bijkomende diensten zoals catering maken de verhuur immers ‘ondergeschikt’; de gehele dienst is dan onderworpen aan btw.

Let op! Ook op de verhuur van de zaal is dan btw verschuldigd, zelfs als u er een aparte factuur voor zou opmaken of een aparte prijs voor zou rekenen.

Tip. Het btw-tarief is in principe 21%, tenzij uiteraard voor de verschafte maaltijden. Daarop is dan het btw-tarief van 12% verschuldigd.

Het verhuren van een feestzaal is onderworpen aan btw, maar niet als ze verhuurd wordt aan particulieren. Laat hen dan wel een attest tekenen. Is het echter een gemeubelde zaal, dan moet er op de roerende verhuur wel 21% btw aangerekend worden. Verhuurt u de zaal en doet u ook de catering, dan valt het geheel onder de btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878