RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 12.04.2019

Generation skipping: welke methode (fiscaal) kiezen?

Wie aan generation skipping wil doen bij een overlijden, kan dat doen op diverse manieren. Wat zijn de mogelijkheden en wat kiest u het best naargelang u in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont?

Generation skipping

Doordat mensen steeds langer leven, wordt generation skipping steeds belangrijker. De kleinkinderen kunnen een financieel duwtje in de rug vanwege de grootouders dikwijls beter gebruiken dan de ouders, die bij het overlijden van de grootouder vaak zelf al een stuk vermogen opgebouwd hebben. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Via vrijwillige erfenissprong

Wat? Bij de vrijwillige erfenissprong verwerpt een kind de nalatenschap van zijn ouders ten voordele van zijn eigen kinderen. Deze techniek is niet echt populair omdat dit een ‘alles of niets’-verhaal is. Een gedeeltelijke verwerping is niet mogelijk.

Fiscaal. In Brussel en Wallonië levert deze vrijwillige erfenissprong geen fiscaal voordeel op. Als de zoon bv. zijn erfenis verwerpt in het voordeel van zijn twee kinderen, dan worden die kinderen belast alsof de zoon alleen geërfd heeft. In Vlaanderen levert dit wel een fiscaal voordeel op: de twee kinderen vallen nl. elk afzonderlijk in de lage tarieven.

Via testament

Op maat. Generation skipping via testament heeft als voordeel dat er ‘op maat’ gewerkt kan worden, zoals de erflater het precies wil. Opa kan bv. 50% van zijn vermogen nalaten aan zijn zoon en 25% aan zijn twee kleinkinderen. Door het nieuwe erfrecht kan via een erfovereenkomst zelfs aan het reservatair deel van de zoon geraakt worden, zodat de zoon bv. 20% krijgt en de kleinkinderen elk 40%.

Fiscaal. Op fiscaal vak is het testament op maat een ideaal instrument om de erfbelasting te doen dalen. Hoe meer u het vermogen verdeelt onder kinderen en kleinkinderen, hoe goedkoper het wordt. Dit is zo in de drie gewesten.

Alle kleinkinderen? De grootouders kunnen in hun testament alle kleinkinderen bij naam vernoemen, maar ze kunnen hen ook als categorie van begunstigden vermelden (bv. alle kleinkinderen of de kinderen van dochter Ann), als nog niet duidelijk is of alle kleinkinderen al geboren zijn op het moment dat het testament opgemaakt wordt.

Betere keuze. Generation skipping via testament is dus sowieso te verkiezen boven de vrijwillige erfenissprong, omdat u hier op maat kunt werken en het geen verhaal van ‘alles of niets’ is. Bovendien is het voor Wallonië en Brussel ook fiscaal gezien veel voordeliger.

Via doorgeefschenking (Vlaanderen)

Stukje doorschenken. In de praktijk stellen we vast dat als kinderen iets erven van hun ouders, zij vaak een stukje doorgeven via een schenking aan hun kinderen (kleinkinderen van de overledene). Zo houden ze een stukje voor zichzelf en geven ze al een stuk door aan hun kinderen, die het vaak beter kunnen gebruiken.

Doorgeefschenking. De nieuwe flexibele erfenissprong die sinds 01.09.2018 van toepassing is in Vlaanderen, verhelpt dit probleem. Een nieuwe bepaling (art. 2.8.6.0.9 VCF) voorziet immers het volgende: als de waarde van de goederen, die met erfbelasting belast zijn, binnen het jaar door de erfopvolger bij schenking (deels) overgedragen wordt aan de volgende generatie(s), dan wordt de schenking vrijgesteld van de schenkbelasting. Fiscaal interessant, maar hier heeft de overledene geen vat op de zaken zoals bij een testament op maat.

Generation skipping via een vrijwillige erfenissprong heeft als nadeel dat het ‘alles of niets’ is. Bovendien geeft dit in Brussel en Wallonië geen fiscaal voordeel. Met een testament daarentegen kunt u op maat werken en de erfbelasting drukken. Sinds kort is er in Vlaanderen ook de doorgeefschenking als mogelijk alternatief.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878